Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det ska inte spela någon roll var man kommer ifrån”

Projekt TUSS har haft stor framgångFoto: Niclas Bentzer
SvFF och ICA besökte TUSS äldre och yngreFoto: SvFF
Projektsamordnare och tränare för den äldre TUSS-gruppen Linnea Nilsson-WaaraFoto: SvFF

En plats där tjejer utvecklas genom fotbollen – det är vad TUSS skapat. 

Projektet hos Sunnanå SK har dessutom inkludering som ett av sina ledord. 

– Det ska inte spela någon roll vad man har för socioekonomiska förutsättningar, var kommer man ifrån eller vilka förkunskaper man har, säger Linnea Nilsson-Waara. 

Projektet TUSS startades för drygt fyra år sedan av två eldsjälar i Sunnanå SK, just namnet står för deras fyra grundpelare: trygghet, uppmuntran, självförtroende och självtillit. 

Projektets syfte är att nå ut till unga tjejer och åldersspannet är brett, de yngsta deltagarna är sju år och sträcker sig hela vägen upp till 30-årsåldern. 

– Vi har framför allt fokuserat mot tjejer eftersom de förekommer mindre inom idrotten och föreningslivet, säger Linnea Nilsson-Waara, tränare och projektsamordnare i TUSS. 

”Relationen till idrott ser olika ut” 

Projektet uppkom då ett grannområde till Sunnanå saknade en aktiv idrottsförening och TUSS har visat sig vara ett väldigt framgångsrikt koncept. Särskilt vad gäller att nå ut till unga med olika typer av etnisk bakgrund. 

– I Sverige är vi väldigt föreningsstarka och många är med i idrottsrörelsen redan från barnsben men relationen till idrott ser väldigt olika ut beroende på vart man kommer ifrån, säger säger Linnea Nilsson-Waara. 

Fotbollen är den huvudsakliga verksamheten men de har även låtit tjejerna komma med önskemål kring vilka aktiviteter de vill testa på. Tack vare stöd från Allmänna Arvsfonden har de kunnat stötta tjejerna på flera sätt för att få de in i verksamheten. 

– Vi har till exempel låneskor, har man varit med ett antal gånger och känner att man vill fortsätta så brukar vi försöka hjälpa till med ett litet klädpaket. Sen brukar vi ha bananer att dela ut efter varje träning. Det blir en del av vår verksamhet och själva idrottsverksamheten. Det är mycket gemenskap runtomkring, alla ska känna sig välkomna. 

Vill utbilda nya ledare 

Dessutom arbetar de med det Linnea Nilsson-Waara kallar uppsökande verksamhet där med personer i skolan som peppar barn och unga att gå på föreningsaktiviteter. 

– Man får inte ge upp. Vi kan inte förvänta oss att de kommer till oss, vi måste komma till dem och berätta vad vi har och att vi finns. Välkomna dem och visa att det här är en trygg miljö att vara i. Det kan nog spela ganska stor roll. 

Vad är viktigt när man arbetar med inkludering?

– Med inkludering skulle jag säga att man ser till att alla ska ha möjlighet att kunna delta. Det ska inte spela någon roll vad man har för socioekonomiska förutsättningar, var kommer man ifrån eller vilka förkunskaper man har. 

Närmare tjugofem tjejer inom projektet i åldrarna cirka 17-25 år har gått SISU-grundledarutbildning. En av dem, 23-åriga Feruz, har även gått tränarutbildning C hos Svenska Fotbollsförbundet, och är nu själv ledare i TUSS. 

– Jag kommer från Eritrea och hade inte möjlighet att vara med och träna fotboll där. Därför var det jättekul att börja spela med TUSS. Sen öppnade ledarna Åsa och Linnea upp för att jag skulle kunna få träna våra yngre grupper som är max 12 år. Det var jättekul och så sen har jag bara fortsatt, säger Feruz. 

”Hon är en jätteviktig resurs” 

– Hon är en jätteviktig resurs för tjejerna, tillägger Linnea Nilsson-Waara. 

Feruz har alltid haft ett starkt fotbollsintresse och följt lag som Chelsea och Real Madrid berättar hon. Och hon är glad över att det var just fotbollen som hjälpte henne att komma in i det samhället i Sverige. 

– Det hjälpte mig att börja prata på svenska och förstå hur man lever i Sverige. I början skämdes jag lite och vågade inte säga vad jag tycker men sen har det blivit mycket bättre.  

Linnea Nilsson-Waara hoppas att deras arbete ska kunna inspirera andra: 

– Om det är någon som känner att de behöver hjälp vad gäller stöttning och inkludering i sin verksamhet så får de hemskt gärna kontakta oss. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.