”Det långsiktiga målet är att bli en olympisk gren”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jenny Beckman är ordförande för Swe3F
Foto: Martin Flink /Swe3F
Domare under tävling i funktionell fitness
Foto: Emil Danielsson / Swe3F

Svenska Förbundet för Funktionell Fitness (Swe3F) fick avslag första gången de ansökte om medlemskap i Riksidrottsförbundet (RF).
Ordförande Jenny Beckman menar att sporten nu mognat och börjat finna sin egen form. 

– Det långsiktiga målet är att bli en olympisk gren , säger hon.  

Idrotter som vill in i Riksidrottsförbundet

Sporter som står utanför Riksidrottsförbundet får inte tillgång till aktivitetsstöd – och missar således miljonbelopp i bidrag. 


Vid Riksidrottsmötet 2019 röstades Cheerleadingförbundet, efter tidigare avslag, in och de resterande tio ansökningarna nekades. 


Nästa stämma hålls 2021.


SportExpressen kollar närmare på några av förbunden som vill träda in idrottens finrum – men fått nej. 


Tävlingsdisciplinen funktionell fitness är sprunget ur det amerikanska träningskonceptet crossfit och i Sverige finns det närmare 90 registrerade crossfit-gym, så kallade boxar. Utövningen är snarlik men skillnaden är att funktionell fitness är ideellt drivet med målet att bli en erkänd sport med mer definierade regler och former.

I samband med RF-stämman 2019 fick Svenska Förbundet för funktionell fitness (Swe3F) avslag på sin ansökan om medlemskap. 

– Vi var för unga och behövde också fler medlemmar. Det jobbar vi på och vi försöker nå ut med vad vi vill på ett tydligt sätt. Vad man kan få ut av att vara med i en förening och i förbundet. Man måste se nyttan av att vara en del av en förening, kunna få stöd av förbund i form av utbildningar, ledarskap och även vara ett stöd för våra atleter, säger ordförande Jenny Beckman. 

Vill bli en olympisk gren 

I Sverige finns det 45 föreningar som är anslutna till Swe3F. Det svenska förbundet har funnits sedan augusti 2017 och var det första europeiska förbundet att bli en del av det Internationella fitnessförbundet iF3. 

Vid ansökan till Riksidrottsförbundet 2019 ansågs man inte ha varit verksamma tillräckligt länge. Men förhoppningarna är goda om att bli en del av det svenska föreningslivet i framtiden och vidareutveckla sporten med stora målsättningar. 

– Det långsiktiga målet är att bli en olympisk gren. Det internationella förbundet jobbar väldigt proaktivt. Vi har regelbundna möten och försöker lära av varandra och finna synergieffekter, säger Jenny Beckman. 

Sporten är tätt förknippad med crossfit då den till stor del utövas i ”crossfit-boxar”. Jenny Beckman arbetar hårt tillsammans med övriga i förbundet för att både locka nya utövare men också nå ut till de befintliga utövarna med fördelarna med föreningslivet.

”Behöver jobba med fördomar” 

Jenny Beckman själv var över 30 år när hon började utöva träningskonceptet för drygt tio år sedan. Hon menar att det är viktigt att förmedla att alla utgår från sin förmåga. 

– Vi behöver jobba med fördomarna som finns, att man inte behöver vara som superatleterna som svingar upp 150 kilo, det är ju elitidrottare. Vi tränar för hälsa, det är en sak om man är på elitnivå då ligger man så nära gränsen. För att nå ut till den breda målgruppen måste vi förmedla att det handlar om att träna för hälsa.

Hon berättar om sin egen uppfattning av träningsformen första gången hon testade på det på crossfit-boxen Måndagsklubben i Falun där hon nu även är coach. 

– ”Wow, jag kan utvecklas och bli stark”, tänkte jag. Jag blev mer allsidigt tränad än vad jag tidigare varit trots att jag mer eller mindre tränat hela mitt liv. 

Jenny Beckman tillträdde som ordförande i mars i år men har redan innan dess varit med och arrangerat flera tävlingar inom funktionell fitness som till exempel SM. Hon menar nu att det gäller att utforma sporten på bästa sätt: 

– Det gäller att hitta en struktur i form av stadgar, regelverk, utbildningar samt jobba med antidoping och tävlingar. Vilket också krävs för att få bli en del av RF.

– Vi vill inte kopiera från crossfit, det har så klart även de en struktur, men vi har ett icke-kommersiellt perspektiv.    

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.