Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det kändes inte rätt, så vi tänkte om helt”

Per Göran Fahlström, forskare på Linnéuniversitetet, driver hockeyprojektet om selektering med HV 71.
Foto: PRIVAT
Christoffer Davidsson, ungdomsansvarig i HV 71.
Foto: HV 71
Alla tränar tillsammans och spelar lika många matcher. HV 71 har valt att inte toppa sina lag förrän spelarna hamnar i U16.
Foto: HV 71
Tänker om. SHL-klubben HV 71 selekterar inte längre bland sina yngre lag. I dag driver klubben ett projekt med Linnéuniversitetet och selekterar inte förrän spelare nått U16.
Foto: HV 71

Tidig utslagning och toppning under matcher.

Då valde HV 71 en ny väg.

– Vi selekterar inte längre på ungdomssidan, säger Christoffer Davidsson, ungdomsansvarig i HV 71.

SHL-klubben driver sedan två år tillbaka ett unikt projekt med Linnéuniversitetet i Jönköping.

SportExpressen har i en rad artiklar granskat ishockeyn på ungdomssidan i Sverige.

Om hur spelare som är sent på året gallras bort i uttagningarna till TV-pucken, om utslagning och toppningar för barn.

Hockeyföräldrar från hela Sverige har hört av sig och berättat om hur deras barn inte fått vara med eller tvingats att byta klubb.

– Det är en vidrig kultur, hockeyn måste göra något annars dör den ut. Mina fyra grabbar som spelat hockey har tyvärr drabbats av allt från utslagning, mobbning till toppningar, sa Niklas Forsman, 49, hockeypappa från Bålsta i en intervju tidigare i veckan.  

HV 71 från Jönköping är en av landets ledande klubbar. 2017 vann HV sitt femte SM-guld.

Samtidigt började även klubben en ny resa.

– Vi lämnade en gammal struktur bakom oss med selektering i unga åldrar, säger Christoffer Davidsson.

Han är nu inne på sitt sjätte år som ungdomsansvarig.

– Jag har flera viktiga uppdrag nu, inte bara att få fram spelare till vårt a-lag som det var när jag kom. Det är viktigt förstås, men det finns så mycket mer i mitt arbete, säger Christoffer Davidsson.

Tidigare toppade HV 71 sina lag från U11.

– Det var så när jag började. Sedan sköt vi på selektering till barnen var 13, men kände att det inte var rätt. Därför tänkte vi om helt och bröt ett gammalt mönster.

Nu har klubben skjutit selekteringen till U16.

Vad är den största anledningen?

– Vi vill att så många som möjligt ska spela hockey i HV 71. Att stärka ett livslångt intresse. Med en bra resa i ungdomsåren kanske du köper en säsongbiljett om du lagt av, eller kanske sponsrar klubben.

”Fått positiva signaler”

HV 71 toppade sina yngre lag tidigare.

– Vi hade nivåindelat både under träningar och på matcher, men vi kände att det inte blev bra, säger Christoffer Davidsson.

På vilket sätt?

– Tidig selektering gör att barn slutar tidigare, vi vill ge fler spelare chansen att komma fram och utvecklas. Barn ska inte behöva sluta spela hockey.

HV:s nya sätt att tänka har tagits emot på olika sätt.

– Det har mest varit positiva signaler, från spelare, föräldrar och ledare. Men det finns föräldrar som upplever att deras barn inte får den stimulans som de själv vill. Jag trodde ändå att det skulle vara svårare för alla iblandade att ställa om till vårt nya tänk.

HV 71 driver ett tre år långt projekt tillsammans med Linnéuniversitetet i Jönköping.

– Det arbete som nu sker i HV 71 ligger helt rätt i tiden. Tidig specialisering är ingen fördel, det är också en hel forskarvärld enad om, säger Per Göran Fahlström, forskare på Linnéuniversitetet som jobbar med projektet.

Hur ser du på din roll?

– Jag följer HV 71 på nära håll. Jag ser matcher och träningar. Jag pratar med föräldrar, spelare och ledare. Jag följer upp samtal och ger feedback.

Hur är den allmänna uppfattningen bland de du träffar?

– Spelare och föräldrar känner ett helt annat lugn när fredagen kommer. Barnen vet att de får vara med och spela matcher . De riskerar inte att bli petade eller sitta en hel match i båset.

Lång och metodisk träning

HV:s pojkar födda 2005 var först ut i projektet.

– Första säsongen kanske det inte gick så bra resultatmässigt, men nu efter drygt två säsonger är de med och tävlar om de bästa lagen. Det visar att vi är rätt ute med att inte selektera så tidigt som vi gjort tidigare, säger Christoffer Davidsson.

– Det handlar inte vara om att vinna nästa match. Hockeyn är så mycket mer, långsiktig metodisk träning ger bättre resultat än vad många tror. Man bränner inte ut unga spelare på samma sätt. 

HV 71 gör vissa undantag i sin selektering.

– Vi tog ett beslut att nivåanpassa våra lag U13, U14 och U15 när vi spelar DM och vid en egen cup som vi arrangerar, säger Christoffer Davidsson. Det är vi ärliga och öppna med. 

Hur ser du på er fortsatta ungdomssatsning?

– Vi står hela tiden för stora utmaningar och vi utvecklas hela tiden för att bemöta dem.

HV 71 har blivit svenska mästare fem gånger

Klubb: HV 71.

Stad: Jönköping:

Främsta framgångar: SM-guld 1995, 2004, 2008, 2010, 2017. SM-silver: 2009.

Säsonger i högsta serien: 35.
Antal seniorlag: Två (damerna spelar i SDHL, herrarna i SHL).

Antal ungdomslag: 9.

Antal juniorlag: 2

Antal aktiva ungdomar: 600.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.