Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det här betyder hela året för oss”

Basketfestivalen är Högsbo baskets största inkomstkälla.Foto: BILDBYRÅN
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Basketfestivalen lockar årligen lag från hela världen.

Men nu kan coronapandemin sätta stopp för turneringen.

– Vi har kontaktat lag från andra länder, som Italien och Indien, och sagt att det är lika bra att de planerar att inte komma, säger Carina Peleg, verksamhetsansvarig i Högsbo basket.

Under Kristi Himmelfärdshelgen i slutet av maj spelas Basketfestivalen i Göteborg. En av Europas största ungdomsturneringar som lockar 600 lag världen över och som firade 40 år förra året.

Men nu hotas turneringen av coronapandemin.

Carina Peleg är verksamhetsansvarig i Högsbo basket, föreningen som arrangerar Basketfestivalen.

– Vi planerar fortfarande att ha festivalen. Vi har ingen sammanslutning där vi har alla på en plats, förutom matsalar och det kan vi reglera i så fall. Vi sitter helt enkelt och tittar på andra möjligheter, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt försöker vi ha en backup-plan, vi funderar på vad vi annars skulle kunna göra, skulle vi kunna flytta turneringen? Det är så vi sitter och pratar nu hela tiden. Vi är väldigt observanta och ser vad myndigheterna säger och lever efter det.

”Den är ovärderlig för oss”

Lag har ännu inte lämnat återbud, men Högsbo basket har uppmanat lag från drabbade länder att inte delta.

– Vi har kontaktat lag från andra länder, som Italien och Indien, och sagt till dem redan för några veckor sedan att det är lika bra att de planerar att inte komma. 

Om ni skulle behöva ställa in turneringen, vad betyder det för er?

– Det här betyder hela året för oss, det ska jag inte sticka under stolen med. Det är turneringen Högsbo lever på hela året. Det blir inga extrapengar utan det håller hela verksamheten i gång. Det är jätteviktigt för oss.

– Man får titta på alla andra delar också, men den är ovärderlig för oss.

Föreningen har redan behövt göra förändringar i sitt arbete under coronakrisen.

– Vi drog i handbromsen för alla våra inköp för några veckor sedan. Så fort förbundet gick ut med att de ställde in våra matcher och slutspel, bara det blev en helt annan bild för oss, säger Carina Peleg som hoppas att Basketfestivalen ska kunna hållas även i år.

– Vi tror fortfarande turneringen är möjlig, hoppet är det sista som lämnar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.