Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det här betyder allt för vissa barn”

Cecilia Fridén är tränare i ett pojklag i Spånga IS FK som försöker träna på som vanligt.
Foto: Privat / Privat
Foto: BILDBYRÅN

Flera föreningar i landet har ställt in sin ungdomsverksamhet med anledningen av coronaviruset.

I Spånga IS FK försöker man hitta andra lösningar för att fotbollen ska kunna fortsätta.

– Det finns en vikt i att barnen får känna att fotbollen är normal, säger Cecilia Fridén, förälder och ledare.

Flera föreningar har meddelat att de tills vidare pausar sin ungdomsverksamhet helt på grund av det nya coronaviruset. Samtidigt rekommenderar Folkhälsomyndigheten att ungdomsidrotten ska fortsätta på samma sätt som den har gjort innan.

– Det är viktigt att aktiviteter för hälsan pågår, att helt förlama samhället på aktiviteter tjänar inte det här syftet och motverkar de allmänna hälsomålen. Det är inte rimligt att man slutar med allting, sa myndighetens generaldirektör Johan Carlson på en presskonferens i helgen.

”För vissa barn betyder det här allt”

En av de föreningar där ungdomsverksamheten fortgår är Spånga IS FK. Sara Ericson är tränare för flickor födda 2010.

– Det är fortfarande viktigt att fortsätta. I grund och botten är det en hälsa, att röra på sig och vara ute och träna. För vissa barn betyder det här allt. Det sociala, att få gå i väg och träna och känna samhörighet med sitt lag, säger hon.

Föreningen har rekommenderat att lag inte ska delta i stora cuper, men träningar och matcher ska fortsätta. 

Per ”Pliggen” Andersson, läkare på Sveriges olympiska kommitté, tycker inte det är nödvändigt föreningar pausar sina ungdomsverksamheter i dagsläget.

– Det jag tycker är viktigt i det här är inte att man ska ställa in träningar. Utan det handlar om att vara extra vaksam på det här med hygienrutiner även för våra barn, säger han.

Träna utomhus om det är möjligt

I stället för att ställa in aktiviteten helt kan man anpassa träningen, menar läkaren.

– Om man har en idrott på liten yta kanske man kan fundera på om man kan ändra på träningen just den här perioden och göra någonting annat i stället. Till exempel vara ute i stället för inne.

Att välja bort en inomhushall mot en plan utomhus är något Sara Ericsons lag gjorde senast i går.

– Man vill göra rätt, både som tränare och förälder. Men det är svårt. Beslutet att vi skulle träna ute tog vi ganska tätt inpå och vi fick bara positiva reaktioner från föräldrarna. 

”En vikt i att de får känna att fotbollen är normal”

Spånga IS FK följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och skickar löpande ut information till ledare och föräldrar. De har även riktlinjen att inget barn med sjukdomssymptom ska träna.

Cecilia Fridén är ledare för Spångas pojkar födda 2010 och ser ett stort värde i att verksamheten inte ställs in.

– Jag tror så länge vi inte får några andra signaler från Folkhälsomyndigheten är det bra att vi fortsätter så vanligt som möjligt för barnens skull. För det betyder mycket för många barn att gå till träningen. 

– Det finns även en vikt i att de får känna att fotbollen är normal, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.