Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det finns så många som har hjälpt mig”

Jonas Eriksson delar ut en varning åt Gareth Bale.
Foto: DANIEL MALMBERG / DANIEL MALMBERG/IBL IBL/ALL OVER PRESS
Jonas Eriksson i studion under fotbolls-VM.
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Lennart Johansson på röda mattan under Idrottsgalan den 19 januari 2015 i Stockholm.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Han dömde VM, EM och närmare 200 internationella matcher.

Nu delar den förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson, 47, ut ledarpriset på måndagens Eldsjälsgala.

– Det är ett hedersfullt och ett viktigt pris, säger Jonas Eriksson.

Fotbollsdomaren Jonas Eriksson från Luleå kom tidigt i kontakt med föreningslivet.

Att kunna få vara en del av något präglade honom tidigt.

– Som ung kille i IFK Luleå fick jag inspiration av goda förebilder, som av min pappa Hans. Han var lagledare, satt i styrelsen och var under en tid även ordförande i klubben.

Jonas Eriksson blev tidigt ledare. Han utbildade sig till journalist och blev chef på Aftonbladet innan han blev proffsdomare.

47-åringen dömde 340 allsvenska matcher och några av världens bästa lag i Champions League.

– Som domare kallade jag mig för matchledare. Jag tycker det är väldigt inspirerande och kul att leda andra människor. Det finns förstås raka likhetstecken även utanför fotbollsplanen och i föreningslivet i stort.

”Extra viktigt dessa dagar”

Jonas Eriksson stod på toppen av sin domarkarriär när han sommaren 2018 valde att sluta.

I dag driver han fyra träningsanläggningar som innehåller allt från gym, yoga och crossfit till padel, tillsammans med vännen och affärskompanjonen Niklas Wikegård.

De träffades 2012 och började prata om att öppna ett gym som också blev verklighet fyra år senare.

– Vi har valt att bygga våra gym och hallar i Sigtuna kommun där vi bor, säger Jonas Eriksson. Vi brinner för vårt närområde. Bor du i Sigtuna ska du inte behöva pendla till Stockholm för att träna på fantastiska anläggningar. 

– Det är en slags mission, träna och hälsa är ju extra viktigt i dessa dagar när det pågår en pandemi.

Har du klarat dig undan att bli sjuk?

– Nej, jag fick viruset i oktober, men jag klarade mig lindrigt undan. Jag svettades lite någon kväll, kroppen kändes som jag hade träningsvärk. Men efter två dagar var jag ute och sprang en mil.

Jonas Eriksson, är precis som sin pappa, engagerad i föreningslivet.

– Jag är tränare i fotboll i Sigtuna IF för båda mina döttrar som är tolv och 15 år. Jag är även domaransvarig i klubben. Jag ser till att vi utbildar våra spelare till domare. Jag ger dem feedback och coachar om det behövs.

”Finns så många som hjälpt mig”

Hur är det att vara tränare?

– Det ger mig så otroligt mycket. För mig är det en självklarhet att lägga ner tid och kraft i föreningslivet. Det är så fint att se barn och ungdomars utveckling och kunna vara med och bidra till glädje och gemenskap.

Dömer du själv några matcher?

– Nej, jag har inte dömt en match sedan jag slutade. Jag har fått flera förfrågningar, men har alltid tackat nej.

Varför?

– Jag ställer så höga krav på mig själv och min omgivning. Rent fysiskt skulle det gå. Jag är bättre tränad i dag än när jag var proffstränare.

FINALISTER ÅRETS LEDARE

Danny Hallmen, 35, Vreta kloster

Danny Hallmén är inte bara förbundskapten i kanot. Han är dessutom en ovanlig innovatör som hela tiden söker nya vägar och utmaningar i sitt ledarskap”.

Thor Guttormsen, 62, Göteborg

”Han grundade Grunden Bois, en idrottsförening för alla som har en intellektuell funktionsnedsättning och är än i dag klubbens hjärta och nav”.

Filippa Bocangel, 33, Nacka

”Hon är en drivande kraft i Sveriges första frame fotbollslag. Hon är en av grundarna i organisationen Sluta Stirra. Filippa Bocangel brinner för att alla ska känna sig sedda och delaktiga”.

Emma Augustsson, 30, Lund

”Barnen och familjerna älskar henne, och det är kanske inte så märkligt med tanke på den avlastning och den guldkant på tillvaron som hon sätter som volontär på Lunds universitetssjukhus”. 


Källa: Folkspel  


Nu ska du dela ut priset på Folkspels Eldsjälsgala. Är det någon speciell ledare som du kommit i kontakt med under åren som du vill lyfta fram?

– Oj, det finns så många som hjälpt mig i föreningslivet, men ska jag välja en känd ledare så är det Lennart Johansson.

– Lennart var en gång i tidens Europas mäktigaste fotbollsperson, men han glömde aldrig bort sitt ursprung. Han kunde sitta en tidig vår på Skytteholm och se sitt AIK spela träningsmatch. Han var ärlig, reko och alltid mycket trevlig.

Eriksson dömde i både VM och EM

Namn: Jonas Eriksson.

Ålder: 47.

Bor: Sigtuna.

Familj: Fru, två döttrar.

Yrke: Föreläsare, gymägare, entreprenör och tv-expert.

Domarmeriter: Nästan 200 internationella matcher. 340 allsvenska matcher. 47 matcher i superettan. Årets domare i Sverige 2009, 2012 och 2014. Han har dömt EM 2012 och 2016 och VM 2014.
Aktuell: Delar ut ledarpriset på måndagens Eldsjälsgala.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.