Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är lite som en Disneysaga”

Velanda Basket omfattas nu av två ungdomslag.
Foto: Privat
Hampus Bjelkegren, 13, väckte tanken om ett basketlag.
Foto: Privat

En pizzeria, en skola och några stall – men ingen förening med någon bollsport. 

Så såg det ut i Velanda innan Hampus Bjelkegren, 13, väckte tanken om ett basketlag. 

– Det bästa med veckan är att få gå och spela basket med mina kompisar, säger den unga initiativtagaren till Velanda Basket. 

Velanda är en liten ort med knappt 800 invånare och ligger utanför Trollhättan. Ola Winther är idrottslärare på Velandaskolan och för drygt ett år sedan fick han ett samtal av en förälder till en tidigare elev. Det var Linda Bjelkengren som ringde och berättade om sonen Hampus önskan. Han ville starta upp ett basketlag och undrade om hans tidigare lärare skulle kunna tänka sig att ställa upp som tränare. 

Drömmen blev sann och heter i dag Velanda Basket, något Ttela skrivit om. 

– Velanda är en liten förort ute på landsbygden. Det finns inte mycket mer här än en pizzeria, en skola och några stall, typ. Jag jobbar som idrottslärare på skolan här ute och har haft de här barnen i många år. Vi har hållit på med många olika idrotter så klart men också spelat en hel del basket i skolan. Barnen tyckte att det var så roligt, säger Ola Winther och berättar vidare om hur han reagerade på idén om ett basketlag i Velanda. 

– Jag tyckte att det lät jättekul. När man jobbar som lärare handlar allt om att göra skillnad för barnen, att få vara med och uppfylla barns drömmar, och att skapa ett lag och göra något för hela samhället kändes väldigt kul. 

”Det bästa med veckan” 

Linda Bjelkengren, mamma till 13-åriga Hampus Bjelkegren, sköter i dag det administrativa inom föreningen. 

– Det blev så. Vi hade inte riktigt någon aning om vad det innebar att driva en förening, det är sådant som behöver göras som man kanske inte tänker på till en början. Egentligen är det min mamma som sköter mycket, hon är kassör i föreningen. 

Hon är glad över att basketlaget har blivit en viktig knytpunkt för barn och ungdomar. 

– Jag tycker att det är så fint att barnen har något att göra, sen om de vill idrotta eller göra något annat, bara de har något på sin fritid i alla fall. Det är nummer ett för mig. Det är helt fantastiskt att de hittat något som de vill lägga sin tid på. 

När barnen på Velandaskolan så småningom ska börja på högstadiet behöver de byta till nya skolor men i om med den nystartade idrottsföreningen kan de fortsätta att hålla kontakten. 

– Jag tycker att det är jättekul. Det bästa med veckan är att få gå och spela basket med mina kompisar, säger Hampus Bjelkegren. 

Slutade på en andraplats i serien

Vad tyckte dina kompisar om din idé att starta ett basketlag?

– De tyckte också att det var jättekul. Nu har vi splittrats men innan gick vi på Velandaskolan, så det är vår gamla klass som startade det här basketlaget. De flesta bor kvar och tycker att det är jättekul. Vi spelade varje dag på rasterna och sen startade vi det här. 

Det är inte bara kul – det har även gått bra i seriespelet. 

Första säsongen i division fyra för ungdomarna slutade med en andraplats i tabellen. 

– Först trodde jag bara att det skulle vara på skoj och att vi bara skulle träna någon dag i veckan. Sen startade seriespel. Jag trodde inte att det skulle bli så här stort, säger Hampus Bjelkegren som har goda förhoppningar om att laget ska kunna avancera till division tre efter nästa säsong. 

”Lite som en Disneysaga”

Just nu är det två tränare i föreningen och alldeles nyligen startade de upp ett andra lag. 

– Det har blivit ett jätteintresse. Det är både killar och tjejer blandat i de här lagen. Nu har vi startat ytterligare ett lag så nu tränar jag två lag. Det har blivit en stor förening, eller inte stor kanske, men ändå en förening som nu har två lag i seriespel. Allt är på den här pojkens initiativ. Det är lite som en Disneysaga, säger Ola Winther. 

Linda Bjelkengren har nu tillsammans med de andra i Velanda Basket fullt upp med att engagera flera i föreningen. Även om det är lite pyssel så tycker hon att det är en fin tradition som ofta finns på landsbygden, det faktum att flera går ihop för att skapa aktiviteter. 

– Man kanske tror att man behöver gå på något som redan finns. Självklart är det lättast, det är ju lite ”meck” att starta upp något nytt, men det är inte omöjligt om man vill starta något nytt där man bor. Vill man starta ett lag inom någon slags idrott finns det ofta ett förbund bakom. Jag kontaktade Svenska Basketbollförbundet och fick hjälp att starta upp det här. Man är inte så ensam som man kanske tror. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.