Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är inte okej någon annanstans i samhället”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lisa Nordén är en meriterad cyklist och traitlet med ett OS-silver från London 2012.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Lisa Nordén tycker att cyklister behandlas för dåligt på gatorna i Sverige.
Foto: Henrik Isaksson/TT / Henrik Isaksson
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Lisa Nordén spenderar många mil ute på cykeln – och det är oftast är farligt klimat.
Men det som skrämmer henne mest är det upplevda hatet mot cyklister: 

– Det är inte okej någon annanstans i samhället att tycka så illa om en grupp människor, säger hon.  

Det finns ingen given plats för cyklisterna på landets vägar, det menar Lisa Nordén, meriterad cyklist och triatlet som tog silver i disciplinen i OS i London 2012. 

I hennes jobb ingår många mil på vägarna tillsammans med cykeln och samtidigt som det kan vara bra dagar med ”respektfulla” omkörningar så är det många gånger som hon är frustrerad efter avslutat cykelpass. Det som gör henne mest upprörd är dock det debattklimat som råder så fort frågan om cyklisternas existens på vägarna kommer upp. 

– Varje gång det har hänt en olycka, eller att det pratas om att bygga bättre cykelbanor så är det de som hatar cyklister som hörs högst, säger Lisa Nordén. 

Lisa Nordén rör sig mycket på vägarna, såväl i bilen som på cykeln och även som löpare. Men det är bara när hon cyklar som hon upplever att det inte finns någonstans att ta vägen. Inte ens på cykelbanor kan hon navigera sig säkert, berättar hon:  

– Cyklar man på en delad gång- och cykelbana så tycker de som går att man kommer för fort och de blir rädda. De tycker inte att cyklister ska vara där för att man går med hörlurar, hundar och barn. Cyklar man på bilbanan tycker bilister att cyklister inte ska vara på bilbanan, de ska vara på cykelbanan. 

Bilförare läxar upp cyklister 

Ofta vill irriterade bilförare ”läxa upp” cyklister berättar Lisa Nordén, och det skapar otrygga situationer. 

– Då vill man gärna markera med att spruta spolarvätska, köra för nära eller köra in framför och sakta ned, eller på annat sätt visa att man tycker att det är fel. Det blir ofta väldigt farliga situationer. 

– Det mest ledsamma är att man har ett slags hat mot cyklister. Det gör att man har förlorat halva slaget när man cyklar och möter en sådan i trafiken. De tycker så illa om en och tycker att man inte har någon rätt att vara på vägen. Det är inte okej någon annanstans i samhället att tycka så illa om en grupp människor. Men med cyklister är det ingen som satt ned foten, det är liksom helt okej att tycka illa om dem. 

”Politikerna måste våga backa cyklisterna”

Det är sällan det finns vägrenar att cykla i vilket gör att cyklisterna inte har något annat val än att ligga en bit in i vägbanan.

Lisa Nordén tror att det behövs en bättre infrastruktur för att cyklisterna ska känna sig trygga. Hon hoppas även på att det ska lagstadgas att hålla en och en halv meters avstånd vid omkörning av cyklister.  

– Politikerna måste våga backa att cyklisterna ska få ta plats i samhället. Om vi ska kunna ta oss fram på ett grönt sätt och minska bilarna i stan, vilket är det man strävar efter, så måste man byta ut det mot ett annat sätt att ta sig in till stan. Det är ju pendel, tunnelbana, cykel och gång man har att välja på och då måste man våga låta cyklisterna få företräde och plats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.