Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är hemskt – ska inte få förekomma”

Foto: TV4
Foto: TV4

Gymnaster världen över har slagit larm om fysisk och psykisk misshandel i sin sport.

En av dem är svenska Jennifer Pettersson.

– De yngre barnen som var tio elva tolv fick höra att de var tjocka, säger hon i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Det är ofattbart att det kan hända ens, säger Börje Salming, ambassadör för Nätverket svensk barnidrott.

I somras fick Netflix-dokumentären ”Athlete A” om övergrepp i gymnastiken i USA stor spridning. Det skapade en våg av vittnesmål och världen över öppnade gymnaster upp sig om fysisk och psykisk misshandel.

Den tidigare elitgymnasten Jennifer Pettersson har tidigare slagit larm om en ohälsosam kultur inom svensk gymnastik.

– Psykisk övergrep, fysiska, emotionella. Sexuella trakasserier förekommer, jag kände igen mig jättemycket i Netflix-dokumentären, säger hon i TV4:s Nyhetsmorgon.

”De psykiska övergreppen har varit värst”

Pettersson, som i ung ålder fastnade för sporten, berättar att hon var för liten för att förstå att något var fel.

– För mig de har de psykiska övergreppen varit värst. De sitter kvar i dag. Jag vill inte på något sätt förminska de fysiska. Men allt de här med psykiska utskällningarna, vikthetsen, jag vet inte hur många gånger jag bett som ursäkt för mitt beteende för att jag betett mig illa och det var för att jag inte gjort bra ifrån mig på träningar.

– De yngre barnen som var tio elva tolv fick höra att de var svullna, tjocka, redan i den åldern, det var fruktansvärt.

Kränkningarna gjorde det till och med svårt för henne att träna.

– Jag hade svårt att träna, jag hyperventilerade på träningar och det gjorde jag fram tills jag slutade när jag var 21 år. Man trodde det var något fysiskt fel på mig men det var rena panikångestattacker för jag var så rädd för utskällningar och såna saker. För ett gymnastikprogram är en och en halv minut och jag var slut efter 20 sekunder, säger Jennifer Pettersson.

”Det får inte förekomma”

Börje Salming, ambassadör för Nätverket svensk barnidrott, ryter ifrån mot tystnadskulturen.

– Det är ofattbart att det kan hända ens. Barnen ska ju ha roligt, man ska komma till träningen och tycka det är kul att få träna det är då man utvecklas. Inte så här. Jag förstår inte hur folk tänker. Vi som tränare och ledare ska se till att barnen har det bra, säger han i Nyhetsmorgon.

– De trycker ner barnen så de inte törs berätta hemma, det är det som är så hemskt att barn ska komma till en träning och ha ångest. Det får inte förekomma.

Forskare förklarar: Så lätt begår tränarna övergrepp

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.