Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är helt fel – finns ju ingen anledning”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Tv-puckens individuella priser tas bort från säsongen 2020/2021.
Svenska Ishockeyförbundet menar att det är för att reducera press och stress hos dagens unga spelare – men beslutet har väckt starka reaktioner.

– Det finns ingen anledning alls att ta bort de priserna, säger Mathias Fredriksson, före detta skidåkare och numera engagerad i ungdomshockeyn i Östersund. 

Klassiska turneringen TV-pucken har länge varit platsen för morgondagens stjärnor inom svensk ishockey och lockat ett stort engagemang hos såväl publik som aktiva spelare och deras familjer. Och efter avslutat finalspel har bästa back, forward, målvakt och MVP prisats. 

Men så blir det inte längre. Det meddelade Svenska Ishockeyförbundet under tisdagen, bland annat menar de att priserna blivit ”betungande” för de unga spelarna att ta emot.

Beskedet har väckt en hel del reaktioner och många tycker att det är fel väg att gå. En av dessa är Mathias Fredriksson, före detta skidåkare, som är engagerad i ungdomshockeyn i Östersund. 

– Jag tycker att det är helt fel att plocka bort individuella priser. Är man 15 år så ska man väl kunna tävla och de som är bäst ska få chansen att belönas för det, säger Mathias Fredriksson och fortsätter: 

– Det finns ingen anledning alls att ta bort de priserna. Det har alltid funnits. De vet ju ändå vilka som är bäst och inte.

”Kan inte ha bomull runt sig hela livet” 

Mathias Fredriksson tycker att det är lika mycket fel att plocka bort priserna i TV-pucken som att plocka bort poängräkning i seriespel inom barnfotboll. 

– Att spela matcher är det bästa barnen vet och de räknar ju poäng och mål även om det plockas bort rent teoretiskt. De har superkoll.

– Och man kan inte ha bomull runt sig hela livet, idrott går ut på att vinna och prestera. Sedan finns det inget som säger att den som får pris som 15-åring är den som är bäst som 20-åring. Det är två skilda saker.

– Men är du duktig som 15-åring så ska du kunna premieras för det. Det tycker jag definitivt och jag förstår inte alls varför man plockar bort de priserna. 

SportExpressens krönikör Sanny Lindström ifrågasätter om slopandet av individuella priser verkligen är det som kommer att lyfta stress och press från unga ishockeyspelare. 

”Nog anser jag att själva uttagningen är en större hets än att utse turneringens bästa spelare - priser som Svenska Ishockeyförbundet nu väljer att slopa”, skriver han. 

Menar att spelare har mått dåligt 

Anders Lundberg är spelarutvecklingsansvarig på Svenska Ishockeyförbundet och menar att beslutet om att ta bort de individuella priserna är väl förankrat inom hockeyrörelsen och de beslutande organen. 

– Det vi har sett och även upplevt konkret är att det är väldigt många av de här spelarna som har fått priserna som har mått dåligt av det efteråt. Precis som att den psykiska ohälsan i samhället ökar så gör den även det inom hockeyn. I hockeyn är det främst prestationsångest som är det stora problemet. 

Så det finns konkreta exempel på spelare som har mått dåligt av att få pris?

– Ja. Jag vill inte på något sätt nämna dem för det är unga personer som det handlar om, men ja, det har det. Jag kan ärligt säga att jag inte vill gå in på de exakta mekanismerna men jag har själv suttit i samtal med spelare som har mått väldigt dåligt där det kopplats rakt tillbaka till priserna. 

”Visste att det skulle komma reaktioner” 

Lundberg poängterar att turneringen är till för att främja spelarnas utveckling och att ett individuellt pris inte konkret bidrar till det utan snarare ökar pressen på de som är med. Särskilt i och med sociala medier. 

– I dag blir de otroligt hypade och den här direkta feedbacken som kommer är inte så enkel att hantera för en femtonåring. Sen är det klart att ska de till den yttersta eliten så är det här något de kommer att behöva lära sig att hantera men de har så mycket annan stress och press på sig. De gäller att hitta en balans i allt. 

Han menar också att han förstod att det skulle bli reaktioner: 

– Det är klart att har man inte sett hur det här påverkar spelarna, och att i grunden är ett pris för uppskattning, så tror jag att många när de såg det här beslutet tänkte: ”Aha, nu får man inte vara bra eller sticka ut längre”. Men det har inget med det att göra. Vi vill att man ska vara stolt över att man är duktig. Ser man ur det perspektivet så förstår jag att man reagerar, vi visste att det skulle komma reaktioner på det. Men beslutet är förankrat i rörelsen.

 

SANNY LINDSTRÖM: Svårt att förstå varför de gör så här 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.