Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är ett vakuum vi befinner oss i just nu”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Dreamhack den 29 augusti 2018 i Stockholm
Dreamhack Masters on October 6, 2019 i Malmö.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Sverige har varit världsledande i e-sport sedan starten. 

I takt med att sporten fått ökat stöd i andra länder har man dock tappat.
Nu hoppas man att sporten ska ”hitta hem” och få de resurser som behövs: 

– Det är ett vakuum vi befinner oss i just nu, säger Sammi Kaidi, ordförande i Svenska E-sportförbundet. 

Idrotter som vill in i Riksidrottsförbundet

Sporter som står utanför Riksidrottsförbundet får inte tillgång till aktivitetsstöd – och missar således miljonbelopp i bidrag. 


Vid Riksidrottsmötet 2019 röstades Cheerleadingförbundet, efter tidigare avslag, in och de resterande tio ansökningarna nekades. 


Nästa stämma hålls 2021.


SportExpressen kollar närmare på några av förbunden som vill träda in idrottens finrum – men fått nej. 


Svenska E-sportförbundet grundades 2016 för att sporten saknade en organiserad gräsrotsrörelse. Året därpå ansökte de för första gången om medlemskap i Riksidrottsförbundet – men då bordlades alla ansökningar. 

År 2019 gjorde de ett nytt försök men föll på en nyantagen stadgeändring hos RF om att sökande organisation ska funnits i minst tre år.

Emil Christensen, mer känd som HeatoN, tillhörde en av världens bästa Counter-Strike-spelare och var med senast förbundet ansökte om att gå med i RF. 

Han tror bara på fördelar med att officiellt bli en del av idrottsrörelsen. 

– Jag är gammal hockeykille själv och älskar Sveriges föreningsliv. Vi är ju ett litet ”pluttland” men är ändå pass framgångsrika i många sporter. Det tror jag är för att vi har ett så extremt fint föreningsliv med eldsjälar som ser till att ungdomar och äldre får tillgång till rätt träning. Men även tillhörighet runt sporten och det verkliga livet, säger han. 

”Vi var nummer ett i världen” 

E-sport är ett relativt nytt fenomen och Sverige har varit ledande och störst ända sedan starten i början av 2000-talet. ”HeatoN” var med under storhetstiden och förklarar hur han sett att den uteblivna uppbackningen från samhället påverkat e-sportens utveckling. Han berättar bland annat att Sverige blivit omsprunget av Danmark, där har sporten fått ett starkt stöd av såväl staten som lokala förtetag. 

– Vi var nummer ett i världen skulle jag säga under min aktiva period när jag spelade i de flesta spelen. Men nu är vi ganska medelmåttiga om jag ska vara helt ärlig. Vi är nog inte bäst på något tyvärr vilket är väldigt tråkigt. 

Dreamhack Masters Malmö 2016. Emil ”HeatoN” Christensen intervjuas av Expressens Karin Selåker Hangasmaath.
Foto: PEO MÖLLER

Sammi Kaidi är ordförande i Svenska E-sportförbundet berättar att de i dag står helt utan statligt stöd och att de i många kommuner blir löst hängande mellan kultur och idrott. Något som blir problematiskt när sporten ska organiseras. 

– Man vet inte vart man ska placera oss. Då står föreningarna utan lokalstöd och stöd för arrangemang och liknande. Det är ett vakuum vi befinner oss i just nu, säger Sammi Kaidi. 

Han berättar att de just nu internt arbetar med att få ihop e-sportens ekosystem som ser lite annorlunda ut än andra föreningsidrotter. Bland annat då aktiebolag som produktleverantörer är inblandade, Sammi Kaidi menar att det gäller att sätta en riktning. 

– Vi hoppas att det interna arbetet ska kunna ge svar på om det behövs ytterligare organiseringar för att e-sporten ska få det här erkännandet på andra sätt eller om det enbart är gentemot RF. Vi har en dialog med kulturdepartementet och Amanda Lind där e-sport är en hjärtefråga för Amanda. Vi hoppas att vi ska kunna komma fram till något klokt till hösten. 

Tror det finns en rädsla för e-sporten

Både Sammi Kaidi och Emil Christensen är överens om att e-sporten till en början inte tagits emot med öppna armar, men de hoppas att en förändring är på gång. 

– Jag tror att folk är rädda för det nya och jag kan förstå att folk är det. Det här med datorer har växt fram successivt och sen helt plötsligt så kommer det en hel generation som håller på med det. Det vet man själv, det är lätt att inte alltid vara så öppen som man borde vara. Jag är inte heller alltid det men jag önskar att folk skulle ge det en chans, säger Christensen. 

Tror du att e-sporten kommer att bli en del av RF?

– Ja, det tror jag faktiskt. För mig har det varit ganska mycket politik innan. Om vi kommer med så skulle det vara så otroligt många medlemmar, förmodligen skulle vi vara flest av alla om något år eller två. Där handlar det mycket om vart medlen som man får i form av skattepengar tilldelas och jag tror att det är vad RF varit rädda för. Det är min egen uppfattning i alla fall. Jag tror att folk börjar bli redo, säger ”HeatoN”. 

Även Sammi Kaidi delar uppfattning om att det funnits en rädsla hos Riksidrottsförbundet. Samtidigt påpekar han att deras senaste ansökan 2019 baserades på den som lämnats in 2017, något han tror kan ha spelat roll i avslaget. 

– Vår ansökan då speglade inte riktigt den verklighet som vi befann oss i 2019. Samtidigt tog man fram de nya invalskriterierna och det ser vi positivt på. Det blir mycket tydligare vad som krävs av ett förbund för att få ansöka om medlemskap. Sen har vi en förhoppning om att man inför 2021 ska ha släppt rädslan av att välja in nya förbund, för det har existerat inom RF. 

”Det är bara ett billigt argument” 

– Sen tror jag att vi har större chanser generellt att komma in i RF 2021 än 2019. Vår analys var att vi främst föll på treårsregeln, att man ska ha funnits i tre år, och vi hade två verksamhetsberättelser även om vi funnits i tre år. Det glädjande var att det inte var någon fråga huruvida E-sport var en idrott eller inte.

Något som RF ifrågasatte vid ansökan 2019 var bland annat förekomsten av våld i spelen. Ett argument Svenska E-sportförbundet stött på många gånger. 

– Våldsdelen var ju det som Björn Eriksson ganska snabbt gick ut med inför 2019 att han inte tyckte var förenligt med idrottsrörelsens värdegrund. Kampsporten förespråkar våld men under kontrollerade former, det menar vi gäller även här till viss del. Det finns inte forskning som stöder att du skulle bli mer våldsbenägen av kamsport eller e-sport, snarare tvärtom. Jag tycker bara att det är ett billigt argument om man får uttrycka sig så. 

Annat som förbundet fått bemöta är debatten om stillasittande. Sammi Kaidi menar att många förespråkar att man ska byta ut spelande mot rörelse medan de själva tror på en kombination. 

– E-sport är stillasittande men vi förespråkar och kommunicerar till våra spelare att man behöver en god fysik för att kunna e-sporta. Det kräver alternativ träning och inte bara att sitta tolv timmar i sträck och spela dataspel. 

”Just nu är det ett föräldrafritt forum” 

Emil ”HeatoN” Christensen tror e-sporten skulle gynnas på många sätt av en plats i RF. Dels skulle det bli en tryggare plats för såväl spelare på hobbynivå som i eliten, dessutom skulle de även kunna stötta unga talanger.  

– Just nu är det är ett föräldrafritt forum för många människor och jag tror att det skulle behövas lite vuxna förebilder där. Dels för att se hur man beter sig men också för att få rätt träning. Det är så otroligt viktigt att ha de här vuxna med som jag själv hade när jag var yngre. Det är något vi verkligen vi saknar och jag tror att ett medlemskap i RF skulle kunna hjälpa till med det. Kollar vi på lång sikt, om e-sporten inte skulle komma med så kommer det garanterat att börja organiseras underifrån. Men då tror jag att vi tappar fem-tio år i utvecklingen, vilket skulle vara jättetråkigt.

Det finns många olika saker för Svenska E-sportförbundet att ta till i beaktning vid ansökan om medlemskap, bland annat huruvida e-sporten är närbesläktad med andra befintliga förbund. Men målet är ändå klart. De strävar att vid stämman 2021 bli ett eget specialidrottsförbund inom RF.

– Jag tror att det här erkännandet, att komma med i RF, behövs för att e-sporten ska få ett tydligare fäste. Det kommer att växa när erkännandet kommer vilket hade gett svensk e-sport helt andra förutsättningar, säger Sammi Kaidi. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.