Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Demokratifråga att alla ges samma möjligheter”

David Mathiasson, verksamhetsledare vid Fritidsbanken.Foto: Fritidsbanken
Fritidsbanken startades för sex år sedan för att göra det enklare att ha en aktiv fritid.  Foto: Fritidsbanken

Sport och fritid kan vara dyrt och ofta krävs det en viss utrustning. 

Det gör att alla inte har råd att vara med.

Fritidsbanken tar därför emot sport- och friluftsprylar och lånar ut dem gratis.

– Det är en demokratifråga att alla ges samma möjligheter till fysisk aktivitet, säger David Mathiasson, verksamhetsledare på Fritidsbanken.

Fritidsbanken startades med konceptet att vem som helst ska kunna aktivera sig på fritiden utan att det ska kosta en enda krona.

– Idrott kan vara kostsamt för att det krävs en viss typ av utrustning. Vi har gjort ett tydligt koncept som är att folk ska få testa idrotts- och friluftsliv utan att utrustningen ska vara ett hinder, säger David Mathiasson, verksamhetsledare på Fritidsbanken. 

”Alla har inte möjligheten”

I dag finns närmare 90 fritidsbanker på drygt 75 orter i hela Sverige. 

På fritidsbankerna finns över 150 000 prylar att låna. Allt från badmintonracket, cyklar och golfset till simglasögon, vandringskängor och bollar i alla möjliga former.

– Alla har inte möjligheten att vara med på till exempel skolans friluftsdag för att man inte har all typ av utrustning, säger David Mathiasson och fortsätter:

– Och även om du har råd att köpa skridskor kanske de endast används en gång innan du växer ur dem. Då blir det en dyr investering.

”Jag bor i Karlstad och där har vi närmare 400 par skridskor. Innan sportlovet var det bara nio par kvar i hyllorna så konceptet fungerar” – David Mathiasson.Foto: Fritidsbanken

Nya kontakter till föreningslivet

Hos dessa prylbibliotek kan vem som helst låna utrustning, oavsett ålder.

– En av grundpelarna är att alla får låna. Det spelar ingen roll hur gammal du är, vilket kön du har, var du bor eller hur din ekonomiska status ser ut.

– Man kan komma och testa första gången när man är 75 år gammal. Många kan också komma i kontakt med det lokala föreningslivet genom oss.

”Vi lever i ett överkonsumtionssamhälle”

Vem som helst kan skänka och konceptet blir även att återanvända prylar på ett miljövänligt och hållbart sätt.

– Vi lever i ett överkonsumtionssamhälle, det finns otroligt mycket utrustning som bara ligger och samlar damm i våra hem.

Riksidrottsförbundet har en kampanj som heter ”Min andra idrott” med buskapet av att det är bra att testa många olika aktiviteter för att bli bra på en. 

– Det är mångsidig träning och det vill vi uppmuntra till – att sänka trösklarna så att fler kan testa på, säger David Mathiasson.

Studien visar – barn rör sig mindre

David Mathiasson menar att det borde vara folks rättighet att få aktivera sig utan några kostnader.

– Det är en demokratifråga att alla ges samma möjligheter till fysisk aktivitet och vi gör vad vi kan för att bidra till att folk kommer i rörelse – speciellt i dag när vi ser alla rapporter om att vi är för stillasittande och att barn rör sig mindre. 

I ”Pep-rapporten” från 2019 visar studien att mer än var femte 7-9-åring sitter tre timmar eller mer framför en skärm varje dag utanför lektionstid.

– Kan människor låna utrustning gratis ökar chansen att folk i alla åldrar rör sig mer. Det är oerhört viktigt inför framtiden. 

LÄS MER: Barn kan nekas spela: ”Vi tvingas leka Gud”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.