Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”De som inte har roligt lyckas inte”

Hela 10kAlpines juniorgrupp under barmarksträning efter skidåkning i Pitztal, Österrike i veckan.
Foto: Privat
Isak Arvefors, Norrköpings Skidklubb, under träning på Folgefonna Sommerskisenter där 10kAlpine tränade under större delen av juni då förhållandena var som bäst.
Foto: Privat
Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jörgen Nordlund, före detta alpin landslagstränare, är en av två lärare vid skidutbildningen 10K Alpine.
Foto: Privat
Ebba Lindström valde 10kAlpine i stället för ett traditionellt riksidrottsgymnasium. Anledningen var trygghet och kontinuitet i ett program hon varit sedan tretton års ålder.
Foto: Jörgen Nordlund
Tränarna jobbar med ledorden kontinuitet, tro, ägarskap, trygghet och långsiktighet. Att väcka utövarens intresse samt skapa en kultur där utveckling och process prioriteras framför resultat, är något man jobbar hårt med.
Foto: Jörgen Nordlund

Jörgen Nordlund, före detta alpin landslagstränare, är en av två lärare vid skidutbildningen 10K Alpine. 

– Jag bygger hela mitt värv på att det ska vara gött och roligt för de som är med. Och det ska vara långsiktigt. Annars är det kört, säger han. 

Han säger att just den här utbildningen skiljer sig en hel del från den som bedrivs vid de traditionella skidgymnasierna. 

En sak är det han kallar den geografiska obundenheten, vilket innebär att de kan hålla till precis var de vill. 

Den teoretiska distansutbildningen innebär stor flexibilitet.

– En inställd dag i backen innebär att man går in och pluggar i stället. Alla dagar är bra dagar. Vi kan alltid vara konstruktiva, säger han.

Vuxennärvaron är en annan viktig del. Det ska finnas någon där hela tiden, menar han. 

– Vi finns där som tränare, och så ställer vi även krav på föräldraengagemang. Det är just mixen med ledare, föräldrar och klubb som ger utbildningen kontinuitet. Det finns vuxna med varje dag under året.

Jörgen Nordlund säger att det här är saker som han tänkt väldigt mycket på under årens lopp. Han har ägnat större delen av sitt vuxna liv som alpin skidtränare. Det har blivit skidgymnasium och landslagsträning i både Sverige och Norge.

Som tekniktränare har han bland andra tränat Frida Hansdotter, Maria Pietilä Holmner, Anna Ottosson och Therese Borssén - för att bara nämna några. 

– Det gick ju jättebra för dem. Och de menade att det var roligt att vara med oss. 

LÄS MER: Pressas att välja bort skolan – för att träna 

”Jag var sist och sist och sist”

Även om han varit framgångsrik som tränare har han inte varit särskilt lyckad som tävlingsåkare. Ändå har skidåkningen gett honom så mycket som människa. 

Det började i backen där hemma i Filipstad, mest för att det inte fanns så mycket annat att göra. 

En som såg honom i skidbacken frågade den unge Jörgen Nordlund om han inte ville börja åka i klubben. 

– Och jag var sist och sist och sist. Men bara det att vara i skidbacken var ju så förbaskat kul, säger han. 

Han lät sig inte nedslås. I dag vid 48 års ålder kan han konstatera att han mötte sin blivande fru i backen, hans barn åker skidor och han har ett jobb inom den alpina skidåkningen.

– Hela mitt liv är baserat på det här. Till och med mina kompisar har jag fått genom skidåkningen. 

– Det var aldrig min ambition att tillhöra eliten. Jag var ju en minut efter täten i tävlingarna. Ändå är det roligaste jag vet, trots gubbkropp och stel rygg, är att åka storslalom på tid.

LÄS MER: Kalla: ”Då får jag nästan abstinens” 

10K står för 10 000 timmar

Jörgen Nordlund säger att han är väl bekant med eliten.

– Samtidigt tycker jag att det är en så jädra kul väg dit. De som inte har roligt i sin idrott kommer inte lyckas heller. 

10K står för 10 000 timmar, något som varit lite av ett mantra när det gäller att nå framgång genom träning i allt från idrott till att kunna spela ett instrument.

– Det handlar om långsiktighet, att få in rutiner så att man jobbar effektivt. Det här är en dyr sport. Så om man börjar med de saker som är gratis så kommer man ganska långt: inställning, fokus och rutiner.

– Om de bitarna är på plats kan du träna när som helst, var som helst. Är de inte på plats kan du åka jorden runt 18 varav utan att du får ut ett enda jota.

Jörgen Nordlund menar att värderingar och kultur är viktiga ingredienser i utbildningen. Ett vänligt och tillmötesgående sätt är betydelsefullt.

– Ett av våra ledord är att vi ska vara mest välkomna tillbaka av alla grupper. 

”Den bästa grupp vi haft”

När man lämnar ett ställe ska ledningen säga: ”det där var en trevlig grupp, jag hoppas de kommer tillbaka”.

Kvinnan som driver hotellet i Pitztal där 10K legat i träning var överväldigad efter skolans vistelse.

– Hon kom fram och sa: Din grupp får 100 poäng av 100. Det är den bästa grupp vi haft och det var lika bra förra året också.

– Då kan man ta in dem i vilken porslinsaffär som helst, säger Jörgen Nordlund.

Nu kommer 10K-gruppen hem under knappa två veckor innan det är dags att åka ner på nästa läger. Då blir det återigen Pitztal och en sväng till Kaunertal i österrikiska Tyrolen. 

LÄS MER: Frida Karlsson: ”Jag är sugen på utmaningen” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.