”De har ofta fått höra att havet är farligt”

Helena Sjöberg har drivit projektet ”Simidrott för alla”.
Foto: Folkspel
Genrebild från Segevångbadet, Malmö.
Foto: MARTIN KARLGREN/KVÄLLSPOSTEN

I Trollhättans Simsällskap var man snabba att nappa på ”Simidrott för alla”.

Helena Sjöberg har drivit projektet framgångsrikt i föreningen och lärt flertalet vuxna att simma – och i sin tur även deras barn. 

– Kommer man från ett annat land har man ofta fått höra att havet är farligt, säger 38-åringen. 

Närmast ett överflöd att ledare samt utbredd simkunnighet bland människor som är utrikesfödda – det är vad projektet ”Simidrott för alla” har lyckats uppnå. 

Idén togs fram av svenska simförbundet och Trollhättans Simsällskap var en av de första föreningarna att hoppa på initiativet och det har varit otroligt värdefullt.  

– Vi var en pilotförening som var med och startade projektet och sedan har vi drivit det vidare. Vi har smalnat in oss på tjejer. Förra året hade vi en tjejgrupp med 20 stycken tjejer. För oss i Trollhättan har det blivit jättelyckat, säger Helena Sjöberg som är ansvarig för tränings och vuxensim i föreningen. 

”Det gör att de fortsätter”

Projektet går ut på att utbilda simlärare som kommer från andra kulturer där kunskapen om simning är bristfällig och upplevelser av vatten skräckfylld. Att ha ledare med den bakgrunden gör i sin tur att man kan nå ut till även barn och ungdomar. 

– Kommer man från ett annat land har man ofta fått höra att havet är farligt och att det är något som man inte ska vara i. Har man då simlärare som kommer från samma typ av bakgrund så kan de hjälpa till på ett helt annat sätt, säger Helena Sjöberg och förklarar:

– När en förälder kommer till vår förening med sina barn och ser att simläraren också då kanske är muslimsk – och de själva inte förstår informationen från simskolan så kan de fråga allt på sitt språk. Då får de det förklarat för sig och då får de ett helt annat lugn när de ska lämna över sitt barn till vår verksamhet. Och det gör att de fortsätter.

Helena Sjöberg berättar att projektet i många led ger ringar på vattnet och att simkunnigheten ofta sprids i familjernas umgängeskretsar. 

”Leder till ökad inkludering”

– De kan bli så att de tänker ”nu har mina barn lärt sig att simma – nu vill jag lära mig simma”. Så då har vi startat vuxengrupper för kvinnor och sen kanske även deras kompisar följer med tillslut. 

För sitt engagemang nominerades Helena till en av eldsjälarna inom kategorin inkludering vid årets Eldsjälsgala. 

Vad ser du för utsikter framöver med det här projektet? 

– Det vi ser som framtid är framför allt ökad simkunnighet. Det är ett billigt sommarnöje att kunna åka med sina barn till stranden och känna sig trygg i att de kan simma och : ”skulle det hända något så kan jag rädda dem”. Det leder till ökad inkludering i samhället. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.