De fem planerna – som kan bli Sveriges finaste

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här är de fem bidragen som slåss om slutsegern
Foto: PRIVAT/ HÅKAN PERSSON/ GULLMARSCUPEN/ HENRIK HANSSON/ PRIVAT

Hundratals nomineringar blev femton finalister som nu har röstats fram av er läsare till fem bidrag som slåss om slutsegern.

SportExpressen Föreningslivs tävling ”Sveriges finaste IP” – som blivit en succé – går vidare.  

Här är de fem idrottsplatserna som kan vinna.

Så utses Sveriges finaste IP

Av alla hundratals nominerade bidrag har nu fem finalister röstats fram.

SportExpressen Föreningsliv kommer besöka de fem finalisterna och göra reportage, därefter kommer läsarna att få rösta fram sin favorit.


Bidragen nedan är placerade utan inbördes ordning. 

 Söderåsens IP, Hede

Söderåsens IP
Foto: Håkan Persson

Håkan Persson, vaktmästare på Söderåsens IP som drivs av Hede IK: 

Vad är det bästa med den här idrottsplatsen?

– Det är egentligen som vilken idrottsplats som helst, det blir en samlingspunkt för alla. Det är fotboll som gäller, oavsett om a-laget är i division sex, fem eller fyra så drar det alltid mycket folk. Och mycket folk i Härjedalen det är ju över 100 personer i publiken, det är egentligen hela länet då. Det är samvaron kring spelare, ledare och publik. Det är starkast, sen ligger det jättefint. Det är i alla fall Härjedalens finaste anläggning, och en av få friidrottsanläggningar. 

Vad säger du om finalplatsen?

– Det är jättekul! Han som nominerade, Dexter Holm, skrev en väldigt klockren text. Jag hade ingen aning om att vi var nominerade. Vi bor inte så många här i byn så det här är jätteroligt. 

Torpavallen, Hestra, Ydre

Torpavallen
Foto: Privat /Privat

Gabriel Johansson, ordförande i Torpa AIS, som nominerade Torpavallen till Sveriges finaste IP:

Vad är det bästa med den här idrottsplatsen?

– Det bästa med Torpavallen är nog hela atmosfären. Det går inte bara att säga att den ligger fint för det är så mycket annat runtomkring som också spelar roll. Till exempel som dofter och att det är en sådan gemytlig plats. 

Vad säger du om finalplatsen?

– För det första är det ganska överraskande. Vi är en väldigt liten förening på landsorten. Men det är jättekul så klart! Vi fick höra av många som känner till Torpavallen att bilden inte var den bästa. Då tänkte jag att ”nu blev det som det blev” men det var ändå något som gjorde att man kände för oss. 

Gullmarsvallen, Lysekil 

Gullmarsvallen
Foto: GULLMARSCUPEN / GULLMARSCUPEN.SE

Torgny Jansson, enhetschef Fritid, Lysekils kommun, ansvarig för anläggningen sedan 30 år tillbaka: 

Vad är det bästa med den här idrottsplatsen?

– Gullmarsvallens läge är fantastiskt. Den är byggd på en gammal, ganska enkel fotbollsplan en gång i tiden och det man gjorde var att man byggde läktare men man tog också till vara på det slutande berget som är perfekt som sittplatsläktare. När vi hade Gyllene Tider här 2004 var det 24 000 betalande inne. Den har verkligen fantastiska möjligeter med sitt läge. Den är lite speciell så och har verkligen sin egen historia också. 

Vad säger du om finalplatsen?

– Det är jätteroligt! Man blir lite hemmablind ibland när man bor här, det är så självklart att den ligger där den ligger. Men när man går ut så ser man det många förstabesökare ser och det är ”wow”. 

Ornäs IP, Dalarna

Ornäs IP
Foto: Henrik Hansson

Terese Österberg, sitter med i styrelsen i Ornäs BK, och nominerade Ornäs IP till Sveriges finaste IP: 

Vad är det bästa med den här idrottsplatsen?

– Det bästa är känslan när man kommer dit, från både deltagare och platsen i sig. Det infinner sig ett lugn när man kommer dit samtidigt som det är väldigt lätt att ladda inför match och tagga i gång. 

Vad säger du om finalplatsen?

– Både de boende runtomkring, spelare och ledare är jätteglada. Lika så de vid hamnen. Alla är stolta över platsen och arenan i sig och platsen runtom. Det är inte bara själva laget och klubben som är glada utan hela bygden. Vi har fått jättebra feedback och uppbackning där. 

Grännäs IP, Valdemarsvik 

Grännäs IP
Foto: Privat

Olov Trysberg, skrivit föreningen, Waldermasviks IF:s  jubileumsbok:  

Vad är det bästa med den här idrottsplatsen?

– Det bästa är att den är så vackert inpusslad i en idyllisk miljö. Den är naturlig. Det är en ekbacke på en liten udde i fjorden som Valdemarsviken är. Där har man varsamt pusslat in tre fotbollsplaner, paddelbana, en gammal folkpark och en restaurang. Allt har sin lilla del i grönområdet. Det är en naturupplevelse att vara där, sen finns det mycket aktivitetsmöjligheter. 

Vad säger du om finalplatsen?

– Det är jättekul att den är nominerad. Jag tycker att den är värd det. Jag är inte från Valdemarsvik så för mig är platsen ganska ny men jag tycker att den verkligen sticker ut som idrottsområde. Det är kul att den har en så lång historia också.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.