Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”De blir stjärnor när de kommer till Degerfors”

Från vänster: Christer Stridh, Bo Jansson, Anders Eriksson, Ulf Werner och Peter Dahlsberg.
Foto: Privat
Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter en lång väntan är Degerfors IF tillbaka i allsvenskan. 

Och de har inlett säsongen med ett gäng trogna herrar. 

Föreningens pensionärspool ger allt för klubben de älskar. 

– Vår viktigaste uppgift varje match är att koka kaffe till alla funktionärer, delegater och bortalag, sen gör vi allt det här andra utöver det, säger Ulf Werner. 

Det är en spretig grupp med olika yrkesbakgrunder.

De har varit poliser, snickare, svetsare och ingenjörer. Men även en marknadschef och en travtränare ryms i den brokiga skaran som har en sak gemensamt, nämligen kärleken för Degerfors IF. Sedan 2010 har pensionärspoolen som de kallar sig hjälpt den lokala klubben med alltifrån att vårda fotbollsplanen till att städa och byta plank. 

Boo Jansson minns hur det hela en gång började. 

– Det kom en styrelsemedlem och frågade om jag kunde hjälpa vaktmästaren med lite gräsklippning för det var underbemannat då. Sen har det tillkommit mer och mer. Vi var fem-sex personer till att börja med och i dag är vi 35 stycken, säger han. 

Kokar kaffe till alla vid match 

Ulf Werner är sammankallande av pensionärspoolen och ser till att delar av gruppen träffas varje torsdag för en genomgång av vad som ska göras. 

– I början när Boo och de andra började så var det att de skulle hjälpa vaktmästaren att klippa och trimma lite runt planen. Men i och med att det har blivit fler och fler yrkeskategorier så har vi tagit åt oss andra saker som målning, snickeri och vi är med allmänt på arenan. Vi plockar bort skräp och städar, säger Ulf Werner och tillägger:

– Vår viktigaste uppgift varje match är att koka kaffe till alla funktionärer, delegater och bortalag, sen gör vi allt det här andra utöver det. 

Pensionärspoolen arbetar ideellt och sedan 2018 har de arbetat 5600 timmar för klubben i deras hjärta. 

”Ingen har trott egentligen”

– Vi jobbar åt föreningen och det är ju för att vi är så intresserade av fotboll och Degerfors IF. Det är därför vi ställer upp och jobbar. Det är inte för kommunens skull, det är för fotbollslaget, säger Boo Jansson. 

Efter över 20 år är Degerfors IF tillbaka i allsvenskan säsongen 2021, och det är många i pensionärspoolen som har längtat och hoppats på ett avancemang. En av dessa är Anders Eriksson. 

– Eftersom att vi alla är till åren komna, så var vi med sist när vi var i allsvenskan. Sen har vi varit nere i gamla division 2 och division 1 och superettan. Det har varit många turer och det här har varit en dröm som ingen har trott på egentligen, säger han och fortsätter: 

– Ekonomiska förutsättningar och andra krav för en så liten kommun har gjort att det har varit svårt men nu är vi där igen. 

Täcker planen och trampar tuvor

Gruppen som samlats i dag är rörande överens om att det är känslan av att jobba och brinna för en liten ort som gjort att de i dag spelar i den högsta serien. Men det finns saker som inte alltid matchar när en småstad ska möta elitverksamhet. 

– De här kraven som Svenska fotbollsförbundet har på en så liten kommun är helt galna egentligen. Som att Stora Valla med tusen eller elvahundra sittplatser i dag ska ha totalt 3000 platser. I en stor stad har jag full förståelse för det, men det borde vara tre nivåer på det hela, det borde förbundet titta över, säger Anders Eriksson. 

En av pensionärspoolens många viktiga uppgifter är att se efter fotbollsplanen. 

– En stor uppgift för oss har varit plantäckningen. Gräsmattan tål inte så mycket regn, då ska man rulla ut sådan här plantäckning och försöka leda av vattnet så att det inte kommer ned så mycket vatten i mattan. Sen har vi även skottat planen innan premiärmatcher, säger Boo Jansson. 

Och de har även trampat grästuvor. 

– Det har vi gjort många gånger. Hela förra hösten gjorde vi det. Då var det regnigt och planen var lös, säger Ulf Werner. 

”Blir stjärnor när de kommer hit” 

De alla är imponerade av laget som Patrik Werner, sportchef i Degerfors IF, har satt ihop. 

– Att han får ihop de här relativt okända spelarna som tillsammans kan prestera. Det är inte inköpta som stora stjärnor från början men de blir stjärnor när de kommer till Degerfors. Men det kan vara en nackdel också för då försvinner de ibland, säger Boo Jansson. 

Degerfors ligger just nu på en sjundeplats i den allsvenska tabellen och gänget i pensionärspoolen hoppas att laget fortsätter på den inslagna vägen. 

De känner spelarna väl. 

– De vet vilka vi är och vi vet vilka dem är, säger Ulf Werner och skrattar. 

– Jag pratade med målvakten Ismael Diawara, han är själv snickare och har gått bygg och anläggning innan han blev proffsspelare. Vi brukar säga åt honom att han får vara med och snickra altanen men han har ju lite annat också. 

https://twitter.com/dif_degerfors/status/1318892433334292483

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.