Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”De är inte vana att se en tjej köra ifrån dem”

Foto: Shelby Mikael Löfqvist / Privat
Foto: Shelby Mikael Löfqvist / Privat
Foto: Shelby Mikael Löfqvist / Privat

Jaqueline Löfqvist, 14, brinner för motocross och drömmer om att ta VM-guld.

Men vägen dit är tuff.

Just nu tävlar hon mot killar.

– De har inga problem med att blocka av en i banan bara för att de inte är vana att se en tjej köra ifrån dem, säger hon till SportExpressen Föreningsliv.

Det är inte alla fyraåringar som kan cykla, men när Jaqueline Löfqvist från Filipstad var fyra satte hon sig på en motocross för första gången.

– Det är många som blir chokade när de hör att jag var så liten. Mina brorsor körde cross väldigt mycket och jag fick sitta bak. Sen så när jag var fyra ville jag testa, säger hon och berättar hur intresset väcktes till liv:

– Det jag brann för mest var farten. Jag tycker om att man måste ta snabba beslut och sporten går mycket ut på att tänka snabbt. Farten, att hoppa och jag tycker om att meka också.

”Det är ju inte mitt fel att jag är tjej”

Jaqueline Löfqvist, som i dag är 14 år, tävlar oftast mot killar.

– Nu tävlar jag mot ungdomsgrabbar och de har inga problem med att blocka av en i banan bara för att de inte är vana att se en tjej köra ifrån dem. Då har de inga problem med att blocka av en från banan bara för det är en tjej. Det är ju inte mitt fel att jag är tjej och hållet på med motocross.

Tillsammans med sin pappa Mikael har hon startat ett lag för tjejer och hållit i ett läger. Med syftet att få fler tjejer att få upp ögonen för motocross.

– Vårt team heter Mx queens. Där försöker vi samla ihop så många tjejer som möjligt för att få de att våga tävla. För det är många tjejer som vill tävla men inte vågar för de vill inte möta alla killar.

– Det är sån stor skillnad. Det är samma sak som andra sporter, ta stavhop som exempel, en elithoppare som är tjej som möter en kille får helt olika resultat. Och då när tjejen inte har kul för hon märker att det är svårt att möta killar, då slutar de ju.

Men 14-åriga Jaqueline Löfqvist har inga planer på att sluta med sporten hon brinner för. Sommarlov betyder träning sex dagar i veckan, med en tydlig dröm i huvudet – att en dag bli världsmästare.

– Det har jag bestämt mig för. Det kommer bli tufft, men man får ta det lite som ett pussel, en bit i taget, säger hon.

Foto: Shelby Mikael Löfqvist / Privat

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.