Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Damallsvenska klubben inspirerar via Instagram

KIF Örebro DFF jublar efter att Heidi Kollanen gjort 1-0 i match mellan Örebro och PiteåFoto: BILDBYRÅN
Livesädningen på Instagram KIF Örebro DFFFoto: KIF Örebro
Livesädningen på Instagram KIF Örebro DFFFoto: KIF Örebro
Nellie Lilja är ny i KIF Örebro DFF och är delaktig i CSR-arbetetFoto: JONAS HILLGREN / BILDBYRÅN

KIF Örebro DFF prisades nyligen för sitt CSR-arbete av Uefa.
Men för att satsningen ska kunna fortsätta i coronatider har klubben tvingats ställa om – och det till engagemang i sociala medier: 

– Det har varit roligt att känna att man kan bidra, säger Nellie Lilja. 

Tidigare i veckan annonserades det att KIF Örebro DFF är en av de tjugo europeiska klubbar som tilldelas ”UEFA Foundation for Children Award”. Det är klubbens initiativ ”Något större” som prisas och dessutom får ta emot en halv miljon kronor. 

Tanken med projektet är att spelare från a-laget ska inspirera yngre tjejer att börja spela fotboll men även fortsätta med sporten upp i åldrarna. Dessutom vill klubben verka för rörelsefrämjande hos barn och unga. 

Många av dessa aktiviteter har lagts på is på grund av utbrottet av corona, bland annat vårens ”fotbollslopp” som flyttats till hösten. 

Men klubben och spelarna gör vad de kan för att hålla i gång arbete. 

– Vi hade mycket som skulle göras under våren och jag skulle ha haft hand om en del faktiskt. Nu har vi fått skjutit upp det lite och fått köra mycket på sociala medier och hjälpt så mycket vi har kunnat där i stället, säger Nellie Lilja, spelare i a-laget. 

”Viktigt att ha kontakt med unga”

Nellie Lilja är i klubben på lån från FC Rosengård och via Instagram har följarna fått lära känna henne och de andra spelarna. Bland annat genom att följarna fått ställa frågor till de i laget samt följt med bakom kulisserna i vardagen. 

KIF Örebros lagkapten Frida Abrahamsson berättar om hur idén uppkom: 

– Vi brukar vanligtvis besök flicklag och även en fritidsgård ute i Vivalla för att aktivera unga. Vi tycker att det är viktigt att ha kontakt med unga och nu när det inte blivit av så funderade vi på vad vi skulle kunna hitta på för att bibehålla någon form av relation. Då tyckte vi att sända live på Instagram där man har möjlighet att ställa frågor gör att man kommer närmare än att bara kolla på en video till exempel, säger kaptenen. 

Vill minska stillasittande

Via klubbens sociala kanaler har Nellie Lilja och lagkamraten Cali Farquharson även visat upp lite övningar att hålla i gång med: 

– Vi har lagt upp både tävlingar och grejer som man kan tänka på när man träna individuellt och som man kan göra hemma om träningar och så vidare har varit inställda. Då kan man göra de grejerna hemma, det handlar om att ge enkla tips så att man ändå kan fortsätta. Det har varit roligt att känna att man kan bidra, säger Nellie Lilja. 

Frida Abrahamsson tror att det är viktigt att nå fram till unga, särskilt i coronatider, då vardagen för många inte ser ut som den brukar. 

– Jag vet inte hur det har varit för alla yngre lag men det är säkert många som inte tränar som vanligt eller kan umgås med sina kompisar. De kanske lätt blir att man sitter hemma och inte är så motiverade. Kanske kan vi ge lite tips och inspiration så att det ändå är kul att gå ut på gården och spela fotboll eller aktivera sig på något sätt. 

”Väldigt enkelt - men framgångsrikt”

Klubbens ordförande Fredrik Stengarn konstaterar att konceptet med sändningarna på Instagram nått ut till många. 

– Det är en väldigt enkelt nivå egentligen men det har varit väldigt framgångsrikt. Vi har haft över 1000 tittare per livesändning, det är för oss i Örebro ganska bra, säger han. 

Att a-lagsspelarna är tillgängliga som förebilder är något som är en viktig del av projektet ”Något större”. Trots corona har Nellie Lilja ändå hunnit med några besök i ”verkligheten” under våren och träffat mindre grupper. 

– Jag har varit ute på Rosta Gärde där våra yngre flickor är och tränar. Det kan kanske ge lite inspiration, om någon från a-laget så kanske de vill ta sig dit så småningom. Det handlar om att ge ett ansikte och att man finns i verkligheten och inte bara på tv när man spelar matcher, avslutar Nellie Lilja. 

UEFA Foundation for Children Award

The UEFA Foundation for Children’’ startades för flera år sedan av den förre storspelaren och före detta UEFA presidenten Michel Platini, med målet att stötta föreningar i deras arbete, ’’fotbollen i samhället’’. 

 

Sedan 2014 har UEFA delat ut priset ’’ UEFA Foundation for Children Award’’.

Totalt har 20 stycken europeiska CSR-initiativ tilldelats stöd från UEFA Foundation for Children. 

 

Källa: Svenska Fotbollsförbundet 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.