Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Då märkte jag att resten av kroppen påverkades”

Britta Johansson Norgren går i mål efter en av sina fyra segrar i Tjejvasan.
Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Brita Johansson Norgrens make, Jonas Johansson, är förbundstränare på Skidskytteförbundet. Vem tycker ni att han liknar?
Foto: ROBBAN ANDERSSON

Britta Johansson Nordgren var bra på korta distanser.

Men det var när hon började åka långsammare och längre som skidkarriären lyfte.

I år får hon kanske öka takten något. Både Lina Korsgren och Marit Björgen är på jakt efter henne.

Och dessutom vill Johansson Nordgren ta revansch för förra säsongen – den som blev förstörd redan i premiären.

Britta Johansson Norgren hade vunnit långloppscupen fem säsonger i rad.

Uppladdningen inför att lyckas med den bedriften en sjätte gång hade varit bra, men när allt väl drog i gång i januari i år fick den svenska stjärnan cupen förstörd – av köldskador.

Och det redan i långloppspremiären La Diagonela i Visma Ski Classics. 

Kylan mättes till 22 minusgrader vid starten i Zuoz i Engadindalen i Schweiz. Enligt Johansson Norgren var det ner mot minus 27 under själva loppet.

Och hennes fötter tog stryk – trots att hon hade tåvärmare.

https://www.instagram.com/p/CKHqhXDDfdY/

Johansson Norgren lade på sociala medier ut en bild av sina tår – som var täckta av stora köldblåsor. Även svenskan Linn Sömskar drabbades svårt; i hennes fall i form av förfrusna fingrar.

Till SportExpressen sade Frida Karlsson när hon fick se bilderna:

– Det var som en skräckfilm. Jag kräktes när jag såg bilderna. Jag fick blunda.

Åker dit med blandade känslor

När SportExpressen Föreningsliv inför årets säsongsstart pratar med Johansson Norgren vill hon aldrig uppleva något liknande igen.

– Jag tänker på det ibland. Det är klart att de är med blandade känslor jag åker dit igen. Jag kommer alltid att ha väldigt stor respekt för kylan med tanke på vad som hände.

– Jag tror att vi var 20 stycken som var tvungna att uppsöka sjukhus efteråt. I princip alla åkare hade något märke i ansiktet.

Hur lång tid tog det för dig att bli återställd?

– Längre än vad jag trodde. Jag tänkte att bara jag får ordning på fötterna så löser det sig, men sedan märkte jag att det påverkade även resten av kroppen. Jag fick känningar i nacken och axlar. Det dröjde ända till efter midsommar innan jag inte märkte något i fötterna längre.

Britta Johansson Norgren i mitten, då sju år, tillsammans med storasystrarna Anna och Karin.
Foto: PRIVAT

Från korta distanser – till långa

Johansson Norgren har alltså varit med om det mesta under sin skidkarriär, hon fyller 39 i mars.

Hon kommer från snöfattiga och platta Uppland – född i Bälinge. Så att det skulle bli just skidåkning före henne var kanske inte helt givet. Det fanns nämligen hästar på gården hon växte upp på.

– Min mamma hade åkt skidor när hon var liten, så intresset kom från henne. Sedan har jag två äldre systrar (Anna, 5 år äldre och Karin, 3 år äldre), och jag hängde på dem på träningar och läger.

Johansson Norgren menar att ”skidorna gick väldigt bra ganska tidigt”. Redan vid elva, tolv års ålder tyckte hon att det här kan bli något.

Så att ta steget till skidgymnasiet i Sollefteå var självklart några år senare.

Charlotte Kalla, Anna Haag, Ida Ingemarsdotter och Britta Norgren (varken Anna eller Britta hade hunnit gifta sig då) jublar över stafettsilvret på VM 2011.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

Hennes största framgångar i ”vanlig” längd kom med silvret på stafetten i VM 2011, och VM-bronset på samma distans två år tidigare. Dessutom har hon ett individuellt SM-guld i sprint från 2009.

2014 – dags att sträcka ut

2014 bestämde sig Johansson Norgren att det var dags att sträcka ut ordentligt, och åka rejält långt (betänk att till exempel ett Vasalopp är nio mil).

– Jag hade provat några långlopp redan som junior, tyckte att det var en häftig utmaning. 

OS i Sotji just 2014 blev det sista hon gjorde i landslaget. Direkt efteråt åkte Johansson Norgren sitt första Vasalopp – och blev tvåa.

Hennes nya väg i spåren var med andra ord utstakad.

– I vanlig längd hade resultaten gått i stå, så det kändes självklart att jag skulle fortsätta åka långlopp. Dessutom passade det in bättre familjemässigt. Jag ville inte vara borta så länge som det krävdes när det är mästerskap med landslaget.

Vari ligger fascinationen med att åka upp till tio mil långa lopp?

– Varje lopp är en utmaning i sig. Så i början handlade om att visa att jag klarade av dem. Förutsättningarna skiftar rejält beroende på om du är på låg eller hög höjd. Betänk att vi oftast startar på 1 800 meter. När du sedan går i mål vet du att du gjort en väldigt bra prestation.

Att det betalar sig för de bästa kan ju också vara en morot. Varje seger ger motsvarande 50 000 kronor. 

– Visma Ski Classics har varit tydliga med att det ska vara samma prispengar för både killar och tjejer.

https://www.instagram.com/p/B0C_DZUoSG_/

Britta tjänar mer än maken

Johansson Norgren är gift med Jonas Johansson, förbundstränare på Skidskytteförbundet. 

Jag tror era deklarerade inkomster skiljer sig åt – och till din fördel. Stämmer det?

– Så är det, utom förra året. Men jag har haft säsonger som varit väldigt bra. Som skidåkare kan man tjäna mycket pengar när det går bra. Jag är definitivt bättre avlönad som långloppåkare än som en traditionell sådan. Glöm dock inte att om man slår ut det på hela min karriär, så har jag inte haft ett superbra betalt jobb.

Att han är lik Zlatan Ibrahimovic har Jonas Johansson fått höra i princip alltid. Dessutom har de samma längd.

– Det är inte lika mycket längre som folk påtalar det, men när han och Zlatan var yngre var de väldigt lika. En gång, när vi var i Stockholm, var det några killar som kom fram och trodde att de sprungit på Zlatan. Så Jonas har fått leva med det.

Premiären är några veckor bort

Premiären för vinterns Ski Classics är 18 december i Orsa. Sedan följer ytterligare 14 tävlingar.

Åkarna i 35 olika lag tävlar om tre miljoner kronor i prispengar.

– Det satsas mer på framför allt tjejsidan. Att sedan SVT nu sänder gör att intresset förhoppningsvis kommer att öka ytterligare. Det ska bli spännande att se hur den här säsongen utvecklar sig.

Är du där du vill vara formmässigt?

– Självförtroendet går ju lite upp och ner, men jag har fått väldigt bra kvitton på träningen. Sedan vet man att det är en helt annan sak när man ställer sig på startlinjen.

Efter Britta Johansson Norgrens köldskada dominerade Lina Korsgren förra säsongens långloppscup, hon vann sex av åtta lopp. Och skidlegendaren Marit Björgen (42 OS- och VM-medaljer!) har fått blodad tand.

– Lina hade ett superår, och hon är en av favoriterna nu också. Sedan matchade ju Marit Lina väldigt bra i Vasan. Men glöm inte bort Astrid (Öyre Sind) som haft en ruggig försäsong.

Det låter som en spännande och jämn Ski Classics den här säsongen?

– Jag ser inte att en enskild tjej dominerar. Jag tror att det blir mer krig nu om resultaten på tävlingarna.


DETTA ÄR BRITTA JOHANSSON NORGREN

Bor: Östersund.

Ålder: 38 år.

Familj: Maken Jonas Johansson, 39, och dottern Emilia, 10.

Idrottskarriär: Inledde sin karriär som traditionell längdskidåkare och gick sedan över som långloppsspecialist.

2006–14 deltog hon vid tre OS och i tre VM. I OS blev hon som bäst fyra (stafett 2006) och i VM tog hon två medaljer på stafett (silver 2011 och brons 2009).

Som långloppsåkare har hon vunnit långloppscupen Ski Classics fem gånger (2016–20), vilket är rekord alla kategorier. Totalt har Johansson Norgren vunnit 21 lopp i långloppscupen, varav två gånger i Vasaloppet (2017 och 2019). Har även tagit hem Tjejvasan vid fyra tillfällen.

Om jag inte valt idrott: ”Jag hade hållit på med djur. Jag växte upp på en gård, pappa var bonde, där det fanns hästar. Så kanske veterinär. Ett tag var jag också inne på att bli ambulansförare.”

Förebilder: ”Numera är det alla personer som har driv för något. De inspirerar mig väldigt mycket. Skulle jag säga en person, en som jag aldrig fick träffa, men alltid sett upp till så är det Astrid Lindgren. Hon kunde inspirera barn över hela världen. En otrolig människa med fina värderingar.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.