Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulla, 65, är mamma till tre fotbollsproffs

Ulla Geertsen-Elm
Foto: Lotta Axing / Lotta Axing
Bröderna Elm samlade under välgörenhetsmatch
Foto: Jan Nordström
Tre bröder med pokalen, SM-Guld 2008
Foto: NILS JAKOBSSON / © BILDBYRÅN
David Elm, Viktor Elm, Rasmus Elm i Kalmar FF
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Ulla Geertsen-Elm har gjort en resa som få fått uppleva. 

Hon har inte haft ett, utan tre barn som alla nått hela vägen som fotbollsproffs. 

Det har spekulerats i hur involverad hon varit i deras karriärer – och hennes svar är enkelt:
– Hade det varit en pappa eller en man så hade det inte varit någon som brytt sig. 

Hon har varit återhållsam med intervjuer senaste åren. 

I fotbollsvärlden är det vanligare att fotbollspappor tar plats och Ulla Geertsen-Elm har inte velat dra till sig mer uppmärksamhet än vad hon gjort. 

För bara den saken att ha tre söner som alla gjort avtryck på högsta nivå i sina respektive fotbollskarriär är stort i sig. 

– Jag vet att jag fick förfrågningar om att vara med i program och bara kände att jag måste backa. Det kändes som att sönerna fick höra ”ska du ha mamma med?”. Lite så har jag känt det. Om det var rätt eller fel känsla kan jag inte riktigt säga men det var ganska stor uppmärksamhet. Hade det varit en pappa eller en man så hade det inte varit någon som brytt sig. 

Men trots allt har hon en hel del att dela med sig av. 

”Det var ganska mycket hets – de gillade inte det” 

David, Viktor och Rasmus Elm växte upp i småländska Johansfors.

Alla tre var stora talanger och jagades tidigt av klubbar men har sedan starten fått brottas med prestationsångest. Något som alltid varit med dem. 

– Det var ganska mycket hets och och mina barn har egentligen aldrig tyckt om den, säger Ulla Geertsen-Elm och fortsätter: 

– Någon av dem sa till mig efteråt att ”det där hade du kunnat bespara oss”. Det stod folk och väntade på dem med papper och penna och antecknade precis allt de gjorde. De gillade inte det. 

Redan som 16-åring värvades David Elm som ungdomsproffs till Helsingborg. Något som Ulla Geertsen-Elm ångrar. Sejouren fick nämligen ett abrupt slut. 

– Det var för tidigt. Tränaren Peter Swärd ringde mig en dag och sa ”ta hem honom för detta är inte bra”. Då kom det hem en stukad unge som inte hade lyckats. Det visade sig också att han var glutenintolerant och bara hade levt på pasta och ketchup. 

Han fick ta ett par steg tillbaka och landade först i Nybro IF och sedan Emmaboda IS i division fyra. Där fick han tillbaka fotbollsglädjen – men han var långt ifrån toppen. 

Fick höra att han saknade allsvenska kvalitéer

Då tog familjen hjälp av agenten Tony Westering vars första aktion blev att realisera David Elms övergång till Falkenberg. Något som blev äldste Elms nystart på karriären. 

– Att gå därifrån till Kalmar FF och sedan kämpa sig igenom till Fulham och Premier League. Det är en saga så. Egentligen var han körd redan i division fyra. 

Viktor Elm hade också en snirklig resa, till skillnad från sina bröder fick han höra under sommarproffsskolan i sjundeklass att han inte räckte till. 

– Han var ganska liten och spetig. De testade explosivitet och snabbhet och han var sist på alla tester. Det gick inte. Då sa de att vi tycker att du är jättetrevlig och duktig men vi tror inte att du har allsvenska kvalitéer. 

Ulla Geertsen-Elm har dock alltid uppmanat sina pojkar att aldrig ge upp och inte låta andras åsikter hämma dem. År 2008 blev Viktor Elm allsvenskans bästa mittfältare när han spelade i Kalmar FF som samma år tog guld. 

”Aldrig varit deras agent” 

Under de tre brödernas karriär har de spekulerats i hur stor roll Ulla Geertsen-Elm haft – och om hon till och med varit deras agent? 

Ryktena tog ny fart när bröderna Elm bröt samarbetet med agenten Martin Klette som var Tony Westerings arbetsgivare vid tillfället.  

– Jag har egentligen aldrig varit deras agent men jag vet att det har spekulerats om det men det har aldrig varit varken min vilja eller intention. Men det är inte så lätt när man 16-17 år. Blir du framgångsrik så kryllar det folk och ringer konstant hela tiden. Då gäller det fortfarande att hitta någon som man tror står med fötterna på jorden, är ärlig och vill dig väl. Det är jätteknepigt. 

Vad som låg bakom brytningen med Klette som vid tidpunkten var i blåsväder vill hon inte gå in på. 

– Man utvecklas och var sak i livet har sin tid. Det kanske är samma sak där. Det blev att både vi och Tony bytte. Sen valde vi Patrik Mörk. Jag upplevde att det var väldigt lätt att vara rak med honom. 

Om sjukdomshistoriken: ”Inte sådan som grämer sig”

Yngsta brodern Rasmus Elm var stortalangen och hon återberättar hur han för sig själv övade på överstegsfinter. Genom åren skulle han dock bli lika känd för sina skador och sjukdomshistorik. 

 Ulla Geertsen-Elm väljer att se det positiva, liksom Rasmus. 

– Han har spelat från början i alla landslagen och blev historisk med det här 4-4-målet mot Tyskland. Han blev bäste mittfältare i Ryssland och har spelat Champions League, vad mer kan man önska sig brukar han säga till mig. Han är inte sådan som skulle gräma sig.

Kalmar FF har alltid varit kärnpunkten. David Elm avslutade karriären efter säsongen 2017, Rasmus efter säsongen ifjol och nu är han kvar som assisterande tränare. På plan finns numera bara en Elm och det är Viktor som är kvar som lagkapten. 

– Men vad är han 34 år? Kropparna har tagit mycket stryk. Viktor och David är stora och tunga. Han spelar väl något år till men man ska ju kunna leva resten av livet utan att vara utsliten. 

Från Johansfors IF – via världen – och Kalmar FF. Det finns en sak som Ulla Geertsen-Elm värdesätter allra högst:

– Det är att de behållit sin ödmjukhet och varit hjälpsamma. Det är nästan att jag får tårar i ögonen för att jag är så mycket stolt. 

TRE FOTBOLLS-TIPS TILL UNGA FRÅN ULLA GREETSEN-ELM

1) Omge dig med människor som gör att man utvecklas och att inte jämför sig med andra. Jobba på dina spetskompetenser men höj också din lägsta nivå hela tiden.


2) Se till att ha två ben att stå på. Du ska inte känna att fotbollen är det enda du har. Du ska inte hoppa av skolan. Jag tycker att alla klubbar skulle sätta till alla resurser om de tar till sig ungdomar så att de klarar sitt gymnasium. Det är föräldrars sak också, låt de inte hoppa av.


3) Bygg en jättestark mur mellan vad du är och vad du gör. Du är inte vad du gör.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.