Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Då blev det kris att hinna med allt”

Caroline Seger är på väg att skriva svensk landslagshistoria.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
En stolt pappa, Mikael Seger, tillsammans med dottern Caroline.
Foto: PRIVAT

Nu i juni skriver Caroline Seger in sig i historieböckerna.

36-åringen gör sin 215:e landskamp – och blir bäst i Sverige.

Då kan pappan Mikael Seger sträcka på sig ytterligare.

– Det är en fantastisk bedrift.


Med en och en halv månad kvar till damernas OS-turnering i fotboll kikar SportExpressen Föreningsliv på vad som format våra landslagsstjärnor. I dag: Caroline Seger.

Tidigare stjärnor har varit Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö. Och fler kommer.

Med ett sådant efternamn är man en vinnare.

Caroline Seger gjorde sin första landskamp 9 mars 2005 när Sverige i Algarve Cup mötte Tyskland (tyskorna vann med 2–1).

16 år senare är hon fortfarande given på det svenska mittfältet med sitt smarta, passningskickliga och fysiska spel.

Det är inte utan man skulle vilja lyssna på det snack som säkert förekommer för närvarande mellan Therese Sjögran, sportchef i Rosengård, och hennes mest profilerade spelare; Seger.

Just nu är det 214-213 till bossens fördel i antalet blågula kamper. 

Men 10 och 15 juni spelar Sverige två träningsmatcher (mot Norge och Australien i Kalmar). Om Seger är med i båda blir hon den som burit en svensk landslagströja flest av alla, alltså 215 gånger.

Vem som är bäst på herrsidan? Anders Svensson. Hans 148 landskamper är dock småpotatis vid en jämförelse.

Caroline Seger, 6 år, efter att ha spelat en match på Harlyckan i Helsingborg.
Foto: PRIVAT

Pappan har alltid funnits där

Under alla år Seger satt sina fötter på en fotbollsplan – allt från flickfotbollen i skånska Gantofta till matcher med lag i världseliten – har det funnits en person bakom henne som hejat, manat på och tröstat: pappa Mikael Seger, 60, numera bosatt i Helsingborg.

I ett mejl till SportExpressen Föreningsliv svarar dottern på frågan ”Vilken person har betytt mest för dig i din fotbollskarriär?”:

”Pappa var den första som introducerade fotboll för mig och sen dess har han stöttat och funnits där genom hela min karriär. Följt mig vart i världen jag än varit, min största supporter som jag är överlycklig att kalla min pappa.”

Mikael var alltså den som såg till att Caroline kom i kontakt med sporten som gjort henne till en av våra främsta idrottare genom alla år.

– Jag spelade fotboll själv i Gantofta, och då skulle man också hjälpa till i klubben. Jag tog på mig att träna ett lag med småkillar. Då ville Caroline, som var runt fem, följa med eftersom hon blev nyfiken på vad som hände där på planen, säger Mikael Seger.

Fem år – och ville träna extra

Fröet var sått så fort Caroline kom dit. Hon krävde att få vara med – och att hon och pappan sedan skulle träna extra hemma i trädgården.

– Eftersom det inte fanns något flicklag i Gantofta fick hon spela med killarna. Det laget var det enda i serien som hade en tjej med. Hon var sex-sju. Grabbarna var två år äldre.

Gick det redan då att se att det skulle kunna bli något av henne?

– Caroline hade – och har – en jäkla vilja. Det gick fort för henne när hon väl hade satt i gång att träna. En av de första gångerna hon spelade hade vi gulblå tröjor. Då sa hon: ”Nu spelar jag i landslaget”. Och så blev det med besked. 

Seger fortsatte att spela med killarna tills hon var tolv. Då startades ett tjejlag i Gantofta. Sedan blev det växelvis spel med killar och tjejer.

En 14-årig Caroline Seger drömmer om det riktiga landslaget.
Foto: PRIVAT

Pappan: ”Hon var superöverlägsen”

Mikael beskriver det som att ”hon var superöverlägsen”.

– Caroline var det på alla sätt. Hon stod i mål. Sedan ett tu tre var hon uppe i anfallet – och gjorde mål. För att i nästa sekund vända hem och försvara. Det syntes jättetydligt att hon spelat med killarna i fyra år. 

– Samtidigt tyckte spelarna i de andra lagen att det var genant att Gantofta hade med en tjej. Så de skulle alltid hävda sig mot henne. Men hennes killkompisar försvarade henne hela tiden.  

Vid samma tidpunkt hade Caroline börjat spela handboll i Rydebäck. Som precis som Gantofta ligger söder om Helsingborg. 

Väl i Rydebäck tyckte ledarna att hon även borde lira fotboll i föreningen. Så blev det.

Men efter ett tag, vid 14 år ålder, tvingades hon välja sport för att få ihop tiderna. 

– Då blev det kris att hinna med allt. Det var skola, tre handbollsträningar och tre fotbollsträningar varje vecka. Plus match i båda sporterna under helgen. 

Caroline Seger som 13-åring när hon spelade för Rydebäck.
Foto: PRIVAT

Spel utomlands i USA och Frankrike

Så Seger valde fotbollen. Sett i backspegeln tackar Fotbollssverige för det beslutet.

Via tre säsonger i då allsvenska Stattena blev det Linköping. Därefter bland annat spel utomlands i USA och Frankrike. För att 2017 landa i Rosengård.

– Hennes mål var att bli bäst i världen. Dit nådde hon inte riktigt, och det är något hon retar sig på. Men hon förstod vad hon var tvungen att offra för att försöka komma så långt, förklarar Mikael Seger.

Det är alltså till dig Caroline ringt när hon velat dryfta saker kring fotbollen?

– Så var det ganska länge. Att hon ringde och frågade vad jag tyckte om klubbyten, träningar och sådant. 

– Hon sa på Fotbollsgalan, när hon fick Diamantbollen första gången (2009), ”att det bästa ögonblicket var när hon tog sitt körkort. Men att det även var pappas sämsta”. För då tappade vi de stunder när jag körde henne till träningen, och sedan hämtade henne efteråt. Alla samtal i bilen. 

Din dotter är 36 i dag – hur länge tror du hon håller på?

– Så länge hon kan tillföra nånting, känner att hon kan prestera och att det är roligt, så länge fortsätter hon. Caroline kliver av innan någon behöver säga det till henne.

Och hur går det för henne och de övriga i laget i OS?

– De kommer att, precis som i Rio, ligga där uppe och nosa. Det är ett lag som kan gå hela vägen.

Caroline Seger med pappa Mikael i samband med att hon spelade i Paris Saint Germain.
Foto: PRIVAT

DETTA ÄR CAROLINE SEGER

Namn: Caroline Seger.

Född: 19 mars 1985.

Klubb: Rosengård.

Karriär: Gantofta, Rydebäck, Stattena, Linköping, Philadelphia Independence, Wester New York Flash, LdB FC, Tyresö, Paris Saint-Germain, Lyon, Rosengård.

Position: Mittfältare.

Här började karriären: Gantofta IF.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.