Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cyklister skänker avgiften till inställda Vätternrundan

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel.Foto: Photo by Petter Blomberg
Gunilla Brynell-Johansson, vd, för Vätternrundan säger att de fått mycket stöd efter att de tvingats ställa in.Foto: Micke Fransson / © 2016 Micke Fransson

Besvikelsen växer i takt med att fler och fler cuper och andra evenemang ställs in i Idrotts-Sverige. 

Den andra april meddelade Vätternrundan att cykelveckan inte blir av. 

Men mitt i all besvikelse har de anmälda cyklisterna börjat skänka sina startavgifter. 

– Det är fantastiskt fint. Jag är så tacksam och full av beundran av de som säger att kör bara, vi kommer tillbaka nästa år, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan. 

I början av juni brukar det vara dags för cykelveckan och Vätternrundan i Motala. Men på grund av Corona har även det evenemanget tvingats att ställa in. Vanligtvis brukar veckan locka omkring 90 000 personer. 

– Alla våra intäkter är startavgifterna. Det är det vi jobbar med för att kunna anordna fantastiska cykellopp som ska kunna generera pengar tillbaka till våra samarbetsföreningar. Det är hela den intäkten vi har. När man måste ställa in och betala tillbaka så är det klart som sjutton att det är tufft, säger Vätternrundans vd Gunilla Brynell-Johansson.

Men det har kommit någonting fint utav att evenemanget ställts in. Cyklister har börjat skänka startavgifterna för att hjälpa till under den tuffa perioden. 

– På vår hemsida står det att om vi måste ställa in på grund av extraordinära omständigheter betalar vi tillbaka 50 procent av startavgiften. Men personer säger att ”Jag behöver inte ha tillbaka någonting”, ”Jag skänker det så att ni kan fortsätta att göra det här”. Så i går öppnade vi sajten där det finns olika alternativ för hur man vill göra. Vi har ett stort antal som redan nu kryssat i att de skänker pengarna. 

”Det finns fantastiskt engagemang”

Har ni fått mycket peppning och uppmuntran utöver de skänkta avgifterna? 

– Vi har fått jättemycket peppning och uppmuntran. Sen är det en och annan som inte tycker att det alls är bra och som undrar varför de inte får tillbaka hela summan. Men tittar man på att 28 000 var anmälda när vi stängde så är det färre än en procent som inte gillar det. Men det är oerhört många som peppar och ser fram emot att komma nästa år. Det finns fantastiskt engagemang i cykelvärlden. 

I stället för att cykla som normalt på cykelveckan har de i stället gjort en specialare på sin sajt. 

– Vi har öppnat upp för att man kan cykla loppet fast på ett annat sätt i år, för vi vill gärna att folk fortsätter cykla. Så kan man registrera sig och få en medalj och ett diplom hemskickat, säger Gunilla Brynell-Johansson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.