Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carl Johan Bergman bytte sport – blev bäst i världen

Carl Johan Bergman är i dag bland annat expertkommentator i skidskytte.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Carl Johan Bergman skriker ut sin glädje efter att ha vunnit sprintloppet i Östersund 2 december 2011.
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN
Svenska laget jublar efter VM-guldet i mixstafetten 2007. Från vänster Carl Johan Bergman, Anna Carin Zidek (då Olofsson), Björn Ferry, tränaren Wolfgang Pichler och Helena Ekholm (tidigare Jonsson).
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX / SCANPIX SPORT SCANPIX SWEDEN
Carl Johan Bergman, 14 år, med friidrottsmedaljer.
Foto: LENNART BERGMAN
Carl Johan Bergman, 12 år gammal, springer ett terränglopp i Sunne.
Foto: LENNART BERGMAN
Carl Johan Bergman när han som tioåring springer på löparbanan i Torsby.
Foto: LENNART BERGMAN

Carl Johan Bergman har vunnit VM-guld i skidskytte.

Men en medalj han håller extra kär är den i brons – på 800 meter i friidrott i ungdoms-SM. 

– Det var genom friidrotten jag hittade träningsglädjen.

Nu inleder SportExpressens avdelning Föreningsliv en serie artiklar: Klubben i mitt hjärta – idrottsstjärnornas berättelse om platsen där allt började.

Först ut är Carl Johan Bergman, 42, genom åren en av Sveriges mest framgångsrika skidkyttar. 

VM-guldet i mixstafett 2007 i italienska Antholz tillsammans med Helena Ekholm, Anna Carin Zidek och Björn Ferry är den utmärkelse som väger tyngst.

Men lägg därtill ytterligare fyra VM-medaljer, tre segrar individuellt i världscupen och tre i stafett, och ni förstår att det finns all anledning att skriva in Carl Johan Bergman i den svenska idrottshistorien. 

Alla idrottare som nått framgång har en klubb som intar en speciell plats. Den som fick fart på allt, som lade grunden till de framgångar som sedan skulle följa.

För Carl Johan Bergman heter den föreningen Ekshärads friidrott (Ekshärad ligger i Hagfors kommun i Värmland).

13 år – och börjar träna på allvar

Det var där han som 13-åring började få struktur på det idrottsliv som ännu befann sig i sin linda.

 Det var nämligen i Ekshärads friidrott han för första gången på allvar började träna.

– Jag fick ett träningsprogram av klubben som jag skulle göra tre gånger i veckan. Det gick jag i gång på. Jag tycket det var kul när någon sa till mig vad jag skulle göra, säger Carl Johan Bergman.

Han lägger till:

 – Det var genom friidrotten jag hittade träningsglädjen.

Carl Johan Bergmans distans var 800 meter – trots att ”kanske 400 meter hade passat mig bättre”. Han hade dessutom ”en kropp som en kroppsbyggare. Jag var väldigt satt”.

16 år gammal tog han brons på ungdoms–SM.

– Jag får väl anses som Sverige bästa bodybuilder på 800 meter. Jag var ju skidåkare också, och kände mig som en udda fågel Jag sprang inte graciöst på något sätt.

Vad betydde det att du träffade en tränare som såg dig och stöttade dig?

– Jag tror att om jag inte kommit i gång med friidrottsträningen, så hade jag inte börjat träna överhuvudtaget. Med friidrotten kunde jag göra resultat och utvecklas både som idrottare och människa.

När Carl Johan Bergman i dag tänker tillbaka på tiden i Ekshärad är det en sak han minns mest – den röda kolstybbsbanan.

– Banan var 360 meter, lite mindre än brukligt. När jag nu kommer ut på den kolstybbsbanan och känner lukten väcker det otroligt många minnen. Det var inte många som sprang på den, jag såg mina egna spår vecka efter vecka.

Tränaren: ”Carl Johan var en liten parvel”

Peter Åkerström, 66, var tränaren i Ekshärads friidrott som fick upp ögonen för den unge Carl Johan Bergman.

– Han var en liten parvel när han först kom med. Och han är den jag haft som varit mest lojal mot träningsprogrammet. Carl Johan fuskade aldrig, förklarar Peter Åkerström.

– Det kan ju annars vara ett problem när man inte kan vara med ungdomar hela tiden. Några av dem kanske väljer att i stället gå den enkla vägen. Struntar i att träna en dag och berättar inte om det sedan. Men sådan var inte Carl Johan. Han gjorde hela tiden exakt det som träningsprogrammet föreskrev. 

– Det var synd att han inte var kvar ytterligare något år. Jag såg en hinderlöpare i honom.

Någon sådan blev dock aldrig Carl Johan Bergman.

Parallellt med friidrotten – och på vintrarna givetvis – sysslade han med sporten där framgångarna skulle komma; skidskyttet.

– Vi hade en klubb i Ekshärad, där det var några om höll på. De frågade mig om jag inte skulle börja så att vi kunde ha ett stafettlag. Det luktade krutrök och var lite annorlunda...


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.