Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bytte från gymnastik – tog tre SM-medaljer

Moa Henriksson bytte från gymnastik till tyngdlyftning.
Foto: Per Wiklund
Moa Henriksson tog en bronsmedalj i totalen.
Foto: Per Wiklund

Moa Henriksson har hållit på med gymnastik i större delen av sitt liv. 

Men nu har hon två SM-brons ett SM-silver i sin nya sport – tyngdlyftning. 

– Det var mer än jag kunde förvänta mig, säger 22-åringen som tävlar för Kalmar Atletklubb. 

Gymnastiken har alltid varit en stor del av Moa Henrikssons liv. Redan som fyraåring började hon med barngymnastik och sedan har sporten följt med henne som ung vuxen. Men som när hon som 19-åring drog hon av korsbandet så spädde det på den redan då bristande motivationen. 

Hon sökte sig till crossfit, men det var inte förrän hennes pojkvän tog med henne till Kalmar Atletklubb som hon fann sin nya idrottssysselsättning. 

– Jag gick dit för att lära mig mer om tyngdlyftning eftersom att det också är en del av crossfit och sen tyckte jag att det var jätteroligt och fick bra hjälp av en tränare där. Det var ett trevligt gym och då slutade jag med crossfit och körde bara tyngdlyftning i stället. 

”Mer än jag kunde förvänta mig”

Moa Henriksson älskar att tävla. Så det var inget snack om saken att hon även ville mäta sig mot andra i tyngdlyftning. Hon gjorde sin första tävling förra året och kvalade då direkt in till SM. Mästerskapet blev dock uppskjutet på grund av corona, men i helgen var det äntligen dags. 

Resultatet? En bronsmedalj efter att ha lagt ihop resultaten från stöten och ryck. 

Något som både Kalmarposten och Corren har skrivit om. 

– Man kan ta en medalj i ryck, en i stöt och en i total. Total är den finaste medaljen, det är den man vill ha. Ryck gör man först och det gick jättebra. Det var fantastiskt. Jag gjorde 78 kilo och där klarade jag alla mina tre lyft och var bara ett kilo bakom henne som tog guld. 

I stöten fick Moa Henriksson inte riktigt till det. 

– Där klarade jag bara min ingångsvikt och sen missade jag de två andra. Det var inte alls det jag hade tänkt...men det var ändå första gången. Sånt får man ta, det händer. 

Men överlag är du nöjd? 

– Jag är jättenöjd överlag, absolut, det var mer än jag kunde förvänta mig.

Målet: Landslaget i tyngdlyftning 

SM var hennes tredje tävling som tyngdlyftare och som den tävlingsmänniska hon är så vill hon så klart mer. 

Hur ser dina mål ut framöver? 

– Det är lite svårt att säga när man är så här kort tid in i träningen, att veta hur utvecklingen kommer att se ut framåt. Det går ofta väldigt fort i början. Sen går det lite långsammare. Jag fick aldrig tävla för landslaget i gymnastik, det hade jag velat men jag var inte tillräckligt bra för det. Nu hoppas jag att få tävla i landslaget i tyngdlyftning. 

Oavsett vad så har Moa Henriksson i varje fall visat att det går att hitta en ny sport. 

– I gymnastik är man bäst när man är kanske mellan 16-20 år, det börjar bli äldre gymnaster men egentligen är det väl så. Men i tyngdlyftning är man bäst kring 30. Det är helt annorlunda förutsättningar. 

– Tyngdlyftning är verkligen något som passar mig mycket bättre än gymnastik egentligen, avslutar Moa Henriksson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.