Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brynäs storsatsar på damverksamheten

Brynäs och Gävle kommun startar en ny hockeyutbildning på gymnasienivå för tjejer till hösten.Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Ishockeyn ska bli mer jämställd i Gästrikland.

Då startar Brynäs och Gävle kommun en idrottsutbildning för tjejer.

– Det här blir en viktig pusselbit att skapa förutsättningar för tjejer precis som killar att gå hela vägen från hockeyskolan till att bli elitspelare, säger Brynäs klubbdirektör Michael Campese till klubbens hemsida.

Brynäs har under de senaste åren tagit ett omtag kring sin flick- och damverksamhet. Nu tar klubben nästa skär i utvecklingen för ett mer jämställt hockeyutövande.
I höst startar Brynäs tillsammans med Gävle kommun den lokala idrottsutbildningen LIU.

– Vi är glada över att ha skapat den här plattformen. Vi har sedan ett år tillbaka lyft antalet tjejer som spelar hockey i vår ungdomsverksamhet, men för att etablera hela utvecklingstrappan behöver vi också bygga en juniorverksamhet som ett mellanled innan seniorhockeyn. Det har vi tagit ett stort steg framåt med i och med detta, säger Erika Grahm, som är damansvarig i Brynäs IF.

Den nya organisationen med möjligheten till en hockeyinriktning under gymnasieutbildningen har varit ett prioriteringsområde för Brynäs.

Viktig rekrytering

Det är också ett led i att få flera unga tjejer att fortsätta spela hockey högre upp i åldrarna.

– När vår rekrytering av Erika Grahm inleddes omgående en process att ta fram en utvecklingstrappa för tjejer, precis som tidigare funnits för killar. Det börjar vi se resultatet av nu, säger Michael Campese.

Utbildningen kommer att stärka hockeyutövandet i regionen för både Brynäs - men också för andra föreningar.

Tillsammans med Gävle kommun har Brynäs skapat en utvecklingsmodell som även förstärker det regionala hockeysamarbetet mellan Brynäs och Sandvikens IK.

Det innebär att att spelarna som blir antagna till programmet kommer ha hockeyn i sin gymnasieutbildning och även kunna spela matcher med Sandviken i division 1 och med Brynäs i SDHL.

Samarbetet förstärks

– Vi har haft en bra dialog med Erika Grahm och Brynäs kring de här bitarna under en längre tid. Brynäs och Sandviken har en samsyn på hur vi vill att det här ska fungera och hur vi ska kunna ta flick- och damhockeyn framåt, säger Markus Baggström, sportchef i Sandvikens IK Dam och vice ordförande i klubben till Brynäs hemsida.

Även Erika Grahm pekar på positiva synergier för hela regionen:

– Vi börjar göra saker tillsammans även på tjejsidan i Gästrikland och det kommer leda till många positiva effekter inte bara för Brynäs IF utan även för hockeyn i både Gävle och regionen.

Det här är idrottsutbildningen LIU

LIU ger från i höst elever möjlighet att kombinera sin gymnasieutbildning med sitt idrottsintresse. En gång i veckan, på tiden för individuellt val, har eleven träning på skoltid.

LIU ishockey-flick kommer att erbjudas på följande program i Gävle kommun:

Samhällsvetenskapsprogrammet, ekonomiprogrammet, handels- och administrationsprogrammet, fordons- och transportprogrammet på Borgarskolan.

Barn- och fritidsprogrammet, Bygg- och anläggningsprogrammet och teknikprogrammet på Polhemsskolan.

Naturvetenskapsprogrammet på Vasaskolan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.