Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Brottas hela tiden med dödsångest”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anja Pärson berättar om sin mentala styrka i podden ”Allas Idrott”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Anja Pärson 2013.
Foto: ROBIN NORDLUND / © BILDBYRÅN

Anja Pärson ansågs tidigt vara svensk alpinskidåknings framtid och kände snabbt själv att hon ville bli bäst. 

Men att vecka efter vecka tänja på gränserna och pressa kroppen till att köra snabbare påverkade även den bästa. 

I SportExpressen Föreningslivs podd ”Allas Idrott” berättar hon nu om hur hon vågade. 

– Det fanns egentligen bara ett håll och sen hittade vi lösningar på hur vi skulle ta oss dit, säger Anja Pärson.  

År 2012 avslutade Anja Pärson en historiskt framgångsrik karriär med 19 mästerskapsmedaljer och 42 världscupssegrar. Redan som 16-åring tog hon sitt första SM-guld och debuterade i världscupen. Men det var inte alla som trodde att hon var redo. 

– I skidåkningen visste jag att jag var lika duktig som de andra i landslaget, jag gjorde ju tiderna. Men jag vet att ledningen var emot att jag skulle komma upp i a-laget första året. Jag var så ung och jag vet att det i stort sett var nej men så gick jag och vann SM. Jag motbevisade hela tiden alla skeptiker. Men det är inte för alla att gå in och satsa som senior så tidigt. Det handlar om mental och fysisk mognad. 

Anja Pärson säger att hon ofta tycker att det krävs att unga idrottare ska vara mogna för senioridrott för tidigt för deras bästa. Samtidigt var det precis den vägen som passade henne.

– Om de inte tillåtit mig att satsa som väldigt ung och hade de inte litat på mig att jag klarade av det och inte hade släppt mig fri att satsa och våga utan i stället hållit igen mig för att jag inte skulle skadats fysiskt och mentalt, då hade jag kanske inte fått den karriär jag fick. 

Måste acceptera risken

På plats och i tv-sofforna har tittarna många gånger hållit andan när Anja Pärson och de andra åkarna tagit fart utför branten. Hon berättar att även hon var rädd ibland. 

– Dödsångest det har man. Det är någonting man hela tiden brottas med. Har du inte det så är du en risk för dig själv i stort sett. Men det finns ju gånger som är värre än andra. Träffar du Frida Hansdotter kan du fråga om hennes störtloppsdebut och hennes dödsångest. Jag kommer ihåg att jag hade det på exakt samma tävling. Det är ett hopp där man tror man ska landa plattlandning och bara dö. Men man gör ju inte det, säger Anja Pärson.  

Att köra alpin skidåkning och kanske framför allt störtlopp kräver en otrolig förberedelse som Anja Pärson inte tror att många som inte själv varit där förstår. 

– När man står på startlinjen och riskerar livet handlar det hela tiden om riskbedömning och då handlar det om hur mycket risk du är beredd att ta. Sen kan du aldrig påverka vad slumpen säger att det ska hamna. Det är yttre omständigheter som kan göra att det går åt skogen och det måste du acceptera. Det accepterade jag väldigt tidigt. 

Drömde om OS-guldet

En lång karriär med 381 världscupsstarter har slitit på kroppen. Samtidigt känner Anja Pärson att hon varit ganska förskonad. 

– Jag har skadat mig mycket. Jag kanske inte är helt skadefri nu, men det är ju positivt i den bemärkelsen för då behöver jag alltid hålla mig i form. Jag är lite ur form nu och då har jag direkt ont. Jag måste uppehålla en viss styrka i kroppen. Men jag tror jag varit smart. Jag har stannat de gångerna när jag inte känt mig koncentrerad. Jag har aldrig riktigt tagit riskerna förutom på mästerskap. 

Att bli bäst i världen har alltid varit en drivkraft för Anja Pärson.

– När man växer upp och drömmer om ett OS-guld. Den drömmen är så otroligt stark. Det är något jag gjort sen jag var liten, det är en mystisk känsla som alla som varit på ett olympiskt spel får känna och vara stolt över att delta i. Det är någonting som berör en för resten av livet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.