Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag tycker det här är en skitbra idé”

Foto: BP
Brommapojkarnas lagbild.Foto: BILDBYRÅN

Efter årsmötet i Brommapojkarna röstades förslaget om ett könsneutralt namn ner. 

Nu väljer föreningen att byta namn i en match. 

Det namnet kommer att vara BrommaGirls. 

Det har varit heta diskussioner kring Brommapojkarnas namn. Detta sprunget ur en debatt kring jämställdhet. Det har också varit aktuellt med ett namnbyte i föreningen. Men på Brommapojkarnas årsmöte röstades förslaget ner. 

Nu väljer ändå klubben att byta namn. Nämligen till BrommaGirls. Namnet kommer vara aktuellt under en match och BrommaGirls-tröjan kommer att användas för första gången i hemmamatchen mot Morön BK den 25 maj. 

Brommapojkarna byter namn till BrommaGirls

Brommapojkarna meddelar i ett pressmeddelade att man under kampanjen ”The future is equal” vill ”sätta ljuset på de stora skillnaderna inom sporten kopplat till kön.” 

Man skriver också att: ”Föreningen vill även vara en aktör för att driva frågan om att kön och destruktiva normer inte ska få avgöra vilka som får möjlighet att utöva fotboll på lika villkor.”

– En sak vi har lärt oss i vårt arbete för att bli mer jämställda är hur viktiga ord och benämningar kan vara. De kan både befästa och förstärka destruktiva normer och strukturer samtidigt som de, om de används rätt, kan vara ovärderliga i en förändringsprocess. Många namn som används inom fotbollen i dag visar tydligt att mannen ses som norm. Detta måste vi förändra nu. Vi kan inte längre acceptera att vi benämner saker olika beroende på vilket kön du har, säger Stefan Bärlin, Hållbarhetsansvarig i BP.

”Vi granskar nu oss själva”

Ett första steg i Brommapojkarnas förändring är att klubben, efter bestämmelser på årsmötet, är att de använder sig av den könsneutrala benämningen ”BP” i kommunikativa syften. 

– När vi nu hyllar flickorna och kvinnorna i föreningen blir det också ett avstamp i att BP vill ta nästa kliv. Vi tar ansvar för att vi är långt ifrån perfekta i frågan om jämställdhet, men vi granskar nu oss själva och även världen i stort utifrån ett strukturellt perspektiv, och agerar utifrån att vi vill förändras – och förändra. Destruktiva manlighetsnormer inom sporten måste upphöra, lönegap ska inte existera baserat på kön, sponsorpengar ska balanseras mellan dam- och herrlag och vi måste diskutera vilka som haft makt över sporten genom åren och varför? Vi hoppas att vi kan vara med och inspirera ännu fler idrottsklubbar till att börja agera i frågorna, fortsätter Stefan Bärlin.

”Det här är en skitbra idé”

Alice Carlsson spelar i BP och tycker att initiativet är en positiv sak. 

- Jag tycker det är skitkul att de uppmärksammar det och även att det uppmärksammas i hela Sverige. Att det går ut i media. Jag tycker det här är en skitbra idé, säger hon. 

Varför tror du att det här behövs? 

– Vi har ju jobbat med jämställdhet ganska länge nu i föreningen. Det är ett långtidsarbete som kommer fortsätta och utvecklas ännu mer. Det är inte bara för den här matchen eller för den här stunden. 

Ser du fram emot matchen? 

– Ja det ska bli skitkul. De tror att det ska bli fullsatt. Det är en och en halv vecka kvar till matchen och de har redan sålt över 700 biljetter. Jag tror det blir riktigt bra. 

Hur tror du att det här kommer påverka det långsiktiga arbetet? 

– Den här nyheten kom ut i går och man har redan läst väldigt många forum med såväl positiva som väldigt negativa reaktioner. Men jag tycker framför allt att det är väldigt kul att det uppmärksammas i media och att det både hörs och syns utåt att vi jobbar med det. Folk reagerar och alla reaktioner är bra för då får vi publicitet. 

- Jag hoppas att det kommer många till matchen och att vi kan behålla dem. För jag lovar att vi kommer bjuda på fin fotboll. Det är värt att komma och kolla. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.