Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

BrommaGirls vann historiska matchen

PREMIÄRMÅLSKYTT. Alice Carlsson gjorde sitt första mål i BP i den historiska matchen. Foto: Jonathan Larsson

Folkfest på Grimsta IP när historiska BrommaGirls tog säsongens första seger mot topplaget Morön i elitettan.

Inför nya publikrekordet 2206 avgjorde Estibaliz Montes de Oca fram till 3-2 i slutminuterna.

– Det är en ära att få spela en sån här match. Jag är riktigt stolt, säger målskytten Alice Carlsson.

Det slogs publikrekord på Grimsta IP under lördagen.

Inför 2206 åskådare tog historiska BrommaGirls säsongens första trepoängare hemma mot Moröns BK.

Som ett led i kampanjen ”The future is equal” vill BP ”sätta ljuset på de stora skillnaderna inom sporten kopplat till kön” och därför hade specialframkallade tröjor tagits fram till den här matchen samtidigt som namnet bytts till BrommaGirls.

Gästande Morön tog ledningen efter mål av Mirjam Lindgren. Men BrommaGirls repade mod.

Alice Carlsson kvitterade och kort före paus gjorde också Tempest-Marie Norlin 2-1. Men glädjen blev kortvarig då Hayley Dows kvitterade och lagen gick till pausvila med 2-2.

Det dröjde till den 82:a minuten innan ett avgörande kom.

Michelle Rojas Flores slog en svepande boll ut på Estibaliz Montes de Oca som kyligt placerade in segermålet i bortre gaveln.

– Sjukt skönt. Riktigt bra känsla, säger målskytten Alice Carlsson som gjorde sitt första mål i föreningen.

– Det var absolut inte en av våra bästa matcher, men äntligen får vi visa en bra lagmoral där vi kan hålla ihop matchen. De gör 2-2 precis efter att vi gör 2-1, därför är det starkt att vi kan gå upp till 3-2 och hålla det i 90 minuter, säger hon.

”Folk har varit stirriga...”

Var det nervöst att spela?

– Folk har varit lite stirriga, haha. Vi har pratat om att det här är en helt vanlig match, allt runtomkring är bara en bonus. Vi har inte spelat för den här publiken innan. Jättemäktigt och det är klart det var nervöst.

Rekordpubliken avtackas efter vinsten. Foto: STADIUM

På plats på Grimsta IP fanns tidigare profiler i föreningen som Ludwig Augustinsson, Felix Beijmo, Jack Lahne och Bojan Djordjic.

– Det är fantastiskt. Evenemanget har varit helt fantastiskt. Det är damernas dag, fantastiskt att vi hyllar dem. Det är också viktigt att visa att man står för jämställdhet, viktigt att visa att damfotbollen växer. Det slogs publikrekord på Friends senast och det kommer bli VM-feber i sommar tror jag. Jag hoppas de kan gå riktigt långt och skapa en hype och att laget får minnen för livet, precis som jag hade förra sommaren, säger Ludwig Augustinsson.

– Jag tvekade inte en sekund på att komma hit. Jätteviktig dag. Jag visste inte hur stort det skulle bli, men det här var fantastiskt, fortsätter han.

Lika självklart att närvara var det för klubbkompisen Felix Beijmo.

– Självklart. Inget snack om saken. Det är en av de viktigaste frågorna i dag inom fotbollen, att tjejerna ska få det lika bra, säger Beijmo.

BrommaGirls jublar efter säsongens första seger. Foto: STADIUM

Även Alice Carlsson hyllar initiativet.

– Riktigt bra. Det är en ära att få spela en sån här match, jag är riktigt stolt. Det här är början på något stort som vi kommer bygga vidare på, det här är ingen engångsgrej, säger hon.

– Det är på tiden att vi uppmärksammar damfotbollen. Det är fan dags nu. 

Vad ska andra klubbar göra för att lyfta frågan?

– Det är bara att kolla på oss och se och lära. Någonstans måste man börja, det är ett långt och tufft arbete. Men vi har börjat. Det är bara att hänga på.