Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Folkspel

”Vi tar från de rika och ger till de fattiga”

”Erica möter” är en ny artikelserie där Folkspels ambassadör Erica Johansson träffar spännande gäster som i lugn och ro får prata till punkt. Först ut är Dennis Andersson, även känd som ”Mister Gothia” – som för andra året i rad tvingas ställa in världens största ungdomsturnering i fotboll. 

Extern länk: Läs hela intervjun med Dennis Andersson här  


Vi känner egentligen inte varandra. Ändå känns det så då Gothia Cup-generalen (förstår omedelbart att han inte gillar den titeln) stormar in i Folkspels lokaler.

Vi hälsar glatt med knogarna mot varandra, ihop med armbågstouchen, den nya standarden då man träffar en ny bekant. Inte mig emot, ibland blir det så konstigt om man inte känner personen så väl. Hade jag kramat Dennis Andersson om det inte pågick en pandemi? Troligtvis

Jag är nyfiken på Gothia Cup, att världens största fotbollsturnering ställdes in för andra året i följd, vilka konsekvenser det får ur en hälsoaspekt och en del annat. Har för många år sedan hört Dennis prata om Gothia Cups verksamhet och vill uppdatera mig lite.


Hur skapas möjligheter för lag från fattiga länder att ta sig till Göteborg?

– Vårt mål är att utjämna orättvisor kring lags möjlighet att komma till Gothia Cup. Vi tar egna pengar för att hjälpa fattiga lag från utsatta länder att komma hit. Man kan säga att vi tar från de rika och ger till de fattiga. Från början, när vi startade turneringen, var syftet att hela världen skulle komma till Göteborg. En något naiv idé och en galen vision då jag som 22-åring inte visste mycket om hur världen egentligen såg ut.


Vad är det som begränsar ett lands deltagande och hur många länder har varit med genom åren?

– Ibland kan det vara extremt svårt att ordna visum och speciellt till ungdomar då man är rädd att de ska hoppa av under resans gång. Då går många länder bort just nu men det kan självfallet ändra sig om några år. Vi har haft 160 olika länder som varit tillresta till Göteborg genom åren. Vi har ett nära samarbete med de olika förbunden för att försäkra oss om att det är en seriös klubb som vill komma hit. Därefter gör de olika ambassadörerna sin egen research och utfärdar visum eller inte. Vår uppgift och vårt ansvar är att se till att de som kommer hit också kommer dit de ska efter turneringens slut.


Extern länk: Läs hela intervjun med Dennis Andersson här  


FAKTA FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Senaste året har det delats ut 232 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten. 

# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Varje månad hyllas också Månadens Föreningshjälte.