Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Folkspel

Unga väljer bort idrott - hårt slag mot folkhälsan

Corona-pandemin har mängder av negativa effekter. Ny forskning visar att en av tre mellan 16 och 20 år rör sig mindre nu än tidigare. 

– Det här blir en riktig utmaning för både samhället och idrottsrörelsen, säger Susanna Hedenskog, som är professor i idrottsvetenskap vid Malmö universitet. 

Extern länk: Läs mer om Folkspel här  


Stängda skolor och idrottsverksamhet som vilar. I våras startade ett forskningsprojekt – Röster från en stängd idrottsvärld – vid Malmö universitet. Syftet var att kartlägga hur Coronapandemin påverkar våra vanor att röra på sig. 

1 143 personer ingår i studien. De som svarat är ledare, utövare och publik/supportrar – från Lyckelse i norr till Trelleborg i söder. 

31 procent av de yngre (16–20) år har uppgivit att de blivit mindre aktiva under Corona. För de över 20 år är jämförande siffra 24 procent. 

Susanna Hedenborgs slutsats är att unga måsta ha stöd för att komma igång igen. Och det är inte ens säkert att de återvänder till idrottsrörelsen.

– Brist på fysisk aktivitet var ju redan före Coronan ett allmänt samhällsproblem. För att hålla hela livet måste ett fysiskt aktivitetsmönster sättas i tidiga år. Tappar man en sådan här åldersgrupp under en längre period så vet vi inte riktigt vad som händer, säger hon, och fortsätter: 

– Föreningarna därute är oroade och menar att medlemstappet skulle kunna bli så stort som upp till 40 procent. Den långsamt nedåtgående trenden som vi sett när det gäller ungas föreningsidrottande kan bli ännu mer abrupt på grund av pandemin. 

I studien ingår också 90 djupintervjuer med aktiva från 23 olika idrotter.


* Vad framkommer i dem gällande den minskade aktiviteten?

– Dels att vissa aktiviteter helt stängs ner och att man inte har kompenserat detta. Dels att motivationen har minskat eftersom man inte har kunnat tävla – men också att man har saknat den sociala biten. Vissa känner att de hamnat lite vid sidan av, då det har varit svårt att förstå vissa riktlinjer och att styrningen har varit otydlig. 

Att motivera barn och ungdomar att idrotta när tävlingsmomentet saknas har varit en stor utmaning, uppger flertalet ledare som deltagit i studien. 

– Svaren visar att idrottsrörelsen är en stor del av många människors liv. Många lär sig fysisk aktivitet inom idrotten – men något som tål att funderas kring är om idrottsrörelsen behöver bli bättre på att förbereda för fysisk aktivitet hela livet, säger Susanna Hedenborg. 

Hon pekar också på ”inomhusifieringen” av många idrotter är en påverkande faktor. 

– Idrotter som för 50 år sedan självklart utövades utomhus har i dag flyttat inomhus. När vi då ställs inför en pandemi vill idrotten flytta ut igen – men då saknas det rätt material eller platser att vara på. 

Under våren kommer Susanna Hedenskog och hennes kolleger i forskarteamet att jobba vidare med djupintervjuer av bland annat unga. 

– Jag är nyfiken på hur den psykiska hälsan påverkas av att man byter ut fysisk aktivitet mot skärmtittande, men också på genusmönster och att försöka ta reda på mer kring digitaliseringen av träning och event, säger hon. 


Extern länk: Läs mer om Folkspel här  FAKTA FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. I år delas det ut 232 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten. 

# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Varje månad hyllas också Månadens Föreningshjälte.