Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Årets Eldsjäl

TV-profilens tennisklubb i unik framtidssatsning

Före.
Efter.

Trosa Vagnhärad Tennisklubb har under 2019 tagit ett hållbart grepp om sin verksamhet. Med hjälp av solceller och LED-belysning ska kostnaderna hållas nere.
– I förlängningen betyder det att fler barn och ungdomar kommer att kunna spela tennis, säger Discoverys sportankare Karin Frick, som sitter i föreningens utvecklingsgrupp och styrelse.

Nominera i kategorin Årets Idrottsförening i Årets Eldsjäl här

 

Säg den idrottsförening som inte vill kapa sina kostnader. För en tennisklubb som driver sin egen hall är uppvärmning och belysning en väldigt stor del av driftskostnaden varje år. Utöver personalkostnaderna (två heltidsanställda tränare) har elen varit den största driftsposten för Trosa Vagnhärad Tennisklubb.

– Elkostnadsfrågan har diskuterats under flera år och vi hade redan tidigare gått över till lågenergibelysning och sensorstyrda strömbrytare. Men det räckte inte, så vi behövde ta ett större grepp kring frågan och kontaktade kommunens energirådgivare för en mer omfattande genomgång av vad vi skulle kunna göra. Där såg vi att vi fick störst effekt av att investera i solceller, vilket ledde till beslutet, berättar Karin Frick, som själv tillhörde Sverigeeliten i tennis som junior.

 

Hur gick diskussionerna i föreningen?

– Då utgångspunkten var att över tid kunna fortsätta med en omfattande träningsverksamhet för barn och unga med anställda tränare, så var alla mycket positiva till idén. När dessutom fler och fler såg miljönyttan så var det inget svårt beslut för styrelsen att fatta, svarar Jesper Carlander, som är ordförande i tennisklubben, och fortsätter:

– Vi betalade tidigare cirka 140 000 kronor per år i elkostnader. Alla kalkyler visar att anläggningen kommer att vara betald om drygt sju år. Dels genom besparingar, dels genom försäljning av överskottet som vi kommer att kunna producera.

 

Hur har detta tagits emot bland andra föreningar i Trosa och hos andra tennisklubbar runt om i landet som har hört om er satsning?

– Såväl våra egna medlemmar som "folk på stan" och företag här omkring har varit väldigt nyfikna på hur vi har tänkt och hur vi har gjort. Vi känner att vi har inspirerat andra att se över möjligheterna och jag vet att åtminstone en lokal förening här har börjat titta på en liknande och egen lösning. Även ett par föreningar från andra delar av landet har hört av sig och undrat framförallt om valet av leverantör.

Trosa Vagnhärad Tennisklubb har sedan några år tillbaka ett uttalat överskottsmål för hela sin verksamhet – och där kommer solcellerna och LED-belysningen på sikt att få en viktig betydelse.

– Vi satte upp vårt överskottsmål just för att kunna säkra upp träningsverksamheten för framtiden. De här nya investeringarna kan vara med och skapa ytterligare utrymme för framtida investeringar, exempelvis i form av utbyggnad av vår anläggning eller andra förbättringar, säger Jesper Carlander.

 

Nominera i kategorin Årets Idrottsförening i Årets Eldsjäl här