Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Folkspel

Thomas Bodström: ”Sveriges vanligaste cancersjukdom – vi män måste börja prata om den”

Thomas Bodström medverkade förra året i Blå Kokboken tillsammans med en rad andra kända män – där överskottet gick till Mustaschkampen och Prostatacancerförbundet. Foto: Yessica Thor

För ett par år sedan ringde min yngre bror och berättade att han hade fått prostatacancer. Det var ett väldigt omskakande besked och påverkade mig djupt. Men det går förstås inte att jämföra med hur det var för honom.

Läs mer om Sverigelotten och Mustaschkampen här


Det handlade inte bara om hans egen oro, han var ju tvungen att hantera balansgången med sin sambo och deras två barn. Det var många frågor som hopade sig: Hur ärlig ska man vara? Hur mycket ska man berätta för barnen? Ska man försöka hålla modet uppe med hänsyn till sin familj eller får man vara svag och ventilera sin egen oro?

Det finns inget facit, var och en måste hantera sin egen situation. För de allra flesta kommer det som en överraskning, vilket gör att det sällan finns någon framförhållning till att hamna i sin livs största kris.

 

Varje år får tiotusen män besked att de har fått prostatacancer. Om man räknar med anhöriga är det ytterligare tiotusentals människor som får sitt liv förändrat. Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige.

Tyvärr är det många män som inte vill prata om det. Kanske beror det på att det upplevs som pinsamt att behöva kissa så ofta, att man har så svårt att hålla tätt att många måste bära blöja. Ännu värre kan det vara att prata om problem i det sexuella samlivet.

 

Thomas Bodström, advokat och krönikör Folkspel.

Det är inte ovanligt att män känner att deras manlighet påverkas när det ska prata om sådana här saker. Även om yngre män är betydligt bättre än den äldre generationen på att prata om känslor är ämnen som urinläckage och impotens ofta tabu i umgänget män emellan. Där har män mycket att lära av kvinnor; bröstcancer diskuteras på ett betydligt mer öppet och naturligt sätt.

Min bror hade tur. Hans cancer upptäcktes vid ett läkarbesök som egentligen handlade om en halsinfektion. Då det blev tid över föreslog läkaren att de kunde göra en rutinkontroll av prostatan. Tack var att det upptäcktes så tidigt blev konsekvenserna förhållande lindriga i förhållande till många andra. Min bror slapp både cellgift och strålning. Efter några veckor var han tillbaka på jobbet och nu är han helt återställd.
Men det är inte alla som har sådan tur. Nästan var fjärde som insjuknar i prostatacancer dör, vilket är drygt 2 000 om året. Och jag tror att vi alla har känt någon som har avlidit i den sjukdomen.

 

Många gånger är det avgörande när cancern upptäcks. Trots det erbjuds inte män regelbundna kontroller på motsvarande sätt som gäller mammografi för kvinnor. Anledningen till detta är enligt socialstyrelsen, som är den beslutande myndigheten i frågan, att provtagningen är alltför osäker; många män skulle få en felaktig diagnos och därmed oroa sig i onödan. Men är det verkligen ett bättre alternativ än att flera män därmed upptäcker sjukdomen senare?

En senare upptäckt innebär att flera kommer att dö i sjukdomen och att flera kommer tvingas genomgå en mer omfattande behandling.

 

I sitt beslut från februari i år anger socialstyrelsen att de följer frågan och kan tänkas ompröva frågan. Vi får hoppas att det blir så. Det är trots allt ett frivilligt test så ingen kommer behöva testa sig mot sin vilja. Och det är väl ändå bättre att några får oroa sig onödan än att andra dör?

 

Läs mer om Sverigelotten och Mustaschkampen här

Åldersgräns 18 år, stodlinjen.se