Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
ANNONS Innehåll från Folkspel

Thomas Bodström: ”Strider mot idrottens idé - nu måste reglerna skärpas”

Förra veckan stoppades allt spel på en svensk division 2-serie i fotboll, efter misstänkt matchfixning. Detta fusk finns även på den högsta nivån. Hur ska vi trygga ett föreningsliv fritt från uppgjorda matcher och händelser?

Ett första steg vore att förbjuda massor av de spelformer som erbjuds idag.

Nominera din kandidat inom kategorin Hälsa här

 

Sedan våren 2017 är jag ordförande i Appeal Comittee i Fifa, som fungerar som en sorts domstol för korruptionsärenden inom den internationella fotbollen. Ett av de största problemen vi brottas med där är matchfixning. Förra året stängdes en domare på livstid då det framkommit att han hade tagit emot motsvarande fyra miljoner i mutor för att det ena laget skulle vinna. Detta var i en kvalmatch till VM 2018, så det förekommer alltså på den allra högsta nivån.

Men det förekommer matchfixning också på betydligt lägre nivå. Och oftare är det spelare som är involverade och inte domare. Det kombineras då med att det satsas pengar på en viss match hos något av de kommersiella spelbolagen.

 

Att någon medvetet spelar så dåligt så att det andra laget vinner kan ibland avslöjas. Att göra självmål eller begå ett så uppenbart misstag så att det andra laget vinner kan vara svårt att göra på ett trovärdigt sätt, särskilt om de övriga i det egna laget inte är involverade i fusket. Men idag är det inte bara på vilka som vinner som det går att spela på. Tvärtom finns det en rad andra saker man kan spela på, till exempel att det blir ett visst antal hörnor i en halvlek. Sådant kan vara närmast omöjligt att bevisa ha skett med ont uppsåt.

Varför delmoment i matchen som antal hörnor ska vara möjliga att vinna pengar på är svårt att se. Det räcker väl att kunna spela på vilket lag som vinner och resultatet. Övriga saker som det spelas på kan inte vara motiverade mot bakgrund av den uppenbara risken för att det missbrukas genom mutor.

 

Det som ytterligare försvårar jakten på de som ligger bakom den här brottsligheten är spelbolagens förbud att lämna ut uppgifter om vilka som har spelat på olika matcher med hänsyn till integriteten av personuppgifterna. Det får bara göras om det förekommer en förundersökning om brott. Men en förundersökning kan bara inledas om man har en person som är misstänkt. Här kan man verkligen tala om ett byråkratiskt regelverk, som det finns det ett stort ansvar för riksdag och regering att ta tag i.

Thomas Bodström, advokat och krönikör Folkspel.

 

Av förklarliga skäl är det svårare att dölja matchfixning i en match som har sänts på TV. Dels för att det är fler människor som ser matchen, dels för att man kan spela upp en viss matchfrekvens upprepade gånger. Varför man ska få spela på matcher i lägre divisioner än högsta serien har jag svårt att förstå, särskilt när man vet hur svårt det är att komma till rätta med problemen.

En särskild aspekt är att utländska spelbolag kan erbjuda att spela på svenska matcher utan att svenska myndigheter kan agera och där måste det internationella samarbetet förbättras. För även om spelmarknaden sker i en annan världsdel är det i Sverige som matcher manipuleras.

 

Även om Sverige jämfört med många andra länder är förskonat från korruption, är matchfixning ett växande problem i vårt land. Bara under förra året utreddes 44 matcher av Svenska Fotbollförbundet. Och då finns det naturligtvis ett visst mörkertal också. Att komma till rätta med detta är extremt viktigt, både internationellt och i Sverige. Inte bara för att det handlar om att bekämpa brott, utan för att matchfixning strider mot hela idrottens idé: må bästa lag vinna.


Nominera din kandidat inom kategorin Hälsa här