Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Folkspel

Sveriges mest lovande spelare - tvingades till halvår i karantän

Gustav har gjort rekordcomeback och blev i vintras semifinalist – i senior-SM. Han drömmer om en framtid som badmintonproffs.

Ensam i ett rum i sex veckor, helt isolerad.
Och därefter fem månaders sträng social distansering.
Så levde Gustav Björkler förra året. För att komma tillbaka till livet – och till badmintoneliten.

Extern länk: Unikt erbjudande – stötta din favoritförening via Sverigelotten här


Sjukdomen kom smygande som en trötthet. Det var sommaren 2018.

– Efter ett tag var jag väldigt mycket tröttare än vanligt. Först trodde jag att jag var nertränad och lite sliten. Men det släppte aldrig. Och när jag började få stora blåmärken på kroppen kände vi att vi nog skulle åka in, berättar Gustav Björkler.

Proverna visade dåliga blodvärden

Han var 16 år, extremt vältränad och en av Sveriges mest lovande badmintonspelare.

En augustikväll åkte han med sin pappa Patrik till vårdcentralen och blev hänvisad direkt till akuten på Östra sjukhuset i Göteborg.

Proverna visade att Gustav hade dåliga blodvärden och han skickades till barncancermottagningen.

– Risken var att det skulle vara leukemi. Blodcancer. Det var det värsta scenariot, säger han.

Gustav Björklers höst var lång och mörk. Det var månader av provtagningar och tester som skulle analyseras och bedömas.

– Det var en stor väntan. En väntan på att få veta om man skulle kunna göra något åt det.

I december fick han diagnosen: MDS, Myelodysplastiska syndrom.

Extremt sällsynt sjukdom

Det är en blodsjukdom som ytterst sällan drabbar unga människor, bara en eller några få om året i Sverige. Sjukdomen övergår i många fall till akut myeloisk leukemi (AML).

– Det var skönt att till slut få veta var det var. Att det inte var akut leukemi och att de kunde lägga upp en plan för hur vi skulle gå vidare.

Gustav Björkler blev inlagd i slutet av januari förra året för behandling med cellgifter och stamcellstransplantation. Det krävde att han isolerades i samma sjukhusrum i sex veckor, för att immunförsvaret var så nedsatt.

Om några andra än personalen skulle komma in till Gustav var de tvungna att först duscha med bakteriedödande hudrengöringsmedel, så som man gör inför en operation. Och de behövde ta på sig kläder som var nytvättade i minst 60 grader.

– Mina föräldrar, min bror och min flickvän var hos mig ibland, men det var väldigt mycket restriktioner.

Hur klarade du den där extrema situationen – med både isoleringen och oron för hur behandlingen skulle gå?

– Jag vet inte riktigt. Men jag hade hela tiden en tanke på att komma tillbaka. Jag höll på med en del träning i det där rummet. Jag hade en motionscykel, en yogamatta och en balansplatta. Det gällde att hitta på saker så mycket som möjligt, så att man inte bara låg där, säger Gustav och fortsätter:

– Det är klart att det var jobbigt. Men jag tänkte att om jag ändå skulle må dåligt så kunde jag lika gärna vara i sjukhusrummet som hemma.

Hur var det att bli utsläppt efter sex veckor?

– En extrem befrielse. Bara att kunna komma hem till familjen och få sova i sin egen säng igen. Det kändes som ett stort steg på vägen.

Men det dröjde ytterligare fem månader innan han fick leva ungefär som vanligt igen. Ett år före coronakrisen fick Gustav Björkler testa den sortens vardagsliv som många äldre i Sverige förväntas ha nu.

– Det var många restriktioner. Jag fick bara röra mig i hemmet eller utomhus. Jag fick inte åka buss eller träna i badmintonhallen med de andra. Jag fick inte göra något inomhus tillsammans med andra någon annanstans än hemma. Den här tiden var nog den tuffaste. Jag var hemma och mådde bra fysiskt men fick ändå inte göra något.

Blev äntligen friskförklarad

Men den 7 augusti hände något avgörande.

– Det var det skönaste under hela den här tiden, nästan skönare än att komma hem. Då blev jag friskförklarad efter mer än ett år. Det var en stor befrielse och lättnad att allt hade gått bra. Jag minns när jag första gången var nere i hallen igen och tränade med min gamla träningsgrupp. Ja…det var väldigt skönt.

Kan du försöka beskriva vad badminton betyder för dig?

– Det betyder och har betytt väldigt mycket. Det hjälpte mig väldigt mycket under sjukdomstiden för det gav mig hela tiden en stor motivation. Jag tror att idrotten var en viktig orsak till att jag har klarat detta så bra. Det är badminton jag vill hålla på med. Det är det jag går och längtar till på dagarna, att få träna och träffa kompisarna. Det är det jag tycker är roligast. Och målet är att i framtiden kunna leva på att spela badminton.

Vad är det som är så fascinerande med sporten?

– För det första gillar jag träningsmiljöerna. Killar och tjejer tränar alltid tillsammans. Även om det är en individuell sport så finns det väldigt mycket lagkänsla. Badminton kräver det mesta av en. Styrka, snabbhet, uthållighet, teknik, tanke och mental styrka. Det är en väldigt komplex sport.

Vilka saker är svårast att bli riktigt bra på – sådana detaljer som krävs för internationell toppklass?

– Det svåraste är tekniken och hur man ska spela, förståelsen för spelet, taktik och strategier.

Kan du uppfinna nya spelstrategier som du inte har sett andra göra? Eller handlar det mest om att försöka kopiera sådant som världens bästa spelare gör?

– Alla är ju väldigt olika som spelare. Många av de allra bästa är asiater och de är inte lika långa som jag är, så jag kan inte spela på samma sätt som de. Men istället kan jag som är 1,90 ha fördelar av min längd. Dels räckvidden och dels att jag kan hitta vinklar i exempelvis smashar som asiaterna inte är vana vid, säger Gustav Björkler.

Vilka är dina stora mål i år?

– I höst är det både junior-VM i Nya Zeeland och EM i Polen. Vi får hoppas att det är tillräckligt bra i världen då så att de turneringarna blir av och jag kan åka dit.


Extern länk: Unikt erbjudande – stötta din favoritförening via Sverigelotten här


Gustav Björkler

Ålder: 18 år.

Bor: I Göteborg.

Gör: Spelar badminton på elitnivå. Går andra året på badmintongymnasiet Katrinelund, naturvetenskapliga programmet.

Meriter: Debuterade i elitserien för Västra Frölunda som 16-åring. I februari i år gick han till semifinal i senior-SM i både singel och mixeddubbel (tillsammans med flickvännen Johanna Magnusson). Har vunnit både 6-nations U17 och 8-Nations U15 (som inofficiella EM med de bästa nationerna) och spelat junior-VM och U17-EM.


Åldersgräns 18 år. Om du känner att du ligger i riskzonen för att spela för mycket så finns hjälp att få via Stödlinjen 020-81 91 00 och Spelalagom.se