Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Sverigelotten

Sunneborns nya projekt – friidrott resten av livet

Mattias Sunneborn och Jenny Åkervall driver projektet ihop – och vill få fler att upptäcka tjusningen med friidrott högt upp i åldrarna.
Löpning på Stadion – en av många olika aktiviteter för äldre som vill börja med friidrottFoto: Dander Thomas

Säg ordet friidrott och de flesta tänker unga superatleter som löper och hoppar omänskligt fort och högt. Men nu är det dags att bredda bilden. Friidrott är en idrott som passar alla åldrar – och kanske alldeles särskilt äldre. Det hävdar entusiasterna bakom 08fri.Masters, ett projekt som vill få även personer över 65 att träna friidrott.

Stötta Svensk Friidrott genom att köpa Sverigelotten

 

08fri.Masters i Stockholm är ett projekt som syftar till att främja fysisk och psykisk hälsa bland äldre, vilket i det här fallet betyder personer från 35 år och uppåt med ett särskilt fokus på de över 65. Projektet finansieras av Region Stockholm och bakom det står Stockholms Friidrottsförbund och entusiasterna Mattias Sunneborn, föreläsare, coach och tidigare EM- och VM-medaljör i längdhopp och Jenny Åkervall, författare, politiker, tidigare squashspelare på elitnivå och tvåfaldig medaljör i senaste veteran-VM i friidrott.

– Friidrott är verkligen den perfekta träningsformen eftersom alla deltagare kan anpassa den efter sin egen förmåga. Man springer, kastar och hoppar så fort, långt och högt man kan och vill, helt enkelt. Det är också en oerhört social träningsform, något som spelar stor roll inte minst när det gäller att främja den psykiska hälsan bland äldre, säger Jenny Åkervall.

– Det har ju kommit många studier de senaste åren som visar hur viktig fysisk aktivitet är för vårt mående, både det fysiska och psykiska. Friidrottsträningen är väldigt mångsidig och på våra pass kör vi allt från kondition och rörlighet till styrka. Träningen innehåller också många explosiva och högintensiva moment, något som har visat sig vara allt viktigare ju äldre man blir eftersom musklerna helt naturligt blir svagare med åldern, säger Mattias Sunneborn.

Psykiska hälsan lika viktig

Men det är alltså inte bara den fysiska hälsan som ska främjas – att förbättra den psykiska hälsan är en minst lika viktig uppgift för projektet.

– Dels har vi all forskning som visar på att den psykiska hälsan stärks när vi är fysiskt aktiva. Men lika viktigt är att våra träningar erbjuder gemenskap och ett sammanhang vilket ibland kan vara svårt att hitta, särskilt för äldre personer som lätt blir isolerade och ensamma, säger Jenny Åkervall.

Mattias har också personliga erfarenheter av hur viktigt det där sammanhanget, och också träningen i sig, kan vara.

– Jag kan ärligt säga att friidrotten har räddat mitt liv. När jag var 15 år tog min pappa livet av sig och hade jag inte haft friidrotten då så hade jag inte levt idag. Träningen blev ett sätt att ta sig igenom dagarna, en timme i taget. Men gemenskapen var också helt avgörande. Även om jag många gånger kanske helst bara ville isolera mig så fanns det människor där och efteråt kändes det alltid bra, säger Mattias Sunneborn.

Också Jenny Åkervall har egna erfarenheter av den läkande kraften i att träna tillsammans med andra i grupp.

– Jag har tidigare lidit av generaliserad ångest, ganska tydligt kopplad till barnafödande. Träningen har alltid varit en livlina under sådana perioder och hjälpt mig oerhört mycket. Jag är övertygad om att fysisk aktivitet och rörelse är en viktig del av lösningen på samhällsutmaningen med ökande psykisk ohälsa. Mattias och jag brukar säga att det antagligen skulle löna sig samhällsekonomiskt att betala människor för att träna, säger Jenny Åkervall.

Klubbarna engagerade

Tanken med 08fri.Masters är att bygga en långsiktig verksamhet. Detta ska göras bland annat genom att skapa en struktur i klubbarna i Stockholms Friidrottsförbund, så att träningen för äldre kan erbjudas ut på bred front. Idag är ett femtontal klubbar engagerade i projektet och 08fri.Masters står för fortbildning av klubbarnas tränare och stöttar med verksamhetsbidrag.

I egen regi erbjuder man också allt från öppna träningar och föreläsningar till prova på-pass och intervallträning på Stadion. I slutet av augusti arrangeras "Stark, snabb och tät genom klimakteriet", ett seminarium om kvinnohälsa på GIH och i höst ett om den mest aktuella forskningen kring vad som händer i kroppen när den åldras. Man har också inlett ett samarbete med Stockholms Stadsmission för att försöka nå ut till utsatta grupper.

– Alla kan vara med på våra träningar. Vi anpassar övningarna till deltagarna, kan man inte lyfta en skivstång fixar vi stationer för cirkelträning. Vi anlitar ofta tränare som arbetar på en hög nivå men alla deltar efter sin individuella förmåga, säger Mattias Sunneborn.

– Till träningarna kommer deltagare på alla nivåer. Det kan vara någon som tränat några gånger på Friskis för längesen, en veteran som tävlat i SM eller någon som varit sjukskriven i flera år och får guidning och pepp att ta sig ett första varv runt banan. Här har man en chans att få klara av något man kanske inte trodde att man kunde och samtidigt bli fullt accepterad just som man är. Alla är alltid välkomna, säger Jenny Åkervall.

 

Stötta Svensk Friidrott genom att köpa Sverigelotten

 

Fakta: 08fri.Masters

– Projektet, som finansieras av Region Stockholm, ska främja fysisk och psykisk hälsa bland äldre.

– Alla som är 35 år eller äldre är välkomna, men ett särskilt fokus ligger på de som är 65+.

– 08fri.Masters arrangerar bland annat öppna träningar, prova på-pass och föreläsningar. Hos de klubbar som är anslutna till projektet kan du också delta i mer regelbundna träningar.

– Alla träningspass anpassas efter deltagarnas förmåga. Du behöver alltså inte ha tränat friidrott tidigare för att kunna vara med!

– Tränarna är speciellt utbildade för att guida äldre personer i sin träning.

– För mer info se http://www.friidrott.stockholm.se/info/masters eller 08fri.masters på Instagram.