Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
ANNONS Innehåll från Sverigelotten

Succéföreningen som lyckas – här vill alla vara med

Angelica Ericsson (i mitten) är en riktigt eldsjäl i Angered. Två av hennes adepter är Amen, 11, och Mikal, 13, som här tävlar i Angeredsspelen tidigare i somras.

I Angered finns en förening som lyckas där andra misslyckas. I ett område som klassats som idrottssvagt lockar Angereds IS ungdomar till träning år efter år. Hur gör de?

Stötta Svensk Friidrott här

 

Den kommande och nästa helg samlas uppemot 4 000 barn i Angered för att prova på nya idrotter utan att betala något för det. Streetgames, som tidigare i augusti har landat i Frölunda och på Hisingen, startade som ett projekt för att främja rörelse och hälsa. Men det har vuxit till något större för föreningarna som deltar.

– Det är där vi rekryterar medlemmar. Det som gör friidrotten intressant är att det finns en gren för alla, man behöver inte vara lång och smal, säger Angelica Ericsson, friidrottstränare i Angereds IS.

Barnverksamhet viktigt

I Angereds IS är bredd viktigare än spets. Barnverksamheten är det viktigaste och alla får vara med – helt i linje med Svensk Friidrotts verksamhet "Friidrott för alla".
A-lagen i fotboll och innebandy lades ner eftersom de inte gav tillräckligt mycket tillbaka till klubben.

– Barnverksamheten ska inte betala för den vuxna verksamheten. Vi bestämde oss för att om man inte är med och bidrar så får man lägga ner.
Nu har föreningen istället sambafotbollsträning, enbart för tjejer.

– Vårt mål är alltid bredd, inte vem som är störst och bäst. När någon växer upp och är tillräckligt bra och våra kunskaper inte räcker till så skickar vi gladeligen dem vidare för att få den expertis de behöver för att bli en stjärna, säger Angelica Ericsson som varit aktiv som i klubben i tio år.

Då hamnar friidrottarna i de större föreningarna i Göteborg, som Öis eller Ullevi.

– Alla är säkert välkomna överallt, men hos oss är det inte ett tvång att tävla. Du kan komma som du är, oavsett om du är vit, svart, gul, kort, tjock, lång, smal. För man kan alltid någonting och det är det som är det viktiga.

Behöver inte vara duktig på allt

Tränarna i Angereds IS är själva med och tränar. Det är en viktig ingrediens i deras filosofi. Tanken är att kunna visa att det går bra att vara med även på det man inte är bäst på.

– Det är okej att visa att även vi inte är duktiga på allt. Vi har barn inte bara från olika kulturer, vi har barn med olika diagnoser. De är med och tränar med alla andra, vi har inga speciella grupper speciellt anpassade för individer. Alla tränar tillsammans.

Angelica ser inga problem med att bedriva idrottsverksamhet i en miljö som på många sätt är präglad av just olika kulturer. Men det kan ibland vara svårt att förklara konceptet med ideellt arbete.

– Många har med sig från sina hemländer att alla ledare är avlönade. De kan ibland tycka att vi är knäppa som gör det här gratis. Det kan vara svårt att förklara att "jag gör det här för ditt barn, jag gör det för att jag vill göra något av ditt barn".

Slåss om tider

Det som istället är problem för föreningen är arbetet gentemot kommunen. Föreningar från alla stadsdelar vill ha träningstider i Angered.

– Jag slåss två gånger om året för att få tider i vår egen hall mot föreningar från hela stan som petar bort vår verksamhet. Och det blir barnen som lider. Jag tycker att stadsdelarna ska kunna tillgodose de föreningarna de har i sin stadsdel och kommunen är tvungen att hjälpa stadsdelarna med att lyckas.

Angelica gör en jämförelse med vad offentliga pengar används till. Föreningarna får mindre och mindre pengar att röra sig med. Och i slutändan är det ändå kommunerna som får betala.

– Om kostnaden för fem sönderslagna busskurer istället hade hamnat hos en förening hade det kanske sett annorlunda ut. Vi hade kunnat göra så mycket mer för de pengarna än att bara byta rutor. Om alla ser till att de har något att göra så slipper vi ganska mycket bus.

 

Vad är det som driver dig att fortsätta att arbeta ideellt?
– När man går i Angereds centrum och någon vinkar och ropar "Fröken!" vill man inte sluta, ör man vill inte att det barnet inte ska ha en tränare. Det går inte att sluta, för jag skulle känna att jag i så fall svek alla barnen, och det dåliga samvetet skulle jag inte fixa att ha.

 

Finns det något tips till en förening som tänker "Vi vill bli som Angereds IS"?

– Vinna är inte allt, är tipset. Man är lika bra om man är tvåa eller trea, man är lika bra om man kommer sist över mållinjen också. Gläds med alla barnen för deras egna personliga prestationer. Och inkludera de föräldrar som är nere med sina barn. Prata med dem. Se barnen. Bjud på dig själv som ledare var en glad skit, du kommer så jättelångt på det.

 

Stötta Svensk Friidrott här

 

FAKTA

Svensk Friidrott arbetar efter konceptet "Friidrott för alla". Ett antal olika projekt ingår:
# Ökad satsning på friidrott i så kallade idrottssvaga områden.
# Fler friidrottsskolor som skapar aktiviteter och mötesplatser för nybörjare ute i föreningarna och i skolorna.
# Friskvårdsprojektet Sverige på fötter, som syftar till ökad fysisk aktivitet.
# Youth Athletics Leader Academy, som finns till för nyrekrytering och utbildning av unga ledare.
# Nätverk för kvinnliga coacher, för att få fler kvinnor att gå hela vägen och bli även elittränare.
Den som köper Sverigelotten via nedanstående länk är med och stöttar dessa projekt, då allt överskott är öronmärkt för "Friidrott för alla": www.sverigelotten.se/finnkampen