Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Folkspel

Stopp Min Kropp in i föreningslivet: ”Det känns oerhört viktigt och bra”

Jennifer Pettersson tröttnade på kulturen i sin klubb och sa ifrån – och var även finalist i Årets Eldsjäl för två år sedan.

Rädda Barnens ”Stopp Min Kropp” har hittills i första hand fokuserat på skolvärlden. Nu är det föreningslivets tur. 

– Det är otroligt bra, för där finns det på sina håll väldigt mycket att göra, säger Jennifer Pettersson, som själv varit utsatt för trakasserier i sin gymnastikklubb.

Extern länk: Läs mer om Stopp Min Kropp här


För två år sedan var Jennifer Pettersson en av finalisterna i ideella lotteribolaget Folkspels tävling Årets Eldsjäl. Hon blev det tack vare att hon stod upp mot gamla förlegade strukturer och ledarkulturer och var med och förändrade Örnsköldsviks Gymnastikklubb från grunden. 

– Det är inte elitidrotten i sig som skadar människor, utan det är det dåliga ledarskapet som gör det. Jag upplevde såväl fysiska som psykiska övergrepp och det fanns även sexuella trakasserier, berättar hon. 

Jennifer var en av Sveriges bästa i rytmisk gymnastik och blev både nordisk och svensk mästarinna. Men framgångarna hade ett pris. Hon hatade att träna och tävla.

– Det är säkert många fler än jag som har upplevt ungefär samma sak inom elitidrotten, att det blir för mycket helt enkelt. Det saknades ledare som sa till mig att vila mer och inte träna så hårt. Istället var det tvärtom när det gick dåligt. Då skulle man träna mer – när det var vila och återhämtning som mest behövdes.

Jennifer sadlade om, blev tränare och med distansen förstod hon det osunda och slog tillsammans med några andra gymnaster larm.

Kanske hade problemet aldrig uppstått, eller blivit så omfattande, om Örnsköldsvik ledare och aktiva fått utbildning i Stopp Min Kropp. Rädda Barnen, som är en viktig medlem av Folkspel, har tagit fram en kort animerad film som ska underlätta för ledare att prata med barn om kroppen, känslor och samtycke.  

STOPP MIN KROPP

# En vägledning med tips och råd om hur man kan prata med barn i olika åldrar om kroppen, gränser och sexuella övergrepp. 

# Om vuxna vågar prata med barn om kroppen och gränser, kan de hjälpa barn att berätta om någon gör något mot deras kropp som de inte gillar eller förstår.

# Barn behöver så tidigt som möjligt bli medvetna om kroppens värde och om hur man säger eller visar ja och nej. Så att de får en trygghet och en känsla för vad som känns bra och rätt. Nu och senare i livet.

– Alla vuxna har som uppgift att skydda våra barn. Om ett barn berättar något som inte känns bra, så är det vi vuxna som ska ta hand om den informationen och göra det vi kan för att barnet ska må bättre. Det är aldrig barnens uppgift att säga nej – utan det är vi vuxna som ska göra det. Det finns ju dessutom ofta ett slags maktförhållande att förhålla sig till, mellan exempelvis ledare och tränare och barnen. Sedan är det här också frågor som bär på en sorts skam och skuld. Det vill vi ändra på, säger Helene Olsson, projektledare på Rädda Barnen. 

TIPS OM DU ÄR OROLIG

# När du tar upp ämnet med barnen – utgå ifrån den konkreta händelsen eller situationen.

# Undvik att pressa fram svar – säg att du finns där om barnet vill prata och att det också finnas andra vuxna som barnet kan prata med vid behov.

# Förklara att det aldrig är ett barns fel eller ansvar om någon gör något som är fel eller förbjudet. 


Ja, vad är själva syftet med Stopp Min Kropp?

– Att göra ämnet pratbart. Att få fler att prata om det, för att på så vis kunna få bättre och sundare miljöer för barn att vistas i. Allt måste ske med samtycke och därför har vi bland annat tagit fram ett antal kroppsregler som är bra att ha som en utgångspunkt, svarar Helene. 

För Jennifer Pettersson, som nu själv är tränare för mängder av barn och ungdomar, är Stopp Min Kropp som material och diskussionsunderlag en självklarhet.

Hon minns:

– De psykiska övergreppen var nog de värsta och de sitter i än idag. Även om jag såklart inte ska förringa de fysiska. Men utskällningarna, vikthetsen, allt sådant. Jag vet inte hur många gånger jag har bett om ursäkt för mitt beteende och de yngre barnen som kanske inte var mer än tio år fick höra att de var svullna och tjocka och så. Det var fruktansvärt.


Extern länk: Läs mer om Stopp Min Kropp här


FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Senaste året har det delats ut 232 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten. Rädda Barnen är en viktig medlem av Folkspel som via förmånstagande prenumerationer av produkterna får en betydande intäkt varje år.


# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Varje månad hyllas också Månadens Föreningshjälte.