Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Folkspel

Slutade som 18-åring – är nu i världseliten

Vilken VM-premiär – Josefin åkte rätt in i världseliten.

Josefin Taljegård gjorde sitt livs tävling häromveckan. Men hon har en bakgrund som skiljer sig från många andras. 2014 slutade hon helt med konståkningen.

Extern länk: Säkra upp din lott inför Påskbingon här  


25-åriga göteborgskan Josefin Taljegård kommer för alltid att minnas förra veckan. Det var då hon fick sitt rejäla genombrott under konståknings-VM i Stockholm.

Som VM-debutant slog hon både personbästa och svenskt rekord – och hon slutade på 15:e plats. En placering och en finalplats som ingen svenska varit i närheten av på sex år.

– Efter att ha levt i den här Coronavärlden i ett års tid med inställda tävlingar och sånt, så var det så kul att vi verkligen kunde genomföra den här – och såklart jätteroligt att det gick så bra, säger Josefin, som redan har satt upp nya mål:

– Det är klart att jag vill åka OS nästa år. Sveriges Olympiska Kommitté har ju hårda krav, men jag ska kämpa och ge allt för att komma dit.


För Josefin Taljegård var VM-succén ett kvitto på att hon gjort allting rätt – även om det kanske inte var så många som trodde att hon skulle hamna på 15:e plats i ett världsmästerskap för sex-sju år sedan. Då tröttnade hon nämligen på konståkningen, den sporten som betytt så mycket för hennes sedan sexårsåldern och som hon lockades in i tack vare sina storasystrar.

– Min mamma har berättat för mig att jag vägrade att åka med till ishallen – om jag inte fick åka själv. Det var så det började. Men där efter SM 2014 var jag skadad, och min kropp sade ifrån. Så jag slutade, började på universitet, levde studentliv och var med i en teatergrupp.

Men efter ett tag kände Josefin att hon saknade konståkning och den där känslan av att vara kreativ på is. Hon var borta från tävlandet i nästan två år.

– Jag var helt enkelt inte klar och hade inte uppnått det jag ville. Men det var tufft att komma tillbaka, det krävdes väldigt mycket, men nu tycker jag att jag har visat att jag lyckats.


Hur har du upplevt det senaste året?

– Det har ju varit väldigt frustrerande emellanåt med Coronan. Inte minst med tävlingar och resor som inte blivit av. Det har också gjort det svårt ekonomiskt, att få allt att gå runt, svarar Josefin, som studerar heltid till manusförfattare vid sidan om sin konståkning.

Hennes intresse för teater och koreografi lyser igenom i hennes konståkning. Hon åkte i Globen till filmmusik från Jokern och Moulin Rouge, och hon ser sig själv som en sorts skådespelare när hon kliver ut på isen.

– Jag tror alltid att konståkning kommer att vara en del av mitt liv. Om inte som åkare eller tränare, så som koreograf, säger hon.


Det finns ytterligare en sida av Josefin Taljegård som inte är så känd. Hon och flera lagkamrater i Västra Frölunda KK finansierar delar av sin satsning genom att vara riktigt duktiga på att sälja Bingolotter.

Men just den här veckan, inför söndagens stora Påskbingo, har hon tagit en paus från försäljningen efter att ha kommit ut ur VM-bubblan.

– Normalt sett skulle jag absolut stått och sålt lotter även den här veckan. Det är roligt att träffa folk och många vet ju vem jag är och vad jag satsar på inom konståkningen, så det blir mycket snack om det. Själva grundtanken att allt överskott går tillbaka till föreningarna är ju fantastisk, säger hon.


Extern länk: Säkra upp din lott inför Påskbingon här  


FAKTA FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Senaste året har det delats ut 232 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten. 

# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Varje månad hyllas också Månadens Föreningshjälte.