Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Årets Eldsjäl

Salming, Sauk och Svenningsson – och den gemensamma nämnaren

Mustaschkampen är ett mycket viktigt initiativ för att dra in pengar i kampen mot Sveriges vanligaste cancerform.

50 kända män och kvinnor – som alla är eldsjälar på sitt sätt. De har ställt upp helt gratis och satt fokus på Sveriges vanligaste cancersjukdom.

– Vi är oerhört tacksamma för detta ideella arbete, säger Torsten Tullberg, projektledare för Mustaschkampen.

Rösta på dina favoriter i Årets Eldsjäl här

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom, och årligen drabbas cirka 10 000 män i Sverige. Men chansen att besegra sjukdomen är, jämfört med många andra cancerformer, relativt god – åtminstone om den upptäcks i tid.
Den relativa fem- och tioårsöverlevnaden ligger på 92 respektive 83 procent.

Avsändare av galan

Att vi svenskar på senare år har blivit mer medvetna om Prostatacancer beror bland annat på ett mycket aktivt informationsarbete av Prostatacancerförbundet – som är en av totalt sex organisationer som från och med i år är officiell avsändare av Eldsjälsgalan. Det är en gala som arrangeras av ideella Folkspel varje år för att uppmärksamma alla eldsjälar i det svenska föreningslivet. Och eldsjälarna finns inte bara i idrottsföreningar, utan också i patientorganisationer.

– I höstas arrangerades Mustaschkampen för femte gången. Kampanjen började från noll och har vuxit för varje år: mer insamlade pengar, fler artiklar i pressen och mer medverkan i tv, berättar Torsten Tullberg, och fortsätter:

– Kampanjen strävar efter att påverka män som har fyllt 50 år att ta ett så kallat PSA-prov, eftersom prostatacancer går att bota om den upp upptäcks i tid. Vi vill också påverka politikerna att införa screening och att minska väntetiderna för operation.

Använder sig av kända profiler

Till sin hjälp att nå ut brett med sitt budskap har Prostatacancerförbundet använt en rad kända svenska män och kvinnor. Bland annat har två kokböcker givits ut i samarbete med Anna Benson, där män har intervjuats, tipsat om sitt favoritrecept – och pratat om sina upplevelser om prostatacancer.

– Jag hade skyhöga värden när jag till sist testades. Jag uppmanar verkligen alla män att ta ett PSA-prov. Det tar fem minuter – och då kan man förhoppningsvis upptäcka cancern i rätt tid. Jag tänker att ni vill jag leva livet så mycket jag kan, säger exempelvis Börje Salming, som också erkänner att han alltid haft svårt för att prata om känslor och att gråta – något som delvis förändrades av det höga PSA-värdet.

Stefan Sauk, Uno Svenningsson, Glenn Hysén, Lasse Åberg och Per Elofsson är några av de andra totalt 24 män som medverkar i någon av kokböckerna. Liksom förre justitieministern Thomas Bodström, som säger:

– Det var ett omskakande besked när min yngre bror ringde för några år sedan och berättade att han hade drabbats. Men han hade tur. Hans cancer upptäcktes vid ett läkarbesök som egentligen handlade om en halsinfektion och han fick hjälp i tid. Överlag tror jag att vi män har mycket att lära av kvinnor när det gäller sådant här. Bröstcancer diskuteras på ett betydligt mer öppet och naturligt sätt.

Ambassadörer hjälper till

Förutom kokboksprofilerna har Mustaschkampen också haft 26 viktiga ambassadörer under de här fem åren, bland dem Carolina Gynning och Lill Lindfors. Senaste november var det fyra kvinnliga boxare som fick "fronta" kampanjen.

– Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och varje dag får 27 män diagnosen. Därför är det oerhört viktigt att vi alla gör vad vi kan för att forskningen på området ska få mer stöd, säger Anna Laurell Nash som är en av dem, och fortsätter:

– Jag hade en lite mer avlägsen bekant som gick bort i sjukdomen. En annan vän till mig drabbades redan i 30-årsåldern och en släkting till mig fick också sjukdomen. Som tur var så klarade de sig de båda och är idag friskförklarade. Men det är klart att man får sig en tankeställare när man ser sjukdomen på nära håll.

Torsten Tullberg igen:

– Anledningen till att kampanjen har vuxit så snabbt är att den fått bred förankring i Sverige. Vi har 27 patientföreningar i Sverige som har fört ut budskapet i hela landet.

 

Rösta på dina favoriter i Årets Eldsjäl här

Fakta/Prostatacancerföbundet

# Har 27 lokalföreningar runt om i landet, som tillsammans har mer än 10 200 medlemmar. Prostatacancerförbundet arbetar med frågor som rör män som drabbats av prostatacancer och deras närstående. De arbetar också med informations- och kunskapsspridning för att öka allmänhetens medvetenhet om prostatacancer och betydelsen av tidig upptäckt samt opinionsbildning.

# Prostatacancerförbundet är medlem i ideella Folkspel och sedan i år också en av avsändarna av Eldsjälsgalan som hålls på Berns den 12 mars. Folkspel drivs som en ideell organisation och fördelar varje år ut allt sitt överskott. Totalt delades 189 miljoner kronor ut det senaste året. Den som väljer att prenumerera på någon av Folkspels produkter (Bingolotto eller Sverigelotten) kan välja Prostatacancerförbundet som förmånstagare.