Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Folkspel

Så ställde riksförbundet om - i stället för att ställa in

Pandemin gjorde deras vanliga motionsgrupper omöjliga att genomföra. Men Riksförbundet HjärtLung ställde inte in, de ställde om. Digital gympa, aktivitetsbingo och inte minst telefonsamtal med omtanke är bara några av de sätt som de har tagit hand om sina medlemmar på.

Extern länk: Läs mer om Folkspel här 


En hälsosam livsstil med mycket rörelse är viktigt för alla, men kanske särskilt när man lever med en svår sjukdom. Därför har Riksförbundet HjärtLung, en patientorganisation för dem som lever med hjärt-, kärl- eller lungsjukdom, närmare 170 föreningar på olika ställen i Sverige som ordnar aktiviteter av olika slag. Hälsans stig kan vara en av de mest kända, men föreningarna ordnar allt från sittgympa via vattenträning till studiecirklar där man kan lära sig mer som sin diagnos.

– Inte minst får man vid alla de här aktiviteterna träffa andra personer som lever med en liknande situation, säger Ulrika Fridsell, ansvarig för medlems- och föreningsvård på Riksförbundet HjärtLung.


”Måste ju finnas andra sätt”

Tanken är att alla dessa aktiviteter ska bidra till en ökad livskvalitet för medlemmarna, men så kom pandemin senvintern 2020 och satte stopp.

– Våra lokalföreningar ställde in de fysiska inomhusträffarna redan i mars, även om några aktiviteter fortsatte utomhus, och våra medlemmar var tacksamma för den omtanken. Men vi på förbundet tänkte att det måste ju finnas andra sätt som vi kan stötta våra föreningar och medlemmar på. 


Hörde flåset från andra

Sagt och gjort. Första steget var att redan i månadsskiftet mars/april börja erbjuda medlemmarna digital gympa via Teams tre gånger i veckan.

– Det var lite av en resa i början, skrattar Ulrika Fridsell.

– Vi var alla lite av nybörjare på det digitala och det tog en del tid att få folk att förstå hur man loggar in, eller hur man stänger av micken. Ibland blev det att man hörde träningsflåset från någon annan deltagare, men det blev å andra sidan roligt och bidrog till känslan av att man inte är ensam.


Tillsammans-konceptet föddes

Och just ensamheten var viktig att bekämpa för lokalföreningarna.

– Många ringde runt till sina medlemmar, frågade hur de hade det och om de behövde något. Många skickade vykort, en del åkte över med en blomma, och över huvud taget gjordes det mycket för att hålla kontakten så att medlemmarna kände att vi fanns där för dem.

Ganska snart utvecklades också konceptet tillsammans-i-sommar – en digital mötesplats på förbundets hemsida som med tiden har utvecklats till både tillsammans-i-höst och tillsammans-i-vinter.

– Vi ville erbjuda en mötesplats för träning, gemenskap och aktivitet, där man kan vara tillsammans även om man inte kan ses på riktigt.

På sajten kan man till exempel ta en telefonfika, gå en digital kurs eller göra dagens träningsövning med tillhörande aktivitetsbingo.

– Det här har bidragit väldigt mycket för våra medlemmar, att vi ger dem möjligheter att vara tillsammans med andra men på ett tryggt sätt. Det är också väldigt roligt att se att alla blir mer och mer digitala, att fler medlemmar vågar vara med och att fler deltar från hela landet.


Det digitala genombrottet

Och även om Ulrika Fridsell och många med henne längtar efter när det går att ha fysiska träffar igen utan rädsla för smitta tror hon att en del av det digitala är här för att stanna.

– Vi har till exempel medlemmar som har svårt att ta sig utanför hemmet även i vanliga fall, och då kan de här digitala verktygen hjälpa även dem att vara med och känna gemenskap.


Extern länk: Läs mer om Folkspel här 


FAKTA FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Senaste året har det delats ut 232 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten. 

# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Varje månad hyllas också Månadens Föreningshjälte.

# Riksförbundet Hjärt-Lung är medlemsorganisation i Folkspel och en av avsändarna av Eldsjälsgalan. Senaste året blev överskottet för Riksförbundet Hjärt/Lung 2 090 000 kronor.