Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
ANNONS Innehåll från Sverigelotten

Så satsar friidrottsförbundet – vill ha fler kvinnliga elittränare

Karin Torneklint har varit förbundskapten sedan 2013 – och är nu drivande för att få fler kvinnor att vilja och våga satsa på en elittränarkarriär.

Hälften av alla breddtränare inom friidrotten är kvinnor – men på elitnivå är siffran inte ens tio procent. Nu startar Svensk Friidrott ett nätverk för att ändra situationen.

– Kvinnor ska inte känna sig hindrade från att satsa på en elitkarriär som tränare, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Allt överskott här går till Svensk Friidrott

 

Friidrotts-EM 2006 i Göteborg hade rullat igång och Karin Torneklint följde tävlingarna på plats. Hon ingick i teamet som tränade två av de svenska medaljhoppen, systrarna Jenny och Sanna Kallur. Då slog det henne:
– Av ungefär 60 coacher på plats var jag enda kvinnan. Det har tyvärr inte hänt så mycket sedan dess. Hos oss har det hela tiden pendlat mellan fem och tio procent och internationellt ser det ungefär likadant ut, berättar Karin Torneklint.

 

Varför tror du att situationen ser ut som den gör?

– Det finns en större acceptans att män tillåts vara mer "nördiga". Som kvinna har man inte samma förutsättningar utan blir ifrågasatt om sitt övriga liv. Jag har själv ofta fått frågor från media om jag hinner träffa mina barn och om jag som kvinna kommer att coacha annorlunda. Den typen av frågor skulle en man aldrig få. Sådant påverkar ganska mycket och skapar en social press, man funderar på om det är värt att satsa.

Har klarat sig från kritik

När en av Svenska Friidrottsförbundets partners, Sundströms Safety, lyfte frågan tidigare i år var Karin Torneklint inte sen att nappa. Hon hade ju tidigare reflekterat över den ojämna fördelningen och kände att tiden var mogen för att agera:

– Framförallt satte de fart på oss och det uppskattas. Vi hade förmodligen aldrig klarat av att styra upp det på egen hand, säger Torneklint, och fortsätter:

– Andra förbund har fått kritik, men vi har klarat oss eftersom jag är förbundskapten. Men trots att jag är kapten har det inte fått fler kvinnor att satsa, utan vi måste jobba aktivt med frågan.

"Där tappar vi en del duktiga coacher"

I våras samlade hon därför ett tjugotal kvinnliga ledare, främst från juniorsidan i landslaget, för en heldagskonferens. Det blev startskottet nätverket, som snart har en ny träff inplanerad:

– Just nu har vi bara hunnit träffas och pratat igenom situationen för att utkristallisera vilka behoven är. Det vi ändå landat i är att ta fram en tydlig kravprofil. Ibland kan de informella kraven som "passion", "att alltid vara på plats" och "tillgänglighet" ta överhanden medan andra egenskaper kan vara bättre i längden. Där tappar vi en del duktiga coacher. Vi kommer också titta på vad som kan göras på klubbnivå.

En trygghet att jobba i team

I en mansdominerad tränarvärld på elitnivå är Karin Torneklint ett undantag. Att just hon lyckats tror hon beror på en förstående omgivning, "min familj har varit tålig och ställt upp", och tränararbete i team:

– För mig var det en styrka när jag tränade Kallurs. Tillsammans med Agne Bergvall delade vi upp olika bitar. Jag var ansvarig för teknik- och häckpassen medan han var ansvarig för övergripande planering och fysträning. Det skapar en trygghet att ha någon att bolla med men också möjligheter att kombinera familj och jobb.

Vill ha dubbelt så många kvinnor

Även om nätverket ännu är i sin linda är målsättningen tydlig: Om tre år ska antalet kvinnliga coacher på elitnivå inom svenska friidrotten ha fördubblats till 20 procent. Jämfört med andra områden inom friidrotten är siffran förvisso låg – bland föreningsstyrelser, breddledare och landslagsaktiva ligger könsfördelningen på ungefär hälften – men Torneklint tror satsningen kommer ge andra positiva effekter. Enligt henne pekar forskning på att jämställda miljöer upplevs som tryggare och drabbas av färre trakasserier.

– Vi har själva gått igenom saker i samband med metoo, idag törs vi prata om frågorna och har skapat en större medvetenhet. Om vi kan skapa miljöer där folk trivs kommer vi kunna behålla aktiva längre och får därigenom fler som vågar satsa på en elitkarriär.

 

Allt överskott här går till Svensk Friidrott

FAKTA

Svensk Friidrott arbetar efter konceptet "Friidrott för alla". Ett antal olika projekt ingår:
# Ökad satsning på friidrott i så kallade idrottssvaga områden.
# Fler friidrottsskolor som skapar aktiviteter och mötesplatser för nybörjare ute i föreningarna och i skolorna.
# Friskvårdsprojektet Sverige på fötter, som syftar till ökad fysisk aktivitet.
# Youth Athletics Leader Academy, som finns till för nyrekrytering och utbildning av unga ledare.
# Nätverk för kvinnliga coacher, för att få fler kvinnor att gå hela vägen och bli även elittränare.
Den som köper Sverigelotten via nedanstående länk är med och stöttar dessa projekt, då allt överskott är öronmärkt för "Friidrott för alla": www.sverigelotten.se/finnkampen