Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Årets Eldsjäl

Robinson-Petra drabbades av stroke – gjorde film om vägen tillbaka

Tillbaka i livet – för tio år sedan fick Petra Ljungberg en stroke.
Foto: Nicklas Gustafsson

Yrseln kom som ett slag. Ett smärtsamt oväsen dånade i höger öra. Sedan känselbortfall och kraftlöshet.

26-åriga Petra Ljungberg var på en filippinsk sandstrand. Hon visste inte att det var en stroke som drabbat henne. Och att det skulle dröja 1 605 dagar att komma tillbaka till livet.

– Idag är jag tacksam för att detta hände mig, säger hon.

Extern länk: Läs mer om Folkspels medlemmar här 


Det var den trettonde inspelningsdagen av Expedition Robinson 2011. En av deltagarna blev sittande på stranden med plötsliga symptom inför rullande kameror.

”Jättekonstigt!”, sa Petra Ljungberg. Rösten sprack. Hon höll handen över pannan medan hon fortsatte berätta, blundande och gråtande: ”Det låter i örat. Alltså typ som om jag står bredvid ett jättestort flygplan.”

Tio år senare säger Petra Ljungberg så här om sina starkaste minnen av när stroken kom:

– Det var när jag först hörde det där tinnitusljudet. Det gjorde fysiskt ont i örat. Smärtan var på höger sida och ljudet i örat eskalerade. Jag hade aldrig känt något liknande tidigare och förstod att det var allvarligt.


Försvann ur sin egen kropp

Petra blev buren till en hydda där hon låg och väntade på läkare.

– Jag var så svag i alla muskler. Jag fick en känsla av att försvinna ur min egen kropp och förlora kontrollen. Det som pågick i kroppen tog över mitt medvetande. Det jag tänkte var att jag måste klara att förmedla till läkaren hur allvarligt det var.

Det dröjde någonstans mellan 20 och 30 minuter innan Robinsonteamets läkare Gunnar Nilsson kom till hyddan.

– När Gunnar väl kom till mig sa han: ”Petra, jag är här nu och allt kommer att bli bra”. Det var som att jag blev lugn av att bara höra Gunnars röst. Sedan minns jag inte mycket mer.

På sjukhuset i Manilla konstaterade läkarna att Petra hade fått en hjärnblödning. En kärlmissbildning i hjärnstammen hade brustit.


Blev kvar i fem veckor

Hennes pappa, storebror och dåvarande pojkvän reste till Filippinerna så fort de kunde.

– Ett starkt minne är när jag låg där på intensivvårdsavdelningen och min bror Pierre kom in i rummet. När jag såg honom… Han grät och var så ledsen. Men jag var så glad över att se honom. När Pierre kom kunde jag slappna av. Han ger mig en sådan otrolig trygghet.

Efter samråd med läkare hemma i Sverige beslutades att avvakta med operation. Petra blev kvar på sjukhuset i Filippinernas huvudstad i fem veckor.

– Jag fick jättefin och bra rehab redan i Manilla. De visste precis vad jag behövde göra och jag tror att det var väldigt avgörande för att det har gått så bra som det till slut har gjort.

Stroken har lämnat kvar så kallade dolda funktionsnedsättningar som Petra lever med idag. Nedsatt hörsel på höger öra, balanssvårigheter, dubbelseende när hon tittar neråt, nedsatt finmotorik i vänster hand och problem att behålla fokus och orka i vissa vardagssituationer när intrycken blir många.

– Jag kämpar fortfarande med det. Genom åren har jag skapat mig olika strategier för att få saker att funka. Exempelvis om jag blir trött när jag kör bil så vevar jag ner rutan för att få frisk luft och ser till att inte ha musik på.

I sjukhussängen i väntan på operation.

Vill berätta sin egen historia

Petra Ljungberg, nu 36 år, har nått sitt mål att bli så frisk att hon – som hon själv uttrycker det – ”lever ett hundra procent fullvärdigt liv”.

Men vägen dit har varit lång.

Petra jobbar sedan åtta år tillbaka med tv och har varit på produktioner som ”Familjer på äventyr”, ”Vem bor här?” och ”Bachelor”. Som ett sidoprojekt har hon gjort en dokumentärfilm som berättar hennes egen historia. ”1 605 dagar & nätter – från Robinson till en kamp för livet” blev klar i höstas och finns på TV4 Play och Cmore. STROKE-Riksförbundet – som också är en av de organisationer som står bakom ideella Folkspels årliga Elsjälsgalan – var huvudfinansiär till filmprojektet. 

– Jag vill hjälpa andra. Det var mycket därför som jag gjorde dokumentären. Jag vill att andra som har drabbats av stroke ska känna att de inte är ensamma. Det är jättemånga som kämpar varje dag. Vissa har haft mer tur än andra.

I snitt var tjugonde minut drabbas någon av stroke i Sverige.

– Det är alltid viktigt att prata om detta, för att vi ska ha bättre förståelse för varandra. Någon som haltar eller sluddrar får inte ses som en opålitlig eller mindre intelligent person. Ju mer vi som har haft stroke berättar, desto lättare blir det för omvärlden att förstå och stötta. Den person som fick en stroke under det samtal vi har nu ska inte behöva känna sig ensam.


Orkade inte med sällskap

Petra beskriver de första månaderna hemma i Sverige som att hon hade ”sirap i hjärnan”. Hon orkade bara träffa en person åt gången.

– Jag kunde knappt ens gå och handla. Bara att hämta ett mjölkpaket i kyldisken blev för mycket för mig. Där fanns så många olika sorter. Vad skulle jag välja? Hur skulle jag orka?

På något vis hade hon fallit mellan stolarna och inte automatiskt erbjudits rehabilitering trots den allvarliga sjukdom hon drabbats av.

I en scen i dokumentären ligger Petra hemma i sin säng och berättar för sin mobilkamera medan tårarna rinner:

”Jag har varit helt knäckt idag. Jag börjar väl inse vad det här kommer att innebära. Jag kommer inte att klara av att göra nånting. Jag kommer inte kunna klä på mig eller laga mat. Jag bara känner mig så jävla ensam och rädd. Alla andra som går igenom det här bor ju med någon eller har någon som hjälper dem med saker. Jag måste ju vara stark… vilket jag är och verkligen kämpar med. Men… Ja. Jag måste kämpa.”

En ställning borrades fast i skallbenet inför operationen.

Var inte ens sjukskriven

Till slut lyckades Petra få ork att söka till en vårdcentral. Där fick hon hjälp av en förvånad allmänläkare som insåg att hon satt mitt emot en strokepatient som inte ens var sjukskriven. Petra fick ett sjukintyg och remitterades till Danderyd där hon genomgick tio veckors rehabiliteringsträning.

– De största framstegen gjorde jag tack vare minnesträningen. Jag fick träna väldigt mycket. Hjärnan började kunna hantera informationen allt snabbare. Det påverkade mitt sätt att prata. Jag blev snabbare på att formulera meningar.

Petra började arbetsträna på ett företag i tv-branschen. Så startade den förra servitrisen sin nya yrkeskarriär.

Men problemet med kärlmissbildningen inne i huvudet fanns kvar.

Det första försöket att åtgärda kärlet i hjärnan gjordes med en metod som heter ”gammaknivsstrålning”. Resultatet kan inte fastställas förrän efter ett till fem år.

När Petra Ljungberg hade väntat i fyra år och varit på magnetröntgen flera gånger stod det klart att gammakniven inte hade lyckats stoppa blodgenomströmningen i det missbildade kärlet.

Först fyra och ett halvt år efter stroken fick Petra Ljungberg en möjlighet att gå vidare med livet utan att behöva oroa sig ytterligare för att blodkärlet i hjärnan skulle brista igen.


Ett jättetufft beslut

I september 2015 – 1 605 dygn efter stroken – gjordes operationen som innebar så kallad ”klistring” av kärlet i hjärnan. Det var inget riskfritt ingrepp. Om det gick fel kunde hon försämras och förlora fler funktioner. Men å andra sidan – om operationen inte gjordes skulle hon tvingas fortsätta leva med oro och en förhöjd strokerisk.

Det var en riskbalansbedömning där Petra själv fick det sista ordet.

– För mig var det ett jättetufft beslut. Jag skrämdes av tankar på att jag kanske skulle bli blind eller inte vakna alls efter en operation. Men någonstans blev det till slut en självklarhet. Jag var så mentalt utmattad och trött. Jag orkade inte mer. Att fortsätta gå runt med en tickande bomb i huvudet var inte ett liv jag skulle klara av psykiskt, säger hon och fortsätter:

– När jag väl hade bestämt mig litade jag på läkarna till hundra procent. De flög hit en specialist från Paris som skulle utföra klistringen. Han var van vid att göra detta på små bäbisar med pyttesmå blodkärl. Jag kände att jag var i trygga händer.

Men samtidigt förberedde sig Petra på att det kunde gå illa. Dagen före operationen satt hennes kompis vid sjukhussängen och hjälpte till att skriva ett testamente. Storebror Pierre blev den som skulle få Petras bankmedel.

– Det gav mig en trygghet. Jag visste att jag på något sätt skulle göra min omgivning en tjänst ifall jag inte skulle överleva.


Träffade sin sambo via jobbet

När Petra Ljungberg slog upp ögonen efter narkosen kunde hon se. Inga andra kroppsfunktioner hade heller gått förlorade. Och nu var det potentiellt farliga blodkärlet i hjärnan fixat.

Efter 1 605 dagar och nätter av kamp och oro kunde hon ta för sig av livet igen.

Nu har det gått fem och ett halvt år sedan ”klistringen” och tio år sedan stroken kom på den filippinska stranden nästan tusen mil hemifrån.

– Tro det eller ej, men idag är jag tacksam för att detta hände mig. Av den anledningen fick jag möjlighet att börja jobba med tv. Och när jag var ute och arbetade med ”Familjer på äventyr” 2016 träffade jag en fotograf som nu är min sambo. För ett år sedan fick vi en liten dotter tillsammans. Utan stroken hade jag inte haft allt det som betyder mest i mitt liv.


Extern länk: Läs mer om Folkspels medlemmar här 


FAKTA: STROKE

# Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning. 85 procent av strokefallen orsakas av blodpropp och 15 procent av hjärnblödning. Stroke är en av våra största folksjukdomar.

# STROKE-Riksförbundet är en ideell, partipolitiskt obunden intresseorganisation för den som har fått stroke, för anhöriga och andra intresserade. Förbundet arbetar tillsammans med sina drygt 80 föreningar med medlemsstöd, informationsspridning och samhällspåverkan.

# STROKE-Riksförbundet är sedan drygt ett år tillbaka en av de sex organisationer som står bakom Eldsjälsgalan. Alla som prenumererar på ideella Folkspels produkter Bingolotto eller Sverigelotten kan välja STROKE-Riksförbundet som förmånstagare.