Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Årets Eldsjäl

Rebecka blev förlamad på ett dygn – nu drömmer hon om Wimbledon

En riktig vinnarskalle! Rebecka Sternisa Bellander var en gång fotbollslöfte. Nu är hon bästa svenska i rullstolstennis.

När Rebecka Sternisa Bellander var 16 år gick hon och la sig en kväll. Nästa dag var hon halvkroppsförlamad.
– Det var såklart en chock, säger Rebecka, som nu siktar mot Paralympics och Wimbledon.

Nominera i kategorin Årets Idrottsförening här

 

Rebecka hade precis börjat på fotbollsgymnasiet och var en stor talang i den idrott hon älskade mer än något annat. Men under sportlovet det första gymnasieåret hände något som skulle förändra hela hennes liv.
– Jag blev förlamad på något dygn och hamnade på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Det blev bara värre och det värsta var att inte veta var det skulle sluta. Jag var kvar på sjukhuset i en månad och försökte intala mig att det skulle gå över. Men även om jag kunde se vissa förbättringar så insåg jag att jag aldrig skulle bli helt bra igen.

Fick nya perspektiv

Sedan dess är Rebecka (på grund av den aggressiva autoimmuna sjukdomen som hon drabbades av) förlamad upp till midjehöjd och måste ha rullstol. Fotbollskarriären var inte att tänka på. Hela livet fick nya perspektiv, men hon väljer att vara positiv och inte se till begränsningar.
– Jag har väl kommit till en punkt där jag har accepterat min situation, även om jag såklart kan ha dåliga dagar. Men det har ju alla. Jag tänker inte så mycket på det. Jag kan ju göra nästan allt, förutom att springa och gå.
Men för en idrottstjej som Rebecka, som alltid hade varit aktiv, väcktes efter ett tag lusten att träna och tävla igen.
– Min mamma pushade mig att åka på ett läger där man fick testa olika parasporter. Jag provade runt där, det var innebandy och pingis och allt möjligt. Jag hade spelat lite tennis när jag var nio-tio år och nu fastnade jag direkt. Jag bor ju i Oskarshamn och här är det inte så lätt att hålla på med parasport inom någon lagsport, säger Rebecka, som nu har hunnit bli 25 år.

Nya sparringpartners på gång

Framgångarna kom direkt.
– Jag tyckte att det var så kul med tennis. Även om man ibland kanske har längtat lite efter gemenskapen i en lagidrott, så kan jag ändå inte säga att jag saknar fotbollen, säger Rebecka, som är med i Oskarshamns TK:s ordinarie verksamhet.
Hon förklarar:
– Jag har tränat mycket med stående genom åren, men för tillfället kör jag i stort sett bara privat sparring med min tränare. Det blir lite annorlunda spel när man kör med stående, och inför större tävlingar kommer jag att spela mot andra i rullstol. Det finns en bra kille i Växjö och en i Västervik som jag under våren kommer att träna med lite.
Då, efter årsskiftet, ska Rebecka – som är utbildad lågstadielärare – också gå ner lite i arbetstid från dagens heltid. Alltför att ge satsningen mot Paralympics i Tokyo nästa år en rejäl skjuts i rätt riktning.

Drömmen om Wimbledon

Att vara med där är en av många målsättningar som Rebecka har med sin tennis.
– Drömmen vore att bli topp-tio i hela världen. Och att spela Wimbledon och göra bra ifrån sig där vore kul, säger Rebecka, som har varit rankad runt 30 som bäst hittills.

 

Hur ser vardagen ut för rullstolstennisspelare i Sverige?
– Det är väldigt olika. Ju större städer, desto bättre förutsättningar. Då finns det fler i rullstol att sparra och träna med och det är viktigt att göra det och inte bara spela med stående. Därför kan man i en större stad få mer kvalitet i träningarna. Här i Oskarshamn är jag ensam om att sitta i rullstol och spela tennis.
Från och med 1 maj har Svenska Tennisförbundet infört en tennisrating, som går ut på att man ska tävla mot spelare på samma nivå – oavsett ålder eller förutsättningar. Det betyder att sittande och stående tennisspelare har börjat att möta varandra i nationella tävlingar.
– Jag har fortfarande inte spelat någon sådan tävling, men allt som kan driva sporten framåt är ju bara bra. Men det blir ett annorlunda spel mot en stående, på gott och ont, säger hon.

 

Vad är din styrka som tennisspelare?
– Det är nog styrkan. Och envisheten. Jag har bra bollkänsla och är relativt snabbt. Det jag framförallt kan förbättra är det mentala, att bli bättre på att hantera olika svåra situationer i matcherna.
Förra våren kom Rebecka Sternisa Bellander trea i TV4:s satsning Vinnarskallar; ett slags Mästarnas mästare för paraidrottare.
– Att vara med där och träffa och tävla mot andra paraidrottare var verkligen jättekul och en väldigt bra erfarenhet att ha med sig. Det var en grymt häftig upplevelse. Det känns också som om fler har fått upp ögonen för oss paraidrottare efter det. Jag fick mycket inspiration av de andra som var med, och det var två riktigt tuffa men roliga veckor under inspelningarna.

 

Berätta, vad betyder tennisen för dig?
– Glädje. Glädje att kunna utöva en idrott igen och inte känna sig begränsad. Det handlar också om att hela tiden utmana sig själv och jag är alltid älskat att tävla.
Det förstår alla som har sett den nya reklamfilmen för en biltillverkare, där Rebecka utmanar förre världsfyran Jonas Björkman i rullstolstennis. De spelade ett så kallat kort set mot varandra.

Hur det slutade?
4–0 – till Rebecka.

Nominera i kategorin Årets Idrottsförening här