Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
ANNONS Innehåll från Folkspel

Parafotbollshjälten: ”Utan Bingolotto hade vi inte funnits längre”

Trollenäs IF har sålt Bingolotter sedan första dagen – och har tack vare dem lyckats förverkliga sina drömmar.

– De pengarna har räddat vår förening, säger klubbens store eldsjäl Karl-Erik Malmgren.

Vill din förening också sälja Bingolotter

 

I snart 50 år har Karl-Erik Malmgren, 66, varit engagerad i fotbollen i Eslöv. Han har varit spelare och ungdomstränare, han har varit ordförande, han har tränat tjejer och killar och knattar och vuxna.

Men 2003 kunde föreningen öppna en ny dörr, den till parafotbollen.

– Det är den här glädjen och kärleken som finns mellan spelare och ledare som är så fantastisk. Du får så mycket tillbaka, berättar han om engagemanget som också finns i hela hans familj.

I början av 2000-talet letade Eslövs kommun efter föreningar som kunde bedriva verksamhet för personer med funktionsvariationer.

– Då tänkte jag att jag som hade testat det mesta, skulle kunna göra det här också. Det var en stor utmaning som man kastade sig ut i och jag visste inte alls vad som skulle hända, berättar han.

 

Men sedan dess har det hänt mycket. Det är inte bara Karl-Erik Malmgren som har engagerat sig i verksamheten, som nu är som ett helt familjeföretag. Hustrun Evy har funnits som ett stort stöd under alla år och de tre barnen har alla varit delaktiga.
I dag är det 30–35 tjejer och killar i paraverksamheten i åldrarna 10 och 44 år. Alla med olika erfarenheter och livsöden bakom sig.

För Karl-Erik Malmgren är parafotbollen så mycket mer än turneringar, resultat och tävlingar.

– Glädjen är enorm. Man räknar ju inte resultat på samma vis. Det är roligt när man vinner, men det är ju inte det som är det drivande. Det är gemenskapen och att alla ska trivas, berättar han.

 

Att det tar mycket tid är inte något bekymmer för Karl-Erik Malmgren – och han har ingen tanke på att dra ner på tempot.

– För tillfället är det här hela min fritid, men det ger så mycket tillbaka, berättar han.

Hur många timmar han under alla år har lagt ner på allt ideellt arbete har han aldrig funderat på. Men sedan han blev pensionär har engagemanget snarare ökat än tvärtom.

– Min hustru Evy har stöttat mig med fotbollen så länge jag har hållit på med det. Nu som pensionär har man ju möjlighet att göra lite på dagtid också, berättar han.
Minst 20 timmar varje vecka, blir det i alla fall.

– Sedan är det mycket på helgerna såklart. I bland när det är landslagsläger åker jag med. Det är mycket tid vid sidan om Trollenäs, säger Karl-Erik Malmgren, som dessutom är ordförande i Parasportförbundets fotbollssektion.

 

En av de stora utmaningarna för Trollenäs och Karl-Erik är att hitta träningstider under vinterhalvåret. Karl-Erik Malmgren hyllar det svenska föreningslivet och allt ideellt arbete som läggs ner – och som inte alltid uppmärksammas.

– Det är fantastiskt. Det går inte att beskriva. Jag tycker att det inte uppskattas i den utsträckning som den skulle. Tänk alla de timmarna som alla ideella eldsjälar och ledare överallt har lagt ner, berättar han och fortsätter:

– Jag har sagt nån gång när jag har haft stridigheter att "Vi lägger ner alla ideella verksamheter – så kan vi se vad se vad som händer i samhället?". Det hade blivit kaos om föreningslivet inte hade funnits. Men man måste kanske i framtiden hitta något nytt – för att det är svårare och svårare att få in eldsjälar som håller på länge och lägger ner tid, berättar han.

 

Om du skulle vara idrottsminister en dag – vad skulle du då besluta?

– Då skulle jag vilja kunna tilldela mer resurser direkt till parafotbollen. Jag vet att intresset har ökat de senaste åren, och att det är mycket tal om Paralympics och att vi ska ha paraolympiska vinterspel – så vi finns verkligen på kartan nu. Lite mer pengar, så att alla hade haft samma möjligheter.

 

Klubbens långa och hängivna engagemang för Folkspels produkter som Bingolotter har också varit en viktig del i möjligheterna att utveckla verksamheten. Att börja sälja Bingolotter blev en vändning för Trollenäs IF, berättar han.

– Det kom i grevens tid om jag får säga det. Jag var ordförande vid det tillfället och vi hade stora utgifter och knappt några pengar i plånboken i klubben. Då såg jag en annons i tidningen och sa att nu åker vi in till Lund och kollar upp vad detta är för något. Så vi var med i Folkspelståget från dag ett kan man säga, berättar han och fortsätter:

– Det var ju enorma mängder med Bingolotter man sålde på den tiden. Som mest sålde vi någon vecka uppemot 7 000 lotter.

Utan pengarna som de fått från försäljningen hade allt sett annorlunda ut.

– Då hade vi inte ens funnits idag. Det tror jag inte, säger han.
Bland annat har pengarna lett till att klubben har kunnat satsa stort på idrottsplatsen och föreningens verksamhet.

– Kommer man ner till vår idrottsplats går det att se hur mycket pengar vi har satsat, med flera miljoner på att bygga nya omklädningsrum, planer och klubbstuga. Då ser man vart pengarna har gått och vilken nytta som de har gjort.