Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Para-cheerlaget som siktar mot stjärnorna

Ella Telning har sett till att vara med och skapa en klubb för alla.

Det har gått tre år sedan Haninge Cheer Elite startade sitt para-cheerleadinglag Stjärnorna. Tanken var att göra verklighet av ambitionen att vara en klubb för alla – och då menar man verkligen alla. För till Stjärnorna är verkligen alla välkomna, alldeles oavsett funktionsvariation och ålder.

Nominera din kandidat inom Årets Idrottsförening här

 

Koordination, dans, gymnastik. Träningarna för para-cheerleadinglaget Stjärnorna i Haninge Cheer Elite har samma ingredienser som för vilket cheerleadinglag som helst. Och deltagarna har samma engagemang och kärlek till sporten som alla utövare – eller kanske till och med lite mer.

Sjuka roliga pass

Allt detta är möjligt – tack vare att Haninge Cheer Elite bestämde sig för att verkligen vara en förening för alla och inkludera även paraverksamheten i sitt ordinarie utbud.
– En av sakerna som jag gillar allra bäst med att få träna Stjärnorna är den otroligt stora glädje och entusiasm som de aktiva bjuder på. Vi har så sjukt roligt på varje pass, säger Ella Telning, 17 år och tränare för laget.
Ella har själv tränat cheerleading sedan hon var sex år sedan hennes mamma föreslog att hon skulle testa. För ett år sedan var hon tvungen att sluta på grund av skador, men hon är lycklig över att fortfarande få vara kvar i sporten.
– Cheerleading är fantastiskt. Dels får man en så mångsidig träning eftersom det på tävling ingår dans-, gymnastik-, hopp- och stuntmoment. Dels får man en otrolig sammanhållning i laget. Man måste lita på varandra till hundra procent för att kunna utföra alla momenten och det bygger verkligen ett starkt team, säger Ella Telning.

Finns fördomar

Stjärnorna tränar en gång i veckan och just nu ingår fyra aktiva mellan 13 och 20 år i laget. Haninge Cheer Elite jobbar hela tiden för att utöka antalet deltagare.
– Det finns en del fördomar mot cheerleading, som att det bara skulle vara snygga tjejer som viftar med pompoms, och när vi är ute och pratar om sporten på skolor och boenden så märker vi att de står i vägen en del. Det är många som har en funktionsvariation som absolut inte tror att sporten är något för dem. Men det är den! Eftersom träningen är så mångsidig och nivån går att anpassa efter varje deltagare så är det faktiskt en perfekt sport för alla, säger Ella Telning.

Viktigt med självsäkerhet

Ella har gått en del utbildningar för att kunna justera träningen så att alla kan delta, bland annat en kurs i TAKK, Tecken som stöd. I varje pass ingår, förutom träning av tävlingsmomenten, övningar som syftar till att stärka deltagarnas motorik, rörlighet – och självförtroende.
– En viktig del i cheerleading är att utstråla självsäkerhet. Det försöker vi verkligen anamma i Stjärnorna. Många av de aktiva har inte så stor tillit till att de ska klara av saker, för de har de fått höra i hela sitt liv att de inte kan. Men här försöker vi peppa alla att försöka och när de lyckas, vilket de väldigt ofta gör, så växer självförtroendet, säger Ella.
Du är 17 år och går andra året i gymnasiet, du måste ha massor att göra. Vad är det som gör att du ändå vill och ser till att hitta tid till att träna Stjärnorna?
– Jag har tränat andra lag förut och det är som jag sa fantastiskt kul. Men den största anledningen till att jag vill träna Stjärnorna är att det är viktigt på riktigt. Träningen bidrar faktiskt till att förändra deltagarnas liv. Det är verkligen starkt att få vara en del av det, säger Ella Telning.

Nominera din kandidat inom Årets Idrottsförening här