Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Folkspel

Ny generation ledare utbildas - kan förändra idrotten rejält

Ibland kan idrotten kännas väldigt konservativ. Men nu kommer en ny generation ledare och eldsjälar som vill förändra det. 

– Vi måste våga ifrågasätta det traditionella för att kunna utvecklas, säger Kerim Sehovic, mentor i stora ledarsatsningen Eldsjäl 2.0.

Extern länk: Nominera din favorit i kategorin Ledare i Årets Eldsjäl här 

 

Förvisso hade deltagarna redan haft ett digitalt inledande möte, men förra veckan avslutades med en fysisk träff för alla i Eldsjäl 2.0 i ideella Folkspels lokaler i Gamlestan i Göteborg. 

Eldsjäl 2.0 är ett samarbete mellan just Folkspel och Riksidrottsförbundet som syftar till att utbilda framtidens ledare. 22 deltagarna är utvalda liksom sex mentorer. 

En av de sistnämnda är alltså Kerim Sehovic, till vardags konsulent på Sisu i Nyköping. Han har många tankar som han vill förmedla till de unga ledarna som går utbildningar. Han har många frågor som han vill väcka. 

– Ta begreppet eldsjäl. Nästan alla tycker nog att det är en person som gör väldigt mycket i en förening och som är avgörande för dess existens. Men kan det vara något mer? Kan det vara någon som vill bryta barriärer och normer? frågar han sig, och fortsätter:

– I den här utbildningen har vi några av framtidens ledare. Jag vill ha diskussioner om hur vi ska se på träning och tävling, hur vi kan förändra gamla strukturer. Hur vi kan få in mer kompetens och förståelse och inte minst fler kvinnor på ledande positioner. Jag tror också att idrotten i stort måste bli bättre på att samverka, att lära sig av varandra och att inte bara verka i sin egen lilla bubbla. 

En av deltagarna i utbildningen är Rebecka Johansson från Aif Gymnastik i Alingsås. Hon är den drivande i sin förening i truppgymnastik och lägger, vid sidan av sitt yrke som frisör, mellan 15 och 20 timmar i veckan på att vara ledare, tränare och administratör.  

– Jag kommer ju från gymnastiken där vi till exempel har lite problem med att få killar att vara med. Och så pratade jag med några från bilsportsförbundet som har det precis omvända problemet. Att få träffa andra unga ledare från andra idrotter är verkligen spännande och lärorikt. Vi kan ha så mycket att lära av varandra, säger hon. 

Rebecca är deltagare, Kerim är mentor. Eldsjäl 2.0 ska skapa framtidens idrottsledare.Foto: Nicklas Elmrin

 

Vad förväntar du dig att få ut rent konkret från den här utbildningen?

– Förutom allt utbyte och massa tankar kring ledarskap, så är det nog hur jag ska få igång mitt eget projekt hemma i Alingsås. Jag ska dra igång en ungdomskommitté i klubben, som varit nedlagd ett antal år, och som ska ha som huvudsaklig uppgift att vara ett bollplank dit unga ledare kan vända sig med frågor och funderingar. Jag tror att en sådan kommitté är väldigt viktig för att kunna rekrytera nya unga ledare, säger Rebecka som varit tränare sedan hon var 16 år, och fortsätter:

– En annan kul utmaning som vi står inför är att vi växer så det knakar. Vi har runt 400 medlemmar nu och har vuxit ur vår lokal, så vi letar ny. 

 

Hur många av de medlemmarna är killar?

– Fem procent, kanske. Där måste vi bli bättre – och jag hoppas den här utbildningen kan ge mig lite tips och råd om hur vi ska arbeta där. 

Extern länk: Nominera din favorit i kategorin Ledare i Årets Eldsjäl här 

FAKTA FOLKSPEL