Rösta på dina favoriter i Årets Eldsjäl här
Barn som växer upp i fattigdom har en mindre aktiv fritid, löper större risk för sämre skolresultat och får sämre hälsa som vuxna. I Sverige finns i dag, enligt Socialstyrelsen, cirka 15 000 barn som lever i hemlöshet.
– Inga barn ska diskrimineras och där har såväl stat och kommun som vi och en rad andra organisationer ett stort ansvar. Alla har vi ju varit barn en gång i tiden. Att se vissa barn få så mycket sämre förutsättningar än andra bara för att de växer upp på ett visst ställe gör ont. Det vi gör nu får vi ju tillbaka om tio eller tjugo år. Det är framtiden som vi är med och bygger, säger Helena Thybell.
Vill skapa trygg idrottsmiljö
Rädda Barnen arbetar brett i socioekonomiskt utsatta områden och har ett väl utvecklat samarbete med skolor, näringsliv, hyresgästföreningar, privata aktörer och inte minst idrottsföreningar. Verksamheten High-Five är bara ett exempel, och det syftar till att skapa en trygg idrottsmiljö för barn och ungdomar.
– I Sverige har vi ett föreningsliv och en folkrörelse som är unik i hela världen. Det handlar om demokrati, involvering och engagemang - och hur man tar tillvara på det. För att fånga engagemang i dag behöver vi bli allt bättre på att samarbeta och idrottsrörelsen är jätteviktig för arbetet med barns rättigheter, säger Helena Thybell.
Uppfattas som trovärdiga
Förebilder är viktiga och att se exempelvis en idrottskille från ett utsatt område som lyckas och blir världskändis på kuppen är ovärderligt. På flera ställen, i våra tre största städer men också i Borlänge och lilla Söderhamn, görs betydande insatser där Rädda Barnen och det svenska föreningslivet samarbetar.
– Rädda Barnen uppfattas ofta som neutrala och trovärdiga. Därför blir vi insläppta i många områden som annars kan vara svåra att komma in i. Vi har ju både anställda och frivilliga som kommer från de områdena också, som känner till allt där.
Hon fortsätter:
– I just Söderhamn har vi en oerhört aktiv lokalförening, samtidigt som det är en ort med hög barnfattigdom. Där är Rädda Barnen helt klart en viktig lokal påverkansaktör. Och det är alltid med barnets bästa i centrum, det är det som vägleder oss.
Krävs stora förändringar
Hon oroas över gapen mellan dem som har – och dem som inte har. Att gapen växer. Och hur det skapar en vi-och-dom-attityd, som kan vara ödesdiger i förlängningen.
– Om man inte börjar åtgärda det, så kommer polariseringen bara att öka, och vem vill ha ett sådant samhälle? Ett barn kan aldrig påverka var det föds och i vilket sammanhang. Därför måste vi ha system som jämnar ut och hjälper till. Det krävs strukturella förändringar och där försöker vi vara med och påverka så mycket vi kan.
Rösta på dina favoriter i Årets Eldsjäl här
FAKTA
# Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar Rädda Barnen för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.
# Rädda Barnen är medlem i ideella Folkspel och är från i år med som stolt avsändare av Eldsjälsgalan den 12 mars på Berns. Folkspel delar ut hela sitt överskott till föreningslivet. Senaste året blev det 189 miljoner kronor. Rädda Barnen var den organisation som fick mest, nästan 3,4 miljoner kronor. Den som prenumererar på Folkspels produkter kan öronmärka överskottet och välja exempelvis Rädda Barnen som förmånstagare.