Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Årets Eldsjäl

Nollvisionen är ett misslyckande – Sverige har 15 000 hemlösa barn

Helena Thybell ser stora utmaningar med den ökade polariseringen i Sverige.

Sedan 2008 har Sverige en nollvision när det handlar om vräkning av barnfamiljer. Ändå vräktes 450 barn så sent som 2018 – de flesta med en hyresskuld på mindre än 10 000 kronor.
– Allt börjar med barnen och vi står inför stora framtida utmaningar, säger Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda Barnen.

Rösta på dina favoriter i Årets Eldsjäl här


Barn som växer upp i fattigdom har en mindre aktiv fritid, löper större risk för sämre skolresultat och får sämre hälsa som vuxna. I Sverige finns i dag, enligt Socialstyrelsen, cirka 15 000 barn som lever i hemlöshet.
– Inga barn ska diskrimineras och där har såväl stat och kommun som vi och en rad andra organisationer ett stort ansvar. Alla har vi ju varit barn en gång i tiden. Att se vissa barn få så mycket sämre förutsättningar än andra bara för att de växer upp på ett visst ställe gör ont. Det vi gör nu får vi ju tillbaka om tio eller tjugo år. Det är framtiden som vi är med och bygger, säger Helena Thybell.

Vill skapa trygg idrottsmiljö

Rädda Barnen arbetar brett i socioekonomiskt utsatta områden och har ett väl utvecklat samarbete med skolor, näringsliv, hyresgästföreningar, privata aktörer och inte minst idrottsföreningar. Verksamheten High-Five är bara ett exempel, och det syftar till att skapa en trygg idrottsmiljö för barn och ungdomar.
– I Sverige har vi ett föreningsliv och en folkrörelse som är unik i hela världen. Det handlar om demokrati, involvering och engagemang - och hur man tar tillvara på det. För att fånga engagemang i dag behöver vi bli allt bättre på att samarbeta och idrottsrörelsen är jätteviktig för arbetet med barns rättigheter, säger Helena Thybell.

Uppfattas som trovärdiga

Förebilder är viktiga och att se exempelvis en idrottskille från ett utsatt område som lyckas och blir världskändis på kuppen är ovärderligt. På flera ställen, i våra tre största städer men också i Borlänge och lilla Söderhamn, görs betydande insatser där Rädda Barnen och det svenska föreningslivet samarbetar.
– Rädda Barnen uppfattas ofta som neutrala och trovärdiga. Därför blir vi insläppta i många områden som annars kan vara svåra att komma in i. Vi har ju både anställda och frivilliga som kommer från de områdena också, som känner till allt där.
Hon fortsätter:
– I just Söderhamn har vi en oerhört aktiv lokalförening, samtidigt som det är en ort med hög barnfattigdom. Där är Rädda Barnen helt klart en viktig lokal påverkansaktör. Och det är alltid med barnets bästa i centrum, det är det som vägleder oss.

Krävs stora förändringar

Hon oroas över gapen mellan dem som har – och dem som inte har. Att gapen växer. Och hur det skapar en vi-och-dom-attityd, som kan vara ödesdiger i förlängningen.
– Om man inte börjar åtgärda det, så kommer polariseringen bara att öka, och vem vill ha ett sådant samhälle? Ett barn kan aldrig påverka var det föds och i vilket sammanhang. Därför måste vi ha system som jämnar ut och hjälper till. Det krävs strukturella förändringar och där försöker vi vara med och påverka så mycket vi kan.

Rösta på dina favoriter i Årets Eldsjäl här


FAKTA
# Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar Rädda Barnen för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.
# Rädda Barnen är medlem i ideella Folkspel och är från i år med som stolt avsändare av Eldsjälsgalan den 12 mars på Berns. Folkspel delar ut hela sitt överskott till föreningslivet. Senaste året blev det 189 miljoner kronor. Rädda Barnen var den organisation som fick mest, nästan 3,4 miljoner kronor. Den som prenumererar på Folkspels produkter kan öronmärka överskottet och välja exempelvis Rädda Barnen som förmånstagare.