Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Årets Eldsjäl

När kommunens badhus stängde - bjöd Mia in till gympa i hemmapoolen

Mia Åkesdotter är en eldsjäl som brinner för alla som drabbats av en stroke.

Mia Åkesdotter Dahlgren leder fem pass vattengympa varje vecka. I coronatider har hon flyttat verksamheten hem till sin egen pool.
– Det ger så oerhört mycket att se människor må bättre. Bästa exemplet är nog damen som fått stroke när hon var 76 år. Hon kom i rullstol och fick åka lift ner i bassängen. Idag kan hon cykla runt i stan på egen hand.

FAKTA FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Under senaste året delades totalt ut 189 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten. Stroke Riksförbundet är en av de se organisationer som står bakom Årets Eldsjäl: ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Och varje månad hyllas även Månadens Föreningshjälte.

Nominera din favorit inom kategorin Hälsa här

 

När Mia var 32 år fick hon själv en stroke i samband med en hjärnhinneinflammation. På den tiden var det ovanligt för läkarna att ge en så ung person, dessutom kvinna, diagnosen och det tog ett tag innan de hittade rätt. Turligt nog var inte blödningen så stor och gav inga svårare men för Mia, som nu är ordförande för Stroke-föreningen i Norrköping.
– Jag blev i princip helt återställd. Det enda jag märker idag är att jag kan ha lite svårt med närminnet och en del svåra ord ibland och att balansen sviktar emellanåt, säger Mia.

Väger bara tolv procent

En tid senare fick Mias mamma också en stroke. Den var lite värre och när mamma skulle rehabiliteras saknade Mia vattengympan som hon själv fått chansen att gå på. Mia valde då att dra igång en egen grupp för alla som ville delta.
– Regionen erbjöd på den tiden friskvård vid tio tillfällen efter att man haft en stroke. Men det räcker inte. Rehabiliteringen måste pågå hela livet, säger Mia.
Just vattengympa är en extra bra rehabilitering för strokepatienter. Eftersom man bara väger tolv procent av sin kroppsvikt i vatten så är det mycket enklare att både gå och hålla balansen, något som den som haft stroke ofta har problem med. Det är också lättare att röra leder som stelnat och komma igång med att träna muskler som blivit svagare.
– Det är lätt att tappa tron på sig själv när man fått en stroke. På två sekunder får man en helt ny identitet. Man klarar ofta inte alls att göra samma saker som tidigare och måste hitta nya sätt att göra många vardagssysslor. Rehabiliteringen är otroligt viktigt i det läget, säger Mia.

Dela erfarenheter viktigt

För alla som deltar i lokalföreningens numera fem vattengympapass som leds av Mia varje vecka är också det sociala mötet viktigt. Många gånger kanske till och med viktigare än den faktiska träningen.
– Det är en otrolig sammanhållning i grupperna, många har ju gympat ihop i tio år nu. Det är väldigt betydelsefullt att få träffa andra som har varit med om samma sak. Vi behöver sällan förklara något för varandra. Och man kan få så många tips. "Okej, du kan inte heller äta med kniv och gaffel nu men du har löst det sådär, bra, det ska jag testa också" och så vidare, säger Mia.

Allt ställdes in

Vanligtvis tränar Mia sina fem grupper i Norrköpings sjukhus varmvattenbassäng, som de får låna gratis. Men när covid-19 slog till i våras ställdes all aktivitet in. Efter att ha haft uppehåll fram till maj så erbjöd Mia istället deltagarna att komma hem till henne och gympa i hennes privata pool.
– Jag kan ju inte erbjuda samma faciliteter, med omklädningsrum och lift ner i poolen, men många ville komma ändå. Det blev faktiskt lite av ett jubel när jag berättade om mina planer. Många av deltagarna tillhör också en riskgrupp och har känt sig väldigt isolerade de senaste månaderna, säger Mia.

Håller också i strokeskola

Hur många timmar Mia lägger varje månad på sitt engagemang i den lokala Stroke-föreningen har hon aldrig räknat, säger hon. Och faktum är att hennes insats inte heller stoppar vid rollen som vattengympaledare. Hon är också med och håller i den strokeskola som föreningen arrangerar två gånger per säsong.
– I samarbete med länsföreningen bjuder vi in medlemmar och träffas över en helg på en folkhögskola i närheten. Vi bjuder in läkare, logopeder och kostrådgivare som föreläser och så har vi gruppdiskussioner kring svårigheter och smarta lösningar som deltagarna vill dela med sig av. Det är återigen det där med att dela erfarenheter som är så väldigt viktigt, säger Mia.

Målet: att inte finnas

Att dra ner på tempot ligger inte i sikte för Mia. Hon är uppvuxen i ett hem där ideellt engagemang var en självklarhet och tycker fortfarande att det är något av det bästa man kan göra i livet. Målet för Stroke-föreningen, däremot, är att på längre sikt kunna avveckla sig själv.
– Det stora målet är såklart att vi inte längre ska behöva finnas. Att forskningen kommit så långt att ingen eller i alla fall väldigt få ska drabbas av stroke. Men så länge vi jobbar för att hamna där har jag ett önskemål och det är att alla stroke-patienter blir medlemmar Stroke-Riksförbundet och kan dra nytta av alla aktiviteter, friskvård med mera som erbjuds runtom i landet. Och ju fler vi är desto starkare blir också vår röst, säger Mia.


Fakta: Stroke-Riksförbundet
# En ideell, partipolitiskt obunden intresseorganisation för stroke-patienter, deras anhöriga och andra intresserade
# Drygt 10 000 medlemmar
# Har drygt 80 lokala föreningar
# Arbetar med medlemsstöd, informationsspridning och samhällspåverkan
#. Är medlem av ideella Folkspel och kan genom förmånstagare få del av överskottet som totalt blev 189 miljoner kronor ifjol.


Nominera din favorit inom kategorin Hälsa här