Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Årets Eldsjäl

”Myror i brallan” valdes bort – i stället blev klubben gränslös

G som i glädje och gemenskap – när den annorlunda löparklubben tränar.

Löparklubben Gränslöst är precis som det låter, en gränslös löparklubb – där alla är välkomna.

– Det viktiga är inte var vi finns eller bor, berättar Jonatan Palm, ordförande och en av grundarna.

FAKTA FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Under senaste året delades totalt ut 189 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten.
# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier.

Läs mer om Årets Eldsjäl här

 

Hösten 2015 bestämde sig ett gäng springglada vänner för att återförenas "under en och samma flagg".
– Av olika anledningar hade vi spridits ut geografiskt i landet, så som det ofta blir i livet. För att bibehålla gemenskapen kring löpningen bestämde vi oss helt enkelt för att starta en egen förening, säger Jonatan Palm.

Vill kunna erbjuda ett gränslöst deltagande

Även om LK Gränslöst medlemsmatrikel vittnar om en nationellt sett stor spridning, så har föreningen ändå sin bas på Närkeslätten utanför Örebro. Det var där klubbens grundare började springa tillsammans för fem år sedan och det är där som klubben varje sommar arrangerar motionsloppen Semesterhalmaran, Sommarmilen och knatteloppet Solruset. I år har dock de fysiska loppen ställts in på grund av Coronapandemin.
– Vi filar dock för fullt på att utveckla en virtuell version av våra lopp som i år kommer att ersätta de fysiska loppen och förhoppningen är att vi kommande år ska kunna fortsätta att erbjuda en virtuell löpupplevelse för de som inte har möjlighet att delta i våra fysiska lopp. Vi vill kunna erbjuda ett gränslöst deltagande helt enkelt.

Viktigast att ha roligt

Vad är det då som utmärker LK Gränslöst som förening, utöver att den är så geografiskt utspridd?
– Jag skulle säga att det är glädjen kring löpningen och gemenskapen mellan oss medlemmar som är det allra mest centralt i klubben. Det viktigaste för oss är att vara inkluderande och ha roligt tillsammans, inte att prestera bra resultat.

Även icke medlemmar välkomna

Klubbens träningsverksamhet i Örebro, som är öppen för såväl medlemmar och icke medlemmar, har under våren fortsatt ungefär som vanligt.
– Eftersom träningen sker utomhus är det inte särskilt svårt att följa myndigheternas rekommendationer vad gäller till exempel social distansering.
Att klubbens medlemmar är utspridda över landet är också en styrka då det möjliggör att på olika platser på ett ganska enkelt sätt kunna styra upp lokala träningsläger eller träningshelger.
– Detta är någonting som i stor grad bidrar till att öka klubbgemenskapen samtidigt som det ger goda möjligheter för våra medlemmar att hälsa på varandra upptäcka nya spännande miljöer att springa i.
Den vardagliga kontakten och inte minst inspirationen och utbytet av tankar mellan klubbmedlemmarna sker idag till stor del via sociala medier.

Löpningen ska inkludera

Därför prioriterar LK Gränslöst i tävlingssammanhang att delta i olika stafettlopp runt om i landet. Då kan medlemmar från olika platser träffas, dela gemenskapen kring löpningen och tävla tillsammans, berättar Jonatan Palm, och fortsätter:
– Några av de härligaste upplevelserna jag personligen har tillsammans med LK Gränslöst är från just stafettsammanhang. Det är en väldigt speciell känsla att tillsammans som ett kollektiv få utöva en sport som många gånger är individuell.

Var namnet LK Gränslöst givet redan från början?
– Haha, med facit i hand och med tanke på hur klubben har utvecklats så skulle en lätt kunna tro det. Men så är inte fallet. Vi som bildade föreningen 2015 spånade fram en mängd olika förslag (jag tror att det från början var över 30 stycken) och sedan skedde omröstning i flera omgångar. Bland förslagen fanns bland annat LK Ut och Kut, LK Slättlöparna, LK Myror i Brallan, LK Jagularerna och LK Löparligan. Sist kvar blev dock LK Gränslöst och idag är vi väldigt glada för att det blev just så. Vi upplever att namnet berättar vad vi står för och vilken typ av löparklubb vi vill vara. Jag upplever också att föreningen allt mer växer in i sitt namn, något som jag der som en bekräftelse på att vi valde rätt!

Läs mer om Årets Eldsjäl här