Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Folkspel

Miljonregnet över föreningarna - så mycket tjänade klubbarna i västra Götaland

232 miljoner kronor! Så mycket pengar har Folkspel fördelat ut till de föreningar i Sverige som säljer Bingo- och Sverigelotter samt Julkalendern. 

– Inget annat spelbolag är i närheten av att bidra med så mycket pengar till det svenska föreningslivet, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel.

Extern länk: Läs om hur Bingolotto räddare klubben  


Vi lever i en pandemi, en prövningens tid då många idrottsföreningar har det tuffare än vanligt med sin ekonomi.  För många föreningar är lottförsäljning en av de viktigaste inkomstkällorna. 


Otrolig summa

Folkspels ambassadörer Emil och Anna Jönsson-Haag är överväldigade över det stora tillskott som svenskt föreningsliv nu har fått tagit del av – ett överskott på totalt på 232 miljoner kronor (att jämföra med föregående års 189 miljoner kronor).

– Det är faktiskt otroligt mycket pengar, säger Emil Jönsson-Haag.

Hans Sahlin: 

– Vi hoppas att den fantastiska utvecklingen kan härledas till en omsorg och en solidaritet kring vårt föreningsliv som drabbas hårt av den pandemi som råder. Många inkomstkällor har försvunnit, exempelvis via inställda lopp och cuper som inte blivit av, fikaförsäljning i samband med matcher och liknande aktiviteter. Vårt överskott täcker givetvis långt ifrån allt, men är ett tillskott som behövs mer än någonsin tidigare.


Ullared i topp igen

Drygt 8 000 föreningar och organisationer får dela på överskottet. 

– Vi är ödmjukt tacksamma över alla som gör det vardagliga jobbet och säljer våra produkter. Vi vill också rikta ett tack till alla som köper våra lotter och som därmed gynnar föreningslivet, säger Hans Sahlin.

Mest förtjänst av idrottsföreningarna gjorde Ullaredsalliansen, en sammanslutning av fyra klubbar. 824 000 kronor har landat på deras bankkonto.

– Vi är mycket tacksamma för det – och det innebär ett stort bidrag till driften av vår anläggning. Under 2018 investerade vi till exempel i ny belysning på vår konstgräsplan och vi köpte nya gräsklippare, säger Tommy Larsson, kassör i alliansen. 


Inga privata intressen

Eftersom Folkspel ägs av Sveriges föreningsliv finns det inga privata vinstintressen. För många föreningar har det blivit den största enskilda inkomstkällan och ett måste för överlevnad.


Extern länk: Läs om hur Bingolotto räddare klubben  


Följande föreningar i västra Götaland tjänade mest på Folkspels produkter:

1. Sävehof 808 000 kr

2. Gerdskens HK 655 000 kr

3. Herrestads IF 558 000 kr

4. Önnereds HK 518 000 kr

5. Kärra HF 452 000 kr

6. HK Kungälv 403 000 kr

7. Trollhättans FF 348 000 kr

7. Skövde IK 348 000 kr

9. V Frölunda Konståkningsklubb 333 000 kr

10. Hisingsbacka IS 310 000 kr

FAKTA FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. I år dels det ut 232 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten. 

# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Varje månad hyllas också Månadens Föreningshjälte.